Afgelopen week stond in het teken van komen en gaan.

Ook regenbuien kwamen en gingen op het B-veld

De veteranen keken uit naar de wedstrijd tegen Zwanenburg. In de regen, op echt gras. Het roept herinneringen op naar historische jeugdwedstrijden, die voor je gevoel, weer of geen weer, altijd doorgingen. Het is de tijd dat een sliding een defensief wapen was, in plaats van een garantie op schaafwonden. De hoeveelheid modder op je tenue als maatstaf van hoe je gespeeld had. Een tijd ook, waarin principes meer waard waren dan posities.

De rijk gevulde bank: Martin T, Herman, Ahmed, Dry. Ben, Kamiel en Marcel niet op de foto

Carré
Edward was ook weer terug. Lang was hij on tour. Met een theaterprogramma, dat eindigde in de belangrijkste culturele tempel van ons land: Carré. De lichtvoetige balvirtuoos begon het eerste kwartier op de bank, ten gunste van Robert. Glenn was er niet, Milo als tweede spits. De veteranen hadden in de eerste helft volledige controle over de schipholbewoners. Toch kregen ze een 0-1 te verwerken. Gelukkig was Richard P bij de pinken om de 1-1 binnen te knikken. Richard de V scoorde ook. Maar dan in het verkeerde doel.  1-2 bij rust.

Richard P. Op vrijdagavond voetjes van de vloer, op zaterdag voetjes van het gras

Koekoeksklok
Het is dus de week van komen en gaan. Het torentje was de koekoeksklok waar Bikker, Kaag, Hoekstra en Rutte in en uit liepen. En het moet gezegd. Wopke Hoekstra is in mijn ogen niet echt de gedroomde leider van het CDA. Hij is eerder een consultant, die net zo gemakkelijk VVD-er had kunnen zijn. Ik heb hem nog nooit betrapt op visie. Quasi-principieel wil hij het regeerakkoord om stikstof openbreken, maar als het alternatief een kabinetsval is, komt hij met een Cruijffiaans compromis: Versnellen door te vertragen.

Ed laat zien hoe versnellen wel werkt

Voorzit
“De veteranen weten wat vertragen is, maar versnellen is na een bepaalde leeftijd best lastig”, verklaart vermeend voorzitter in spé Berry halverwege de wedstrijd. In de rust bleek dat een groot deel van de veteranen zich de dag ervoor uitstekend vermaakt had in The Big Bull. “Ik was om half één thuis en had maar drie bier gedronken”, stamelde aspirant voorzitter Ate A, uit angst dat zijn dochters mee zouden lezen. “Ik hoop dat je liegt, anders moeten we je op uitgaansles sturen”, riepen Jan J en mogelijk vooorzittterskandidaat Martin M hem toe.  De Tweede helft zouden de veteranen een tandje bij moeten zetten. Zoveel was duidelijk. Zonder keeper Geerts en Lex S. Die moesten naar De Beste Zangers en op fietsles.

Actiefoto uit de eerste helft. De Oranjeveteranen waren beter, maar scoorden niet

Voorbeeldzitter
Het voorzittersduo Van Braam en Jonker stopt ermee. Tot aan Prinsjesdag zijn ze demissionair. “We wilden de heren in Den Haag laten zien hoe het ook kan”, aldus linkervleugelverdediger Van Braam. “Op een gegeven moment is het ook gewoon tijd voor nieuwe mensen”, voegt de doorgaans mildere, geblesseerde keeper Jonker inderhaast toe. Beide hebben nu meer tijd voor de veteranen en dat is maar goed ook, want die waren afgelopen zaterdag behoorlijk aan het vertragen door te versnellen. Of was het nou andersom?

Een compilatie de voorgaande voorzittersduo’s. Aangevuld met het aanstaande duo?

Blunderend gebulder
Met Ed in een rol als spelmaker en Robert op doel kwamen de Oranjestrijders vol goede moed het kletsnatte veld op. Het B veld was intussen een modderpoel geworden, de spelers leken op kikkers, met een oranje en blauwrode tenue aan. “Dennis Jordaan”, kwaakte een zwanenburger om de twee minuten. Het bleek de linksbuiten te zijn, die best vaak vrij stond. Na een paar afgeslagen aanvallen, brak hij door onze rechterflank. In een ultieme poging de bal te raken, kegelde de keeper één van de scheidend voorzitters omver, waarna gescoord werd. “Ga maar gratis douchen”, bulderde de blunderende sluitpost hem toe. Kort daarop scoorde Jordaan zelf na een solo. Ahmed redde de eer, na een pass van uitblinker Edward. Eindstand 2-4. In de competitie hebben we onze versnelling vertraagd, of onze vertraging versneld.

Theatermaker, straatvoetballer, wereldverbeteraar Ed in actie 

Het kabinet is gevallen
Het CDA wil de discussie over het een einddatum voor de stikstofdoelen vertragen. In ruil wordt het afkopen van boeren versneld. Als de provinciebesturen straks gevormd zijn en met zijn allen zeggen dat ze meer tijd nodig hebben, denkt Wopke dat ie sterker staat in het stikstofdossier. Het zijn technocratische trucs die passen in een aflevering van House of cards (een heel slechte aflevering, want ze hadden dit natuurlijk in stilte moeten doen). Wopke is tevreden, maar hij vergeet één ding: De boeren hebben het CDA verlaten en blijven weg. Bovendien staat coalitiegenoot D66 behoorlijk geharnast in het dossier. Elke discussie leidt tot crisis. Het kabinet is in dat opzicht al lang gevallen. Ze weten het zelf nog niet

De nestor van Zwanenburg heeft tijd om te poseren voordat ie de corner neemt

Zaanse Rutte
Hoe anders is dat bij het demissionaire Zaans Oranje. Na het aftreden van het voortreffelijke voorzittersduo kunnen we een paar maanden nadenken over opvolging. Goed leiderschap betekent ook dat je weet wanner het tijd is om te gaan. We kunnen ook nadenken over de positie die we als club willen innemen in de Zaanse samenleving en hoe we dat vorm kunnen geven binnen en buiten het veld. De Kalverhoek is gelukkig niet hetzelfde als het Binnenhof. En dat is op meerdere fronten maar goed ook. Anders hadden we tot afgelopen week oud-SP raadslid Van Braam “de Rutte van het Zaans Oranje” moeten noemen.

Sluitpost

Invaller Marcel scoorde bijna. “Dan was het dak eraf gegaan”