In de rust liep hij naar de scheidsrechter om zich te beklagen over al het leed dat hem werd aangedaan. Zeker twee keer stond ie niet buitenspel, vond hij zelf. Ik noemde hem Willy en waarschuwde hem dat ie zichzelf op deze manier uit de wedstrijd speelt. Breed gesticulerend legde hij nog een keer uit waarom hij gelijk had. Van zijn voetbalkwaliteiten moet Willy het niet hebben. Zijn uiterlijk, rood kort baardje en sluik halflang haar, verraad een voorliefde voor ACDC, Nirvana en As the World Turns.


MiddenveldGeuzenmeer of MiddenmeerGeuzenveld?

Het was de dag van de rentree bij de veteranen. PeteR en Ate stonden op de spelerslijst. Milo zou ook meedoen. Gedistingeerd gekleed reed hij met zijn blauwe Panda in de hoofdstad, op zoek naar Stadion De Meer. Hij draaide aan de slinger van zijn raampje en stak zijn markante hoofd uit het vehikel. “Pardon heerschap, kunt u mij vertellen of ik op de goede weg ben naar Stadion De Meer?”
-“Gappie, met je ballie pattas, heb je zitten baafen of ben je kleppie?, voor monnie zeg ik je die kata, of ben je een bazon?”. Onze spits draaide snel zijn raam dicht en raakte verder verstrikt in het stratenplan van Amsterdam Oost.


Het bestaat echt nog: Stadion de Meer

Willy vindt zichzelf een stervoetballer. De Maradonna van Geuzenmeer, dat is hij. Daarom mag hij als enige witte sokken onder zijn roodzwarte tenue dragen, vindt hij zelf. Niet voor niets draagt hij nummer 14 in Watergraafsmeer. Maar de hele wereld is regelmatig  tegen hem en vandaag zijn dat vooral de scheidsrechter en grensrechter PeteR. In de eerste helft kreeg hij te maken met het linkse geweten van Zaanstad. Van Braam heeft als raadslid Aart Molenaar, Barbara Vissen en Henri Meijdam overleefd, dus schrikt niet van Willy, de Maradonna van het Middenmeer.


Willy vindt JC maar een praatjesmaker

De eerste helft hielden de veteranen de Middenmeerders 44 minuten lang in een wurggreep. Een handige combinatie tussen Kamiel en Ibi kwam voor de voeten van Bernard, die met een venijnig schot in de korte hoek de keeper verschalkte. Nadat Ate in het veld kwam, was het middenveld weer in balans en werd duidelijk dat er maar 1 bovenliggende partij was. Het dominante combinatievoetbal kwam goed uit de verf. Op dat ene moment na. 1 minuut kwam Geuzenveld eruit. Een kopbal op