Mijmerend over het internet lees ik net een leuk stukje van de Orkaan over het digitaal inkleuren van oude zwart-wit foto’s. Uiteraard zeer jammer dat nu juist de Orkaan, met een hoog ZCFC-gehalte in de redactie, dan juist voor KFC als voorbeeld kiest, maar het is hen vergeven :-)

Meteen in de digitale archieven gedoken en daar het jubileumboek uit 2006 gevonden, met jawel wat oude Zwart-wit foto’s uit 1960 van inmiddels beroemde ZCFC-ers. Meteen aan het digitaal inkleuren geslagen.

Speciaal voor die markante ZCFC-ers, een eerbetoon… een 1-op-1 herpublicatie van 12 jaar geleden, met opnieuw ingekleurde foto’s uit het jubileumboek van 2006 (speciale dank aan Ger van Dongen). In 12 jaar tijd is er veel veranderd, een aantal is ons ontvallen, sommigen zijn met welverdiend pensioen of zijn nog steeds(!) actief voor ons cluppie. Met illustere namen als Kan, Tel, Warnink, Nierop, van Dongen, Segveld, Molenaar (de historische link met AZ), van der Bruggen, etcetera.

Mooi om dit weer terug te zien en te lezen en nog mooier te zien dat hun kinderen nog steeds een prominente plaats bij Zet vervullen.

Vijftig foto’s, basis voor een clubhuis

Wáár het zou komen was in 1960 nog de vraag. Dát het er ooit zou komen niet. Een clubhuis, laten we alvast maar beginnen met een potje te maken. Wil Kling kwam met een lumineus idee. “We maken van vijftig ZCFC’ers een foto en die moeten – als ‘echte’ voetbalplaatjes op een spaarkaart worden geplakt. En we verbinden er nog een prijsvraag aan ook.” De vijftig, in leeftijd variërend van jong tot minder jong, gingen in het gymlokaal in de Parkstraatschool op de kiek. De spaarkaarten werden uitgezet en wekelijks gingen de Zetters op pad om 4 fotootjes à een gulden (40 eurocent) bij de kopers af te leveren. Een bewerkelijke actie, maar die wèl circa fl. 5.000 opbracht.

 

 1. Otto Hoogedijk (57) speelde van zijn 9e tot 16e bij Zet. Woont en is werkzaam in Mijdrecht als docent lichamelijk opvoeding aan het Veenlanden College. Trots meldt hij dat zijn dochter Anouk in de selectie van het Nederlands vrouwenelftal zit.
 2. Jaap van Elsland (80) kwam op latere leeftijd bij ZCFC en speelde drie seizoenen in het eerste. Hij vertoonde als rechtsbuiten eerder zijn kunnen bij onder meer ZFC en ADM. Voetbal heeft nog steeds zijn grote belangstelling en voor een praatje daarover is hij nogal eens te vinden in het centrum van Zaandam, ‘voor de gezelligheid’.
 3. Bertus van der Ben (72) kwam van ZFC en speelde circa acht jaar in het 1e van ZCFC. Sinds hij is gestopt met werken overwintert hij in Spanje en is hij zomers veel met de caravan weg. Toch is hij ook wel eens thuis – in Zaandam – en dan blijkt dat hij het vak van timmerman niet is verleerd.
 4. Henk Evenblij (59) werd op z’n 13e lid van ZCFC en bleek een veelbelovend speler, die al jong het eerste elftal ‘haalde’. Vertrok naar Telstar waar hij vier jaar betaald voetbal speelde en vervolgens – voor een jaar – naar ZFC, waar hij ook de profstatus had. Over die tijd schreef hij een boek ‘Het Profje’. Henk woont in Zaandam en is sportjournalist bij De Telegraaf.
 5. Zandri Steinz (62) speelde acht jaar bij ZCFC en bracht het van de aspiranten tot aan het tweede elftal. Hij verhuisde nogal eens wat te maken had met zijn beroep: wegenwachter bij de ANWB, een baan die hij 38 jaar heeft gehad. Hij woonde achtereenvolgens in Nagelen, Waddinxveen en Lelystad. Zandri is gepensioneerd en woont in het Drentse Oosterhesselen.
