De afgelopen weken hebben we weer kunnen voelen en ervaren wat het is om (beker)competitie te spelen. Het is heerlijk om de bal weer te zien rollen en elkaar weer te zien en spreken. We gaan na ruim een jaar weer terug naar bijna normaal.

Het opstarten/weer gaan voetballen zorgt wel voor soms hilarische taferelen. Ballen worden vergeten mee te nemen (toch wel vrij essentieel voor voetbal), de tegenstander blijkt ‘ineens’ ook in het oranje te spelen of een grasmaaier die doodleuk tussen de wedstrijden door de velden komt maaien (want was gebruikelijk tijdens Corona). Opstartproblemen: ook wij hebben er last van. Uiteindelijk lost ook dat zich vaak vanzelf of met een beetje hulp op, gelukkig maar.

Klein puntje van zorg is wel het onbegrip hier en daar. Sommigen lijken te zijn vergeten dat de vereniging draait op vrijwilligers: vrijwilligers die de wedstrijden inplannen, bar-, bestuur-, en kantinedienst draaien, het terrein schoonhouden of de wedstrijden fluiten. Zonder deze vrijwilligers ligt de vereniging stil. En die vrijwilligers zijn wij allemaal. Als er dus een keer (vanwege ziekte, vakantie, of simpelweg omdat niemand zich beschikbaar heeft gesteld of niet op komt dagen voor een bar, bestuur of terreindienst) geen vrijwilliger beschikbaar is, moeten wij zelf de bal/scheidsrechtersfluit oppakken, de cornervlaggen plaatsen of de thee rondbrengen.

Helaas is dit ook het punt waar soms (en zeker niet altijd!) discussie over ontstaat: “ik betaal toch contributie”, “waarom staat er niemand achter te bar, ik wil wat drinken” of “waarom regelt het bestuur/de club dat niet!” ‘Dat’ kan variëren van ballen, doelen die op het veld staan, shirts die vergeten zijn, scheidsrechters die om welke reden dan ook niet kunnen, Alle vrijwilligers doen hun stinkende best, maar wij kunnen het niet zonder elkaar. Voor alle helderheid: wij zijn een vereniging, geen bedrijf. Bij een fitnessclub betaal je voor een dienst, bij een vereniging ben je lid. Als lid ben je een soort van aandeelhouder. De ballen, het complex, de doelen en de bar zijn van ons allemaal. Samen maken wij de club.

Als we allemaal ons steentje bijdragen, terrein- en kantinediensten draaien, de kleedkamers of het terras netjes achterlaten, of nog beter, je je aanmeldt voor een vrijwilligerstaak of als bijvoorbeeld als scheidsrechter een cursus wilt volgen, dan blijft de bal rollen en houden we de club gezond. Om een beroemde quote van een Amerikaanse president maar eens behoorlijk te verbouwen en te misbruiken: “vraag niet wat de club voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor je club!”.

Als we de vereniging verder willen bouwen, heeft de vereniging je hulp nodig. We zoeken nog: scheidsrechters, barcommissieleden (o.a. planning en inkoop), jeugdcommissieleden (ondersteuning onder- en bovenbouw), en invulling voor de sponsorcommissie. Stuur een mail naar voorzitter@zcfc.nl als je voor een van deze functies wilt aanmelden. PS: Mocht dat om welke reden dan ook niet lukken, een complimentje zo nu en dan aan een van de vele vrijwilligers doet het altijd goed :-)

De dank namens alle leden is groot!

 

Namens het gehele bestuur, de wedstrijdsecretaris, de mopperploeg, de scheidsrechters en de jeugdcommissie (kortom alle -niet betaalde- vrijwilligers).