Het seizoen zit er bijna op en met het eindfeest in zicht (vergeet je niet aan te melden! https://zcfc.nl/vrijdag-16-juni-eindfeest-bij-zcfc/) altijd weer een goed moment om even te reflecteren. Waar staan wij als club? Wat gebeurt er om ons heen? Hoe doen de andere clubs het? Kortom even een reflectiemomentje.

Financieel en organisatorisch hebben we niets te klagen. Het verbouw-en verduurzaamingstraject loopt zo ongeveer volgens planning. We kunnen nog wel extra denk- en doe-kracht gebruiken (we zoeken nog bestuursleden/voorzitters, als je interesse hebt: bel/mail/app of spreek Roland of Martijn aan tijdens het eindfeest).

Sportief hebben we eigenlijk ook niets te klagen: onze jonge selectie van 1&2 heeft het prima gedaan, het 10e, de JO19 en de JO16 kampioen en we zien mooie foto’s en prestaties van diverse jeugdteams bij toernooien.

Met het naderen van het seizoenseinde, wel weer de jaarlijkse idioterie rondom het ‘rondpompen’ van (jeugd)spelers door andere clubs. Vorig jaar was het met name ZVC’22 die aan onze selectiespelers liep te trekken, dit jaar is het KFC die loopt te shoppen bij onze jeugd. Die laatste is wel bijzonder om 2 redenen. 1) blijkbaar is onze jeugd aantrekkelijk genoeg qua spelniveau (hulde aan onze trainers en begeleiders!) en, 2) KFC loopt al jaren te gillen dat zij worden leeggeplukt door clubs zoals o.a. Fortuna. Zelf zijn zij geen haar beter dus, zeker niet als zij al vanaf december faciliteren dat er jeugdspelers van ZCFC bij hen mogen meetrainen.

Voor de goede orde: als iemand naar een andere club wil gaan om zichzelf te verbeteren, vooral doen en zoals het hoort, pas aan het einde van het seizoen. In het verleden heeft dit voor een aantal Zetters mooie resultaten opgeleverd. Jaap Meijer is via Volendam bij Ajax 1 beland, Daphne Nierop bij de JO19 van het Nederlands elftal en later bij oa Creighton University in de VS, Jesper Jonker via een stage bij Ajax uiteindelijk jeugd eredivisie bij FC Volendam (en later weer terug bij Zet), Robin Beemsterboer bij VV Alkmaar, J’Chemaro Severin vanuit de JO9 naar Ajax en zo zijn er nog een aantal die de vleugels hebben uitgeslagen. Mooi om te zien!!

Maar daar gaat het hier niet over. Iedereen wil op het hoogste niveau acteren, maar de realiteit is dat dit slechts voor enkelen is weggelegd. De basis is altijd spelplezier, vriendschap, leren winnen en verliezen en vooral veel lol hebben. Nooit een belofte van geld, ‘als je bij ons komt dan’, of een paar nieuwe sokken. Dit is ook waarom wij bij ZCFC geen spelers betalen, uitgaan van doorstroom eigen jeugd en ons als club richten op waarden, prestatie en vooral plezier.

Het halen en zelfs betalen van spelers is geen kunst, alleen is dat altijd gericht op de korte termijn, gaat ten koste van de eigen (jeugd)spelers en de clubcultuur. De gekkigheid om dit binnen de amateurclubs van de Zaanstreek te doen is bizar. Veel clubs in de Zaanstreek hebben dat pad bewandeld en bestaan simpelweg niet meer of zijn -niet uit luxe- gefuseerd. Allen zijn -op AZ na- amateur voetbalclubs, en geen betaalde voetbal organisaties (bvo’s) Het gevolg? Van de ca 16 Zaandamse voetbalclubs bestaan er nog 2…. RCZ en ZCFC.

Daarom blijven wij bij Zet uitgaan van onze eigen kracht, zijn we trots dat ook volgend seizoen ca 8 jeugdspelers doorstromen naar onze selectie, zijn we trots op iedereen die het Zaansoranje een warm hart toedraagt en meehelpt te bouwen aan de toekomst van ZCFC. Als ouder, begeleider, trainer of als speler/speelster.

In die reis die wij als club vanaf 1931 maken heeft dat altijd centraal gestaan. Een reis met vallen en opstaan, en ja ook bij ons gaan dingen soms fout, is de bal niet altijd rond, moeten we spelers soms doorschuiven naar andere teams om elftallen rond te krijgen en raken mensen teleurgesteld. Het uitgangspunt van de vereniging is en blijft na al die jaren wel overeind staan:

Z.C.F.C. –beter bekend als het Zaans Oranje-  is de zaterdagvoetbalclub waar sinds 1931 gezelligheid, respect en prestatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Dat doen we al heel lang en met succes. Daarom zijn wij ZCFC!

Tot vrijdag 16e juni op het eindfeest.

 

Een stukje van de voorzitters, maar namens het hele bestuur.