 6. Rob Jacobi (62) speelde in de jeugd van ZCFC en werkte onder meer bij een garagebedrijf in Zaandam. Hij vertrok naar Zuid-Afrika waar hij – volgens een familielid – nog steeds in de autobranche werkt en in Johannesburg een eigen bedrijf heeft.
 7. Dr. Cees Faber (62) was de eerste welp (pupil) van ZCFC en is ruim 50 jaar lid (A- en later B- ). Hij woont in Zaandam en werkt als diagnosticus, gespecialiseerd op het gebied van ‘psychologie, sociologie en professie’.
 8. Bart Schipper (61) is zeven jaar lid geweest van ZCFC en was ook nog enige tijd scheidsrechter. Is nu met prepensioen.
 9. Ger van Dongen (68) speelde vanaf 1961 bij ZCFC en stopte in 1986. Stortte zich daarna in het trimcircuit, liep met Piet van der Brugge en Teun Plekker de marathon van Apeldoorn en fietste twee keer naar Spanje, waar hij bij zijn broer in Javea op bezoek ging. Werkte 37 jaar bij De Typhoon en woont nog altijd in Zaandijk. Twee van zijn drie kleinzoons spelen bij Zet.
 10. Jacob van Braam (56) is bijna 51 jaar lid van Zet, speelde na de pupillen en junioren in de lagere seniorenteams. Is directeur van bouwbedrijf Van Braam/Minnesma en woont in Zaandam.
 11. Jan Nierop was lid van 1955 tot en met 1968. Hij voetbalde in de lagere seniorenteams en maakte in de jaren zestig als wedstrijdsecretaris deel uit van het bestuur. Hij was in het dagelijks leven ploegbaas bij Zaans Veem. Jan overleed op 77-jarige leeftijd.
 12. Jan Kan werd slechts 50 jaar. Hij overleed op 3 juli 1990 na een ongeval in zijn bedrijf (Kan Palen). Jan werd op z’n 12e lid van ZCFC, kwam als 16-jarige in het 1e en heeft vele jaren daarin als rechtsbuiten een voorname rol gespeeld. Diverse keren werd hij gekozen in vertegenwoordigende elftallen. Hij was in het bestuur penningmeester en was in 1979 nauw betrokken bij de oprichting van de dames/meisjesafdeling bij ZCFC.
 13. Dick van der Steen (59) speelde zo’n zeven jaar bij Zet. Hij woont in Westzaan en is de trotse opa van twee kleinkinderen. Dick is directeur van bouwbedrijf J.P.van Eesteren in Amsterdam, bouwers van onder meer het hoofdkantoor van Albert Heijn envan de ING aan de A10 in Amsterdam.
 14. Henk Bouman (70) was van 1948 tot 1958 lid van ZCFC. Hij speelde in de aspiranten, junioren en senioren en maakte twee seizoenen deel uit van het eerste elftal. Henk was in het dagelijks leven werktuigkundige en woont in de Gortershoek in Zaandijk. Hij is actief in organisaties voor het behoud van het streekeigen in de Zaanstreek.
 15. Cees Hotting is inmiddels 63 en heeft ruim twintig jaar bij ZCFC gevoetbald. Daar kwam een eind aan toen hij ging werken in Rotterdam en verhuisde naar Schoonhoven. Daar speelde hij tien jaar bij v.v. Schoonhoven en richtte er bovendien met vijf vrienden een zaalvoetbalclub op. Daarvan was hij vijf jaar speler/secretaris. Cees woont tegenwoordig in Krommenie en heeft al twintig jaar een autoverhuurbedrijf in Amsterdam.
 16. 16.Bouwe Bakker (67) heeft 32 jaar bij ZCFC gevoetbald en was jarenlang vaste kracht en smaak- maker in het 1e. Hij doet veel vrijwilligerswerk en maakt bij Zet deel uit van de mopperploeg.
 17. Henk Marbus (56) was 25 jaar lid van ZCFC en bracht het van pupil tot speler van het eerste elftal waarin hij jaren een betrouwbare ‘laatste man’ was. Henk woont in Zuid-Scharwoude en is in Weesp de financieel verantwoordelijke man bij een drukkerij. Familie Marbus (vader Tije zat in de jeugdcommissie en maakte ook enkele jaren deel uit van het hoofdbestuur) was nauw betrokken bij de fotoactie voor het clubhuis. In 1960/’61 werden daar de stapels foto’s in zakjes gedaan en wekelijks door een groep bezorgers bij ‘de klanten’ afgeleverd.
