Op het veld geraken is soms een hele tour. Vaak komt dat omdat de clubs waar we spelen, nergens staan aangegeven, of kleedkamers niet bestaan. Een enkele veteraan belandt door zijn TomTom soms in Enschede, maar nooit eerder waren we bijna verlaat, omdat we niet uit de kantine wegkwamen door een volksoploopje.

Heemstede, slaapstadje in Kennemerland, waar veel te brave en iets te rijke huisvaders wonen, stond in vuur en vlam zaterdagmiddag. De kantine van HBC, waar je Latte Macciato met havermelk kan bestellen, begeleid met friet van Zuyd en een broodje carpaccio, liep helemaal vol. Onze nieuwe teamgenoot Glenn stond in de kantine. Richard de Vos dacht nog dat al die kinderen een handtekening van hem wilden hebben, maar kwam bedrogen uit. Hij mocht de foto nemen die al die kinderen op insta wilden zetten.

De tegenstander, bestaande uit die iets te rijke en iets te brave Heemsteders, keek het met lede ogen aan. “We zullen nog wel eens zien”, zei de corpulente keeper tegen Jan de Jager. “Ze moeten eerst nog maar eens in de kleedkamer zien te komen en daarna het juiste veld zien te vinden”.

De veteranen van ZCFC willen op het veld altijd winnen, maar staan ook hun mannetje als er in de maatschappij nood aan de man is. Tijdens de coronapandemie is de helft van de veteranenselectie bezig geweest met het maken van overkappingen, een pannaveldje en sierlijke bestratingen. In 2015, toen de samenleving werd overspoeld met vluchtelingen uit Syrië, stonden ze er ook. Menig veteraan was dagelijks actief als vrijwilliger in de noodopvang, er werden voetbalclinics georganiseerd en enkele Syriërs kregen onderdak in huis in plaats van de noodtenten in het Veltpark. En we hebben er een talentvol voetballer aan overgehouden. Ibi, zo balvast als Hubba Bubba aan een schoenzool.

HBC dacht ons te overdonderen in de eerste helft. Soms met succes. De man met de bal mocht te lang nadenken, waardoor ze soms gevaarlijk door onze verdediging heen kwamen. Zeker in het eerste deel van de eerste helft konden wij niet goed in ons spel komen, dat bestaat uit dominant combinatiespel. Het 4-3-3 kwam niet goed uit de verf. De Heemsteedse vaders kwamen verdiend op 1-0. Ze schrokken er zelf van.

Toen wij de bal eenmaal goed bij Glenn kregen, kon je direct zien wat zijn meerwaarde is. Hij gaat minimaal twee tegenstanders voorbij en houdt er nog eens drie bezig. Konijn en Kamiel stonden meermaals zo vrij als een vogel. Vrouwe Fortuna was niet met ons. De paal, de keeper en soms ons onvermogen zorgden ervoor dat er geen bal in ging. “Logisch”, zei één van de twintig toeschouwers. “Kijk eens naar onze huizen. Vrouwe Fortuna woont in Heemstede”. Ze genoten van de sierlijke passeerbewegingen van Glenn, die ze vergeleken met een gazelle, die over de prairie raast. Een enkele keer probeerde een HBC’er hem neer te halen, maar de sliding was niet alleen te laat om de bal, maar ook om de man te raken. Zo snel en balvast is Glenn.

Je zou als Heemsteder best kunnen overwegen om 100 asielzoekers op te vangen, waar het COA deze week toe opriep. Er is zat plek in het stadje, er is ook zat geld en volgens mij zijn er ook zat mensen die de hele dag niets anders doen dan hun bitcoins tellen. Zaanstad -arbeidersstad- daarentegen, vangt er gewoon weer 240 op. Er is best veel waar je als Zaankanter niet trots op bent, zoals die stinkende fabrieken of onbegrijpelijke verkeersmaatregelen, maar het begrip solidariteit is onlosmakelijk aan onze stad verbonden. Er staan intussen veel vrijwilligers klaar om taalles te geven, koffie te schenken of een balletje te trappen, waaronder veel veteranen. Daar kunnen Heemsteders nog wat van leren.

Glenn is Glenn Helder. De lichtvoetige Vitesse, Arsenal en Benfica-aanvaller van weleer is nu lid van ZCFC. Met 53 lentes jong past hij perfect in het veteranenteam. Een afgetraind lijf waar zelfs onze Marcel jaloers op is, snelle voeten, waar de wedstrijdbal verliefd op is en visie op het spel, waar zelfs Lex Segveld stil van wordt. Helder is terug in Oranje en daar gaan we veel plezier aan beleven. Bij het Londense Arsenal speelde hij in het Emirates Stadium met Dennis Bergkamp, nu speelt hij op het B-veld van HBC met Besim Krasniqi en Ben Bilyj. Maar dat is dan het enige verschil. Over een kleine maand speelt het Zaans Oranje tegen het Amsterdamse Arsenal. Naar verluid heeft Vitesse-fan en neo-Zaankanter Marcel van Roosmalen via Van Braam al een kaartje gekocht.

In de rust bespraken we de onbegrijpelijke 1-0 achterstand. Glenn was intussen gewisseld, omdat zijn hamstrings niet meer wilden meewerken. De peptalk die hij gaf, was niet aan dovemans oren besteed. We moesten compacter gaan spelen. 4-4-2 was het logische gevolg. Het dominante combinatievoetbal resulteerde in nog meer ballen op de paal, een eigen doelpunt en een succesvolle counter van de Heemsteders: 2-1.

Nog even over die oproep van het COA, waar Zaanstad dus wel, en Heemstede dus geen gehoor aan geeft. Het zijn vooral Afghanen die een plek nodig hebben. We hopen dat er ook leden van het nationale team bij zitten. De hele selectie van Afghanistan is gevlucht, inclusief het vrouwenteam. Geen idee hoeveel daarvan in Nederland terecht zijn gekomen, maar voor de veteranen, die zich hebben aangemeld als vrijwilliger, zou het leuk zijn om juist deze mensen een extraatje te geven. Ze kunnen niet meer thuis wonen, maar voetballen kan overal. Op het veld is iedereen tenslotte gelijk. In Kabul, In Heemstede en in Wijdewormer.

Overigens was HBC een zeer sportieve tegenstander en floot de scheidsrechter voortreffelijk. Dat mag ook wel een gezegd worden. Menig veteraan denkt dat ie Messi, Ronaldo of Helder is en komt er op het veld achter dat de kilo’s gaan tellen. En dat leidt dan weer tot frustratie, blessures en gele kaarten. Zo niet zaterdag. De arbiter hield al zijn kaarten op zak. Misschien had ie ze niet eens bij zich, want hij had ze toch niet nodig.

Uw sluitpost

Robert van Tellingen