Het einde van het seizoen nadert, volgende week sluiten we toch nog knallend af met een mixtoernooi en eindfeest, wie had dat kunnen denken. Het is een bizar jaar geweest van veel Corona maatregelen, starten en weer stoppen van de competitie, geen toeschouwers langs de kant, gesloten kleedkamers, naar nu weer blije gezichten langs de velden van spelers en toeschouwers en de kantine en kleedkamers weer open. Langzaam terug naar normaal!

Een jaar waarin de vele vrijwilligers alles op alles hebben gezet om wedstrijden te organiseren, het sportcomplex te onderhouden, een enorme terrasoverkapping te bouwen (het is iets uit de hand gelopen..) en de vereniging overeind te houden. Leden en sponsoren zijn ons trouw gebleven, jullie bestuur heeft er alles aan gedaan om ook financieel de club gezond te houden. En dat is meer dan gelukt. Een dik compliment en een diepe buiging aan alle vrijwilligers, trainers en medebestuurders.

Groeien tijdens Corona-tijd…
Maar er gebeurde nog iets speciaals: we zijn ondanks dat we maar beperkt konden voetballen, gegroeid! Meer en meer spelers en zelfs complete teams haken graag aan bij het Zaansoranje voor de gezelligheid, prestatie, organisatie en het echte verenigingsleven. Hoe bijzonder is dat, groeien terwijl je niet kunt voetballen. Volgend seizoen hebben we weer een 10e herenteam (in totaal 14 seniorenteams) en bij de jeugd is bijna iedere leeftijdscategorie vertegenwoordigd. Wie had dat negentig jaar geleden kunnen bedenken.

90 jaren jong
ZCFC is dit jaar 90 jaren jong geworden, een mijlpaal, maar gevierd in stilte. Begonnen met een bal van 3 gulden en 1 herenteam. Inmiddels dus 14 seniorenteams 14 jeugdteams, ruim 600 leden, een mooi sportcomplex, een fijne samenwerking met onze buren AZ, een geweldige groep betrokken vrijwilligers, sponsoren en trainers. In die 90 jaar is er veel om ons heen veranderd. Grote verenigingen en namen zoals Hellas Sport, Zilvermeeuwen, ZFC, ZVV, VVZ, PSCK (en ga zo maar door), bestaan niet meer. Fusieclubs die fuseren, is de volgende fase. In de afgelopen 90 jaar is het ons gelukt om overeind te blijven en onze identiteit vast te houden: prestatie, plezier en gezelligheid.

Hoe zien de komende 90 jaar eruit?
Heel eerlijk? Dat weten wij uiteraard ook niet, gezien het tempo van de veranderingen is 5 jaar vooruitkijken al een hele opgave. Wat we wel weten is dat de kern van de club, de basis, een echte vereniging is. En dat is iets om te koesteren naar de toekomst.

Dat veel voetbalclubs niet meer bestaan heeft niet alleen te maken met veranderende omstandigheden, maar veelal met een eendimensionale focus (gericht op de prestaties van de selectie) in combinatie met een torenhoge ambities en een daar bijhorende begroting. Om invulling aan de ambities te geven worden spelers van buiten de club gehaald (en betaald) en dit gaat bijna altijd ten koste gaat van de eigen clubleden en clubkas. Veelal is er ook geen aandacht voor de niet-selectie elftalen. Gevolg? Een vereniging droogt langzaam op en heeft uiteindelijk nog maar 1 of 2 selectieteams. Een elftal kopen is niet zo moeilijk, maar een vereniging bouwen is een ander verhaal.

Als er iets is dat we hiervan kunnen leren, is het dat wel en volgens ons de reden dat we niet alleen nog steeds bestaan, maar relevant zijn, relevant voor onze leden. Voor de volgende 90 jaar een paar overdenkingen..

  • Zorg voor een goede balans tussen prestatie, plezier en betrokkenheid. Wij zijn geen profclub, geen Ajax, Feijenoord of AZ, maar een vereniging waar mensen het prettig moeten vinden om te komen voetballen of om te komen kijken.
  • Het betalen van spelers zullen wij (het huidige bestuur) nooit laten gebeuren. Dit gaat namelijk altijd ten koste van je eigen clubleden (en veelal jeugdspelers. Daarnaast is er altijd wel een club die net even meer wil betalen… Zelfde geldt voor het ‘halen’ van spelers van buitenaf. Dit kan alleen als het niet ten koste gaat van je eigen (jeugd)spelers. Een goede doorstroom van jeugd naar selectie is essentieel voor je toekomst.
  • Alle leden zijn belangrijk, van de kleinste jeugd, ons geliefde G-team tot aan de selectie. Focus op prestatie is uiteraard goed (en zorg vooral voor goede begeleiding en trainers), maar dit mag nooit ten koste gaan van andere teams.
  • Een club kan niet zonder een solide bestuur: breed gedragen en vertegenwoordigd. Een te smal bestuur komt vroeg of laat in de problemen.
  • Groeien is altijd goed, maar de groei van een vereniging word bepaald door de hoeveelheid vrijwilligers die dit kunnen dragen: scheidsrechters, begeleiders, trainers, etc. Groeien om het groeien is geen doel op zich.
  • Zorg voor de juiste faciliteiten: gediplomeerde trainers (voor alle jeugdteams!), goede materialen en een gezellig en goed sportcomplex.

Zo maar een paar overdenkingen en volgens ons zijn we aardig op weg. Op naar de volgende 90 jaar en tot volgende week op het feest!

 

Namens het bestuur

 

Martijn & Dirk