De gang is klein, passeren gaat amper. Toch staan elf Oranjeveteranen tegen een muurtje geposteerd, op zoek naar degene met de sleutel. Jonge mannen lopen langs, breed gesticulerend en vol vuur pratend over de goal, die ze vlak voor het rustsignaal scoorden. De oranjeveteranen zijn stil. Iemand probeert wat te zeggen tegen Glenn, maar die kijkt alleen maar naar beneden, volledig in zichzelf gekeerd.

De kleedkamers van de Dijk zijn verstopt achter de gele kliko

De Dijk, Schellingwoude, zaterdagmiddag. Terwijl de Indian Summer lijkt te zijn begonnen, spelen de Oranjeveteranen de Noordamsterdammers van de mat. In dit soort wedstrijden krijgen de spitsen het altijd zwaar te verduren. Zo ook Milo Smis en Glenn Helder. Ze kennen het klappen van de zweep en storen zich er doorgaans niet aan, maar kort voor rust, bij een stand van 1-5 is de maat vol. “Je bent veel te goed voor ons man”, geeft de goudeerlijke verdediger als excuus voor een aanslag tegen onze oud-international. Glenn gaat op standje straatvechten en dient hem verbaal van repliek.

De veteranen van De Dijk hebben een leuk team

In de gang ruikt het naar zweet, midalgan en schraal bier. Weer iemand probeert met Glenn te praten, maar die geeft nog steeds geen sjoege. Wat zou er omgaan in zijn brein, kort nadat ie ontplofte op het veld? Niemand die het op dat moment weet. De sleutel is gevonden en de veteranen gaan één voor een naar binnen in de bezemkast, die hier kleedkamer heet. Behalve Glenn. Die gaat een deur verder naar binnen. De kleedkamer van de Dijkers. Het belooft niet veel goeds.

Bliksemstart
Drie kwartier eerder begon de wedstrijd soepel. De Dijk gaf veel ruimte voor de opbouw achterin, maar op het middenveld liet het de ruimtes klein. Milo, Glenn en de verrassend snelle Achmad braken keer op keer succesvol door de laatste linie van De Dijkers. Goals vielen als rijpe appels, sommige werden afgekeurd, voor het sfeertje. Eén verdwaald schot glipte door de handen van sluitpost Patrick. De 1-4 werd door Besim geclaimd, omdat hij na een succesvolle actie bij de achterlijn de bal via een been van een Dijker in het doel kreeg. Het is hem gegund. Jan de Jager maakte een spitsengoal. Er was niets aan de hand, tot het moment dat Glenn wordt getorpedeerd.

Goed kijken: Sommige spelers van De Dijk worden letterlijk het bos ingestuurd

Opstandelingen
Radicaliseren doe je niet voor je lol. Je ziet op het veld van de veteranen wekelijks een heethoofd alle redelijkheid verliezen, maar ook buiten het veld gebeurt het regelmatig. De afgelopen jaren regisseerde ik enkele afleveringen van het programma Opstandelingen van Sophie Hilbrand, dat gaat over mensen die zich door de lokale overheid voelen benadeeld. Het gevoelde onrecht als brandstof voor actie. Afgelopen week was ik zelf een opstandeling. Ik merkte dat ik vorige week niet in staat was om fatsoenlijk te presteren als er twee lokale bestuurders op bezoek waren op de club, waarvan ik twee dagen ervoor de competentie nog in twijfel trok. Door een tunneltje in Oud-Koog, dat de leefbaarheid in mijn ogen ernstig aantast. Ik zal er niet verder over uitweiden, maar het bracht me erbij om dan maar niet op te komen draven. In het belang van het team en de club.

Glansrol Glenn
Als alle veteranen zich In de bezemkast hebben gewurmd, deelt Martin complimenten uit aan het middenveld, dat met “Aatje” en Lex S. uitstekend in balans is. Richard P. deelt de limonade uit, Roland probeert een mop te tappen.  Terwijl Martin net wil vertellen dat bij een 1-5 ruststand, we alleen nog maar van onszelf kunnen verliezen, realiseert hij zich dat Glenn er niet bij is. Zou hij dan toch rotzooi trappen bij de tegenpartij? Net op het moment dat Milo hem wil halen zwaait de deur van de bezemkast open. “Sorry jongens”, zegt de oud-Arsenalspeler. “Ik ben even bij De Dijk naar binnen gegaan om mijn excuses aan te bieden. Ik reageerde te fel.” Zo kan het dus ook.

Foto: Lex M. werd opgehaald door zijn meisje, die hem meenam naar een Wassenaarse disco

Wassenaar
De tweede helft kwamen de veteranen in de kunstwei met een nieuwe keeper, die één vangbal te verwerken kreeg. Het spel ging nog vijf minuten op en neer toen Besim hard werd geraakt in het strafschopgebied. Een kolfje naar de hand van onze vaste strafschopnemer Lex M. Daarna was het wel klaar met het verweer van de Dijkers. Glenn, Milo en Besim vercompleteerden de 1-10.  Lex M., Dry en RichPiet waren toen al met hun hoofd bij het avondprogramma. Een disco in Wassenaar. Een discutabel plan, in het weekend van de Bokkentocht.

Met je voetbalvrienden naar de Zaanse Bokketocht, of met de meisjes naar een Wassenaarse Disco.

Achmad
Alle goals van Glenn en Milo ten spijt, de man van de wedstrijd was Achmad. Die was overal en nergens. De Syrier leek zaterdag op een Duracelkonijn, zonder uitknop. De Sorry van Glenn was de actie van de wedstrijd. Je kan beter ten halve keren, dan ten hele dwalen. In het belang van je eigen team. Het geldt natuurlijk ook voor bestuurders die iets gaan beslissen zonder rekening te houden met de mensen die er last van krijgen, maar dit terzijde.

 

Sluitpost

Nb, de aflevering Opstandelingen Sloopstad Rotterdam (2021) kan ik erg aanbevelen. Klik hier voor de link