Nog even en dan is de winterstop een feit. Altijd een goed moment om zo even vlak voor de kerstdagen te bezinnen, mijmeren en te overwegen, ook voor uw beide voorzitters.

De afgelopen maanden is er weer veel bij ZCFC gebeurd; na een moeizame start voor de selectie (veel blessures, afmeldingen, veel moeite om de boel draaiende te houden) is voor het eerste de weg naar boven gevonden. De jeugd maakte helaas een valse start met 2 trainers waar wij afscheid van hebben genomen en er waren ook daar de nodige blessures. Blij om te zien dat Erik, Roberto en Ate de handschoen hebben opgepakt. Dit weekend nog heerlijk genoten van de het winterkampioenschap van de JO11-1, echt grote klasse.

Operationeel en bestuurlijk een paar goede zaken in de afgelopen maanden. Voetbalschool TotaalVoetbal mogen wij sinds kort op vrijdagavond op onze velden verwelkomen; als tegenprestatie zullen zij de selectie in januari gaan ondersteunen op het performance-vlak. Het Sport Medisch Centrum (SMC) zal alle ZCFC-ers op fysiotherapeutisch gebied gaan helpen, hierover binnenkort meer. Erg leuk was het toernooi met diverse nationale en internationale voetclubs/BVO’s van Talent Goals bij ZCFC en niet te vergeten de voetbalclinic van Simon Tahamata. Inmiddels is Ron Waij de nieuwe teammanager van de selectie, hebben 19 ZCFC-ers succesvol de AED/reanimatie-cursus van Top BHV afgerond, is er een een initiatief opgestart (In Veilige Handen) om seksueel misbruik binnen sportclubs te voorkomen, zijn we met korting naar wedstrijden van AZ en Volendam geweest, was de popquiz weer een succes, hebben we Sinterklaas mogen verwelkomen/heeft de jeugd (en Dirk!) iets in zijn/haar schoen mogen ontvangen, zijn de douches weer preventief gescreened op legionella en zijn Esther en Dirk de nieuwe begeleiders van ons G-team (met de geweldige nieuwe trainer Willem Moreels). Ah, en we kunnen tegenwoordig Airhockey-en bij ZCFC.
Last but not least; onze accommodatie ligt er fantastisch bij (dank aan de Mopperploeg!) en financieel gaat het ook lekker met de club. Hele mooie zaken dus en toch knaagt er iets”¦

Onze jeugdvoorzitter Reinier deelde recent een bericht op Facebook van de jeugdvoorzitter van Excelsior 20′ dat inmiddels ‘viral’ gaat. De jeugdvoorzitter daar trekt aan de noodrem en stopt ermee. Lees zijn verhaal vooral. Veranderende eisen van -in dit specifieke geval van ouders-, maar ook een tekort aan vrijwilligers en het kwijtraken van wat het betekent om aan een teamsport te doen. Kortom het kwijtraken waar het woord ‘vereniging’ voor staat: samenwerken/verenigen. Ook bij ZCFC hebben wij hier helaas mee te maken, weliswaar in mindere mate, maar toch. ZCFC is een amateurvereniging, geen betaalde voetbalclub. Wij bestaan bij de gratie van de leden, -jullie dus-, de aanwezigheid van de spelers, de inzet van vrijwilligers (ja, inclusief onbezoldigde bestuurders en commissieleden) en het plezier en prestaties van alle teams. Zonder dit, simpelweg geen ZCFC.

Met ca. 600 leden, veel vrijwilligers, bestuursleden en enthousiaste trainers doen we het helemaal niet slecht, maar dit is wel waar het knaagt. Het is steeds lastiger mensen te vinden die zich willen inzetten voor de club, het ‘verenigen’ wordt steeds vaker verdrongen door de individuele ‘wens’ (ik vind, ik wil en ik wil het nu). Verenigen zou juist centraal moeten staan, oftewel: ‘Vraag niet wat de club voor jou kan doen, maar jij kunt doen voor je club’ (om een beroemde quote maar eens volledig te verminken en slecht te vertalen”¦). Iets ter overpeinzing voor onder de kerstboom?

Uiteraard zien wij een ieder graag op de nieuwjaarsreceptie van 6 januari vanaf 15.30 uur bij ZCFC (de uitnodiging volgt deze week) waar wij ook de jubilarissen zullen huldigen.

Alvast zeer mooie/fijne kerstdagen en een spetterend/sportief 2018 gewenst namens het gehele bestuur!

Dirk Slootweg & Martijn Jonker