 18. Gep (Gerben) Tel is 67 en speelde van zijn 12e tot zijn 42e bij Zet, waarvan vele jaren op de linkerflank in het eerste. Werkte in de grafische sector en is dus de juiste man op de juiste plaats bij het om de 14 dagen drukken en samenstellen van clubblad Goal. Ook maakt Gep deel uit van de mopperploeg, is actief voor ‘De kerk van Menorah Zaanstad’, jogt vijf maal per week 10 km en houdt toch tijd over voor het opa-schap.
 19. Piet Joosten (60) was 30 jaar lid van ZCFC, vanaf aspiranten tot en met de senioren waar hij twee jaar in het eerste speelde. Tot voor enige jaren had hij een praktijk als fysiotherapeut in Wormer waar hij nog woont. Hij overwintert bij voorkeur in Oostenrijk aan de Weissensee (bekend van de alternatieve elfstedentocht).
 20. Eddie Ellermeijer (60, en nu Ed) speelde tot 1968 bij Zet. Verhuisde naar Roden en woont nu in Vaassen, is gepensioneerd en doet aan golf, tennis en volleybal.
 21. Jaap Meinen (71) was 18 jaar keeper bij ZCFC, waarvan een aantal jaren in het eerste elftal. Was 35 jaar havenmeester aan het Nieuwe Meer /Amsterdamse Bos en is nu gepensioneerd.
 22. Ab Jansen (78) was jarenlang prominent speler van Blauw Wit en verkaste op latere leeftijd tot veler verbazing naar rivaal ZCFC, waar hij vier jaar in het 1e speelde. Later ging Ab aan de slag bij KFC waar hij diverse functies had en nog altijd actief is. Hij woont inKoog aan de Zaan.
 23. Wil Kling was 27 jaar toen hij – via zwager Gerard Grabijn – in 1959 lid werd van ZCFC. Hij kwam van CSCA in Amstelveen en was bij ons keeper van afwisselend het tweede en eerste elftal. Wil was de bedenker van de foto-actie waarop we via deze rubriek in het jubileumboek terugkijken. Hij overleed in 2003 op 62-jarige leeftijd.
 24. Peter de Vries was 11 jaar toen hij – samen met enkele buurjongens – lid werd van ZCFC. Hij speelde vijf jaar in de jeugd. Op 29-jarige leeftijd is hij overleden.
 25. Jan Molenaar kwam op 50- jarige leeftijd bij Zet voetballen omdat hij zondags de verrichtingen wilde volgen van KFC, FC Zaanstreek en vervolgens AZ (clubs waar zijn broers Klaas en Cees, bekend van Wastora, het voor het zeggen hadden). Jan voetbalde tot zijn 58e in de lagere teams en was daarmee een van de oudste spelers bij Zet ooit. Hij overleed op 79-jarige leeftijd.
 26. Ab Pos (67) speelde circa 18 jaar bij ZCFC en was vervolgens in de jaren negentig verzorger van de selectie. Ook andere clubs profiteerden van zijn kwaliteiten: PSZ, BPV, ZVV en Hellas Sport. Momenteel is hij trainer/verzorger bij de zaterdagafdeling van VVZ. Ab werkte bij een geneesmiddelenbedrijf en later 25 jaar als vertegenwoordiger in de grafische sector.
 27. Marco Dupker (59) speelde zes jaar hoofdzakelijk in de jeugd van ZCFC. Hij is administratief medewerker.
 28. Jan Duyvis (61) heeft veertig jaar gevoetbald bij ZCFC – van z’n 8e tot aan z’n 48e. Vele jaren was hij linksbuiten in het 1e en zorgde bovendien voor prima kopij in Goal (onder meer onder het pseudo Jadu). Nu noemt hij zich ‘rustend lid’ en vult hij zijn tijd met ‘leuke dingen’ wat hem – naar eigen zeggen – uitstekend lukt. Hij is onder meer van grote waarde voor de mopperploeg. Jan, die in Zaandam woont, was directeur van het mede door zijn vader gestichte metaalbedrijf Kramer&Duyvis.
