Wat! Zijn ze bij ZCFC weer begonnen met voetballen? Zijn ze daar gek geworden, dat kan toch helemaal niet, hoe dan?

Geen zorgen, deze kop stond precies 50 jaar geleden in de Typhoon: 14 november 1970. ZCFC speelde tegen Amstelveen en verloor nipt in de beker. Om het voetbalgevoel in Corona-tijd levend te houden, zullen we de komende tijd historische verslagen publiceren van ons cluppie. Veel leesplezier!

ZCFC capituleerde na 118 min. bekervoetbal

ZAANDAM. Verslagen keken de ZCFC’ers elkaar zaterdagmiddag aan in de 118e min.(1) van de bekerwedstrijd tegen de sterke tweede-klasser Amstelveen die kampioenskansen heeft. Terwijl velen al rekenden op een beslissing via het nemen van strafschoppen werd een vrije schop de moedige Zaandamse formatie noodlottig. Twee min. voor het einde van de voorgeschreven verlening van een half uur belandde de bal hieruit bij de scherp opgestelde Frank Bloklander, die juichend 1-2 inschoot langs de op dreef zijnde doelman Bert Stronks. ZCFC was verslagen, zij het met ere in de verlenging. De hoop, dat via penalty voor een bekerstunt zou kunnen zorgen, werd dus op de valreep van deze spannende cupstrijd ontnomen.

ZCFC heeft het technisch goede Amstelveen uitstekend partij gegeven na een matige start. Het opstellen van Gep Laks, die heel wat trappen incasseerde, in de middenlinie, bleek een geduchte versterking. Een collega noemde hem reeds schertsenderwijze de ‘Zaanse Van Hanegem’. Een feit was dat Gep Laks het spel van de gasten meerdere malen ontregelde en zelf knappe aanvallen opbouwde. Back Hans Dekker kan eveneens terugzien op een prima rentree an zal ongetwijfeld, als de blessure die hij opliep geen parten speelt, zaterdag weer van de partij zijn. Midvoor Kees Krom scoorde een doelpunt en was zijn plaats in de overigens tegenvallende ZCFC-aanval, waarin Jan Duyvis weinig klaar speelde, wel waard. Aanvankelijk leek Amstelveen, dat in hoog tempo begon, ZCFC onder de voet te lopen. De Zaanse defensie kreeg weinig vat op het snelle aanvalsspel en na 7 min. kon Hans Dekker slechts door een overtreding spitsspeler van Wely van een doelpunt houden. Doelman de Waard nam de strafschop echter onzuiver en vuurde tegen de doelpaal. Het betekende uitstel van executie, want enkele minuten later profiteerde Van Wely handig van een dekkingsfout, 0-1.

De gelijkmaker

Toen Amstelveen de teugels liet vieren, kreeg ZCFC gelegenheid terug te komen. De Zaandammer kregen meer vat op hun tegenstanders en vooral Gep aks viel op door het uitdelen van bekeken passes. De achterhoede sloot nu ook beter aan het het was verdiend, toen na een half uur Kees Krom een pass van Sieb Welbedacht bekwaam afwerkte, 1-1.

In de tweede helft had Rob Meijer bijna succes met een fraaie kopbal uit een voorzet van Krom. Doelman De Waard was kansloos, maar een verdediger trapte de bal uit het doel.. Mede door het harde werken van ZCFC kreeg Amstelveen weinig kans meer in zijn spel te komen, ofschoon doelman Stronks (ZCFC) toch enkele knappe reddingen moest verrichten. Onder meer bij een kogel van Van der Heuvel in de boevenhoek. Kort voor tijd raakte Hans Dekker geblesseerd en kwam Harry Geerling hem vervangen. Tijdens de verlenging zette Amstelveen verse krachten in. ZCFC bleek echter over een prima conditie te beschikken, zodat deze extra speeltijd van 30 min. geheel open was.

Kort voor het verstrijken van het 1e deel der verlening kreeg linksbuiten Jan Duyvis een unieke kans. Hij moest echter, vlak bij De Waar gekomen, met het rechterbeen schieten. De bal vloog toen jammerlijk naast het doel. Ook hierop bood ZCFC krachtig verzet. Totdat in de 188e min. de fatale vrije schop werd uitgedeeld aan Amstelveen. De bal werd over het ‘muurtje’ gelepeld naar de vrij staande ‘invaller’ Bloklander, die met een doffe knal de bekerillusies van ZCFC vermorzelde, 1-2. De mannen van trainer Jan Eshuys konden echter met opgeheven hoofden de voetbalarena verlaten.