Promoveren hoeft niet. Nog niet, zegt trainer Willem Zeijlmans. ZCFC is namelijk een ploeg in opbouw. Pas als de aanstormde jeugd haar plekje heeft gevonden, kan er meer worden geëist. ,,Als we maar geen degradatievoetbal hoeven te spelen, want daar hebben we de ploeg niet voor. We willen dit jaar gewoon meedoen, misschien een periode pakken. En dat moet lukken.’’

 

ZCFC viert de treffer van Rafael Blees (nummer 6) uit een indirecte vrije trap.

 

Voorlopig ligt ZCFC met een plek in de middenmoot keurig op schema. Drie zeges en drie nederlagen is de oogst van dit voetbalseizoen tot dusver. ,,De drie sterkste tegenstanders hebben we al gehad. Maar dit is een ploeg waar we punten tegen kunnen pakken’’, vertelde Zeijlmans al voor het duel tegen HYS.

Een beladen wedstrijd bovendien. Want HYS had de afgelopen twee weken niet gespeeld. Na een reeks van incidenten binnen en buiten het veld besloot de club – in overleg met de KNVB – zichzelf een ’bezinningsperiode’ op te leggen.

Dat maakte van de wedstrijd tegen ZCFC een soort examen. Het leverde een gespannen sfeertje op, dat echter niet tot ontlading kwam. ,,De voorgeschiedenis maakt het toch tot een beladen wedstrijd. Die spanning voelde je ook op het veld. Maar ik ben blij dat mijn mannen daar goed mee om zijn gegaan’’, had ook Zeijlmans gemerkt.

Misschien had de periodieke onthouding van de club uit Haarlem ook zijn weerslag op het veld. HYS heeft individueel kwaliteit maar was als team onsamenhangend en leek ook conditioneel tekort te komen. Dat laatste werd regelmatig gecompenseerd met stevig ingrijpen, maar het pleitte voor ZCFC dat het zich niet liet intimideren.

De vroege voorsprong van de Zaankanters maakte dat ook makkelijker. Tom Luckfiel was bij vlagen een plaag voor de HYS-defensie en ontsnapte na een klein kwartier aan de aandacht van zijn cipiers. Alleen voor doelman Hofman schoof hij via binnenkant paal binnen. Bij de tweede treffer kreeg ZCFC bovendien hulp van de HYS-keeper. Die pakte pardoes een terugspeelbal op. Het ’tikkie breed’ uit de indirecte vrije trap was eigenlijk bedoeld voor Sebastiaan Ntim, maar Rafael Blees twijfelde geen moment en ramde de bal voor de voeten van Ntim in de touwen.

Genoegdoening

Met die tweede treffer leek het verzet van HYS gebroken. Jeroen de Louw en Alessio Kasanwirjo hadden de voorsprong kunnen opvoeren, maar misten in kansrijke positie. Op slag van rust kreeg Ntim echter genoegdoening voor de voor hem mislukte vrije trap. Van ruim twintig meter schoot hij prachtig raak.

Wellicht had HYS nog terug kunnen komen als Erdi Elmas op slag van rust niet een strafschop – doelman Joppe Volcklandt had Faruk Yurdakan gevloerd nadat Calvin Stolk onder de bal door was gegaan – hoog over het doel had gejaagd.

Willem Zeijlmans.

Daarmee was de wedstrijd beslist. In de rommelige tweede helft vielen meer gele kaarten te noteren, dan doelrijpe kansen. Alleen De Louw schoot nog een keer raak na een fraaie counter. Luckfiel gaf strak voor, Stolk stapte verrassend over de bal heen en De Louw mikt keurig in de verre hoek.

Verzorgd

,,Ik ben tevreden’’, blikte Zeijlmans na afloop terug. ,,Ik denk dat we goed gespeeld hebben, al vielen we na rust wat terug. Maar dat kwam omdat we op een flinke voorsprong stonden. Over het voetbal ben ik het hele seizoen al tevreden. We proberen geduldig en verzorgd te voetballen en vaak lukt dat ook. Bovendien worden de afspraken goed nagekomen.’’

Voldoende om aan meer te denken dan de middenmoot is dat nog niet. ,,Enkele ploegen, met name Olympia waar flink wordt betaald, steken er bovenuit. Voorlopig is de derde klasse ons plafond. Maar in de toekomst moet dat anders kunnen. We zijn bezig jeugd in te passen en er komt ook nog goede jeugd aan. Op termijn moeten we met ZCFC omhoog kunnen. Dit is echter een opbouwjaar.’’

(bron NHD 1 november 2021  foto’s RONALD GOEDHEER)