 29. Rudi de Waal (die officieel Rudi Heck heette) werd op 15- jarige leeftijd lid van ZCFC en kwam, via de junioren, als keeperin het eerste. Hij bleef lid tot 1962 en verhuisde in later jaren naar Vriezeveen waar hij op 49-jarige leeftijd overleed.
 30. Rinus Segveld (70) voetbalde veertig jaar (waarvan vele jaren in het 1e) en was daarna coach van het eerste. Hij was voor die taak voor één wedstrijd gevraagd maar het werden 14 seizoenen. Rinus heeft ontelbare uren besteed aan de opzet en het bijhouden van het archief van ZCFC. Bovendien was hij 10 jaar bestuurslid.
 31. Jan Stroobach (57) speelde van zijn 9e tot 22e en van 27e tot 37e bij ZCFC. Is mede-eigenaar Roos Van Renswouw Financiële Diensten.
 32. Jan Slop (57) woont in Oostzaan en is daar lid van de gemeenteraad geweest. Thans is hij onder meer bestuurder van de landelijke vereniging Kerk en Vrede, is actief voor internationale samenwerking en is als zodanig betrokken bij een aantal projecten op de oostkaap van Zuid-Afrika zoals hiv/aids, straatkinderen schoolprojecten. Jan speelde 15 jaar bij ZCFC, van de pupillen tot en met het 4e seniorenteam.
 33. Ru (70 en nu Ruud) Pos voetbalde 49 jaar bij het mede door zijn vader opgerichte ZCFC en speelde liefst 692 competitiewedstrijden. Hij was onder meer controleur bij het GAK en besteedde als hobby veel tijd aan molens in het algemeen en aan de wipmolen ‘Het Klaverblad’ in het bijzonder. Deze door hem in dertig jaar gebouwde lattenzager aan de Kalverringdijk (bij de Zaansche Schans) ging op 18 juni 2005 officieel ‘in bedrijf’.
 34. Reinier Krom (62) voetbalde van zijn 10e tot zijn 25e bij ZCFC en verkaste daarna naar Zilvermeeuwen. Heeft tot zijn 60e bij de politie gewerkt, onder meer bij de recherche, zwaaide af als hoofdinspecteur en is nu met functioneel leeftijdsontslag (prepensioen dus). Dat hij naar Zilvermeeuwen ging kwam, vertelt hij nu, omdat clubgenoot Gerard Kerkman (ook politieman) met onregelmatige werktijden wel en Rein niet door de trainer in de selectie werd toegelaten. Dit ondanks een toezegging van het bestuur
 35. Evert Warnink (71) werd op 12-jarige leeftijd (eerder mocht niet) aspirant bij ZCFC. Hij bleef lid tot 1962 en was 17 jaar toen hij voor het eerst met het eerste mocht meedoen. Het zat hem, naar eigen zeggen, lang dwars dat er ’s maandags in De Typhoon stond; “Warnink was bang als een wezel.” Het studentenleven en het voetbalspel vormden voor Evert een lastige combinatie. “Na een avondje stappen zie je het doel soms minder scherp. In plaats van beroepsvoetballer ben ik maar gewoon dominee geworden, in de hoop in deze functie meer te scoren.” Evert Warnink was predikant in Nieuwerkerk aan de IJssel, Dordrecht, Noordwijk, Nijverdal en Harlingen. Een van zijn zoons speelde bij de beloften van Heerenveen.
 36. Harro Groot (58) speelde 34 jaar bij Zet in de lagere, maar vooral gezellige elftallen. Hij werkte bij metaalbedrijf Pielkenrood in Zaandijk en is nu met prepensioen.
 37. Ab Laks werd samen met zijn tweelingbroer Gep op 12-jarige leeftijd lid van ZCFC. Beiden waren talentvolle voetballers en maakten op jonge leeftijd hun debuut in het eerste. Ab was lid tot 1967 en overleed op 58-jarige leeftijd. Zijn broer Gep stierf anderhalf jaar eerder.
 38. Cor Grabijn (55), telg uit een ras-echte ZCFC-familie, heeft veertig jaar gevoetbald bij Zet, tot in het eerste toe. Doet veel aan hardlopen, is houthandelaar en woont in Westzaan.
