Het was even wennen voor de technische staf en aanhangers van ZCFC 2. Bij het ingaan van de slotfase van de wedstrijd tegen Marken 2 konden zij rustig achterover leunen. Daar waar de voorgaande duels tot de laatste minuut zenuwslopend waren, stond er nu een geruststellende stand van 0-4 op het scorebord. Aangezien hierin geen verandering meer kwam, boekte de koploper zo de grootste zege van het seizoen.


Ook op Marken kunnen de kaartjes tegenwoordig alleen online worden aangeschaft.

Toen de verzuiling nog volop geworteld was in de Nederlandse samenleving was Marken een grootmacht in het zaterdagvoetbal. Heidenen en katholieken speelden nog op zondag, dus de spoeling op zaterdag was veel dunner dan heden ten dage. Destijds kon de club met eigen jongens uit het diepgelovige dorp in de top meedraaien. Die tijden liggen inmiddels achter ons. Met typisch Markense namen als Schipper, Teerhuis, Springer en Boes (trainer/coach) bungelt Marken 2 onderaan in de reserve 2e klasse.


De secularisatie heeft op Marken nog niet toegeslagen.

Op de zwoele herfstdag op het voormalige eiland kende trainer Prinsen een ongekende weelde op de bank. Maar liefst 5 wisselspelers had hij tot zijn beschikking. Het is één van de voordelen van succes: pijntjes worden eerder verbeten en andere verplichtingen eenvoudiger ondergeschikt gemaakt.
Gelukkig was er in de tweede helft ruimte om alle bankzitters in te zetten. In een wervelend kwartier voor de pauze had ZCFC het verschil al gemaakt. Ruben opende de score, waarna Berkin met een heerlijke uithaal (na goed terugleggen van Daniël) de 0-2 aantekende. Even later schoot Milan een door Hidde versierde strafschop onberispelijk binnen, 0-3.


Marken biedt een alternatief voor spelers die het bankzitten beu zijn.

En dat terwijl de eerste grote kans nog voor de thuisploeg was. Na een diepe bal achter de ZCFC-defensie stond Daan ineens oog in oog met een Marken-speler, maar hij redde bekwaam. Echte mogelijkheden creëerde Marken daarna niet meer. Telkens zat er op het laatste moment een Zaanse voet dwars bij de aanvalsopzet. Dat leverde wel een bizarre hoekschop-verhouding van 17-2 in Markens voordeel op.

Eigenlijk kunnen we dat cijfer verhogen naar 31-2, want één van de Marken-middenvelders slingerde ook inworpen moeiteloos voor het doel. Kennelijk volgt hij de trainingsschema’s van voormalig dorpsgenoot Arie Boomsma, want zijn werpkracht was indrukwekkend.
Uiteindelijk leverden ook zijn inspanningen echter geen doelpunt op. Aan de andere kant was het wel nog een keer raak. Na een steekpass van Hidde rondde Tom koeltjes af, 0-4.

De  Vaandeldrager