Het zal een ieder niet ontgaan zijn dat het gros van de amateurvoetballers geniet van de winterstop. Zo ook het tweede elftal van ZCFC. De ploeg is de gedwongen rustperiode met gemengde gevoelens in gegaan. De laatste wedstrijd van 2022 ging namelijk verloren, maar desondanks heeft het team zich geplaatst voor één van de promotie-poules van de reserve tweede klasse.

Ja, de KNVB heeft weer iets nieuws verzonnen: de promotie-poule. De vijf hoogst geklasseerde teams uit najaars-competitie plaatsen zich hiervoor en ZCFC 2 deed dat met de hakken over de sloot. Op doelsaldo hield het TOS/Actief 2 achter zich. Dat betekent concreet dat de manschappen van trainer Prinsen niet meer kunnen degraderen en laat dat nou de doelstelling zijn van dit seizoen! Dat is dan weer het voordeel van de nieuwe seizoensopzet: je kunt je halverwege je doel al hebben bereikt.

De eindstand van de najaars-competitie:

Dan nog even terug naar dinsdag 20 december, toen de inhaalwedstrijd tegen EVC 2 werd afgewerkt. Ondanks de lage positie van de Edammers op de ranglijst wist ZCFC in dit duel geen punten te pakken. De zege ging met 2-3 naar de gasten. De eerste goal was nog wel voor ZCFC, omdat Tom profiteerde van een misverstand tussen de EVC-doelman en -linksback. In de laatste vijf minuten voor de pauze draaide EVC de score echter om naar 1-2.

Ook op een doordeweekse avond is tribune afgeladen vol bij het tweede.

Na 42 seconden in de tweede helft was het weer gelijk, toen invaller Rafael met zijn eerste actie een niet te missen kans bood aan Hidde, 2-2. Halverwege het tweede bedrijf moest ZCFC verder met 10 man, omdat captain Ruben geblesseerd uitviel en er geen reserve meer voorradig was. Het leek evenwel nog goed te komen voor de Zaandammers, toen een EVC-er na een grove charge op Daniël de rode kaart werd getoond. De gewenning aan de nieuwe veldbezetting verliep echter te traag, want pal daarna mocht EVC na een vrije doortocht over links de winnende treffer binnen schieten, 2-3. Het slotoffensief van ZCFC kwam niet uit de verf: de 2-4 was dichterbij dan de 3-3.

De nederlaag was exemplarisch voor het moeizame tweede deel van de najaars-competitie. Werden er in de eerste 5 duels nog 12 punten gehaald, in de tweede 5 wedstrijden werden er slechts 4 aan toegevoegd. Hopelijk vindt het team de flow uit de beginfase weer terug tijdens deze winterstop.

Tot slot ook even aandacht voor het eerste elftal, waarover de berichtgeving de laatste weken dramatisch is ingezakt. Het keurkorps van Patrick Huisman staat inmiddels op een keurige vierde plaats. Als dat zo blijft voldoet ook het eerste aan de vooraf gestelde doelstelling, namelijk een plek bij de eerste vijf.

De tussenstand in de vierde klasse A:

Hoewel een klasse lager is het een verademing dat ons vlaggenschip weer eens bovenin meedraait. Een verbeterpunt is wel de prestaties op vreemde bodem. Alle vier uitwedstrijden tot nu toe leverden namelijk puntenverlies op: twee nederlagen en twee puntendelingen. In de zes thuiswedstrijden werd daarentegen met 18 punten de volle buit gepakt.
In januari staan er twee interessante derby’s op het programma: eerst Blauw Wit (W) thuis en dan DZS uit.

De  Vaandeldrager