 39. Klaas Peereboom (56) speelde van 1959 tot 1966 bij ZCFC. Studeerde aan de Hogere Zeevaartschool, voer op Shell-tankers, werd vervolgens proces-operator en werkte bij waterleidingbedrijf WRK/PWN. Is sinds 11/2 jaar uitgewerkt en woont in Lemmer, met jawel, een boot achter het huis.
 40. Henny Mol was aanvankelijk lid van ZFC en kwam vervolgens voor Zet uit van 1955 t/m 1968. Hij speelde vele seizoenen als spil in het 1e en later tussen de jonkies van het 2e elftal. Henny werkte bij IFF (Polak&Schwartz) in Zaandam en later in Hilversum. Hij overleed op 63-jarige leeftijd.
 41. Dr. Peter Voorbergen (62) speelde van zijn 14e tot zijn 20e bij ZCFC en was een snelle rechtsbuiten. Hij woont in Harderwijk en was daar rector van het Christelijk College Nassau-Veluwe (havo/vwo). Fietste in de zomer van 2005 naar Santiago de Compostela.
 42. Bertus van den Dongen (66) speelde van 1956 t/m 1996 bij ZCFC, waarvan vele jaren ‘rots’ en laatste man in het eerste. Was dertien jaar 2e secretaris, twee jaar hulptrainer bij de pupillen en is nu nog bezorger van Goal. Zijn mooiste wedstrijd: “Die tussen Quick Boys 1- ZCFC 1 uitslag 2-2.” Bertus, die in Zaandam woont, werkte onder meer bij verffabriek Evert Koning, geniet van zijn pensioen en zingt in het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor.
 43. Jelle Wiersma (57) is al 48 jaar lid van ZCFC, was al die jaren keeper waarvan een aantal wedstrijden in het 1e. Hij traint de keepers van de A-selectie, heeft twee keepende zoons die bij VVZ spelen. Jelle is machinist op een heimachine.
 44. Hans Woudstra (58) voetbalde van zijn 10e tot zijn 32e; brak in die periode vier keer zijn been. Is al 34 jaar sportverslaggever bij de Telegraaf.
 45. Piet van der Brugge (69) is 55 jaar lid van ZCFC, waarvan 45 jaar voetballend. Hij maakte 13 jaar deel uit van het bestuur en was 10 jaar voorzitter. Is trotse opa van Joep Volcklandt, topscorer van de E2. Was ‘verslaafd’ aan hardlopen en is ‘gek’ van Spanje. Is registeraccountant en maakte deel uit van de raad van bestuur van het Ahrend-concern. Hij was – en is – actief op sociaal en kerkelijk terrein.
 46. Gerrit Dekker (67) was vanaf 1958 acht jaar lid van ZCFC en speelde in de lagere elftallen. Is gepensioneerd bouwvakker en woont sinds 2003 in Noordwijk.
 47. Jan van het Kaar (geboren in 1930) speelde onder meer bij KFC en ZVV en meldde zich in 1960 bij Zet. De talentrijke halfspeler was tot 1967 vaste kracht in het eerste elftal. Jan, loodgieter van beroep, overleed op 47-jarige leeftijd na een aantal jaren door een herseninfarct nagenoeg verlamd te zijn geweest.
 48. Dr. Tom Fris (65) speelde van 1956 t/m 1962 bij Zet in de junioren en in het 1e. Woont nu in Amstelveen en werkte bij Hoogovens, de Universiteit van Nijmegen en in de consultancy. Tom (wiens broer Jan ook in het 1e van ZCFC speelde) heeft nu met zijn vrouw een uitgeverij ‘Balans’. Daar verscheen in maart zijn eigen boek ‘De wraak van het gras’.
 49. Cees Rijken was een kleurrijk lid van ZCFC (van 1955 t/m 1973) die voetballend niet verder kwam dan de lagere teams maar die door zijn inzet, enthousiasme en humor van belang was voor de club. Jarenlang redigeerde hij, samen met anderen, clubblad Goal. Cees was vertegenwoordiger en overleed op 42-jarige leeftijd ten gevolge van een verkeersongeval.
 50. Wim Grabijn (74) speelde in de lagere elftallen bij ZCFC en was geruime tijd wedstrijdsecretaris. Verdween voor een tijdje naar ZVV. Wim was juwelier, leverde menig ZCFC’er de trouwringen en een Zaanse klok. Maakte voor ZCFC de speldjes voor de zilveren en gouden jubilarissen.