Het klinkt als een slechte Suske & Wiske aflevering, maar het is de realiteit. Het Coronavirus en voetballen zijn geen lekkere combi.

De eerste trainingen zijn inmiddels gestart, de indelingen zijn bekend en binnenkort zal de KNVB ook het volledige wedstrijdprogramma publiceren. Veel, heel veel voorbereiding om het allemaal mogelijk te maken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: dank aan iedereen die tijdens de extreme warmte dit heeft mogelijk gemaakt. ZCFC is inmiddels volledig Corona-proof.
Trots op ons cluppie. Trots ook op iedereen die zeer gedisciplineerd de maatregelen voorbeeldig heeft nageleefd tijdens de trainingen in de zomerstop.

Toch is de start van het nieuwe seizoen een andere dan normaal. De maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn fors en hebben op iedereen een impact: bezoekers, spelers en begeleiders. Daarom is het goed om even stil te staan bij het ‘hoe en het waarom’ we dit als club doen.

In de afgelopen weken is wel gebleken dat besmettingsgevallen bij prof- en amateurclubs gigantische gevolgen hebben. Tijdens de zomerstop (!) zijn diverse amateurclubs voor 2 weken gesloten vanwege enkele besmettingen. Reden hiervoor is vaak dat er niet goed in beeld is, wie, waar op welk moment is geweest. Het volledig stilleggen van de club is dan de enige optie, met alle gevolgen van dien. Niet meer kunnen sporten, geen biertje op het terras, geen inkomsten voor de club….

Dit is ook de reden dat wij aan spelers en trainers vragen om de aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden te doen via de voetbal.nl app. Hetzelfde geldt voor bezoekers die hun gegevens achter moeten laten bij een bezoek aan de kantine of terras van ZCFC. Het is namelijk heel simpel: mocht (wat we niet hopen!) er namelijk wel iemand besmet raken, dan is snel te achterhalen met wie die persoon in contact is geweest en hoeft wellicht niet de hele club op slot.

Vanuit het bestuur vinden we er uiteraard ook iets van de maatregelen, makkelijk en leuk is het zeker niet. Maar wat wij hiervan vinden is niet belangrijk. Het doel is namelijk om de vereniging open te houden en verantwoord en veilig te kunnen sporten. Dat is het enige dat telt.

ZCFC heeft het net als veel andere voetbalclubs tijdens Corona niet makkelijk. Ook financieel heeft de club een behoorlijke deuk opgelopen. Het is daarom belangrijk dat iedereen vanuit de eigen verantwoordelijkheid de maatregelen goed opvolgt en daarmee helpt de club open te houden, dit kunnen we alleen samen!

 

Namens het bestuur

 

Martijn Jonker en Dirk Slootweg

 

p.s. de foto in winterjas bij dit stukkie van de voorzitters was de meest recente. Een fotoshoot van Dirk en Martijn in korte broek laat nog even op zich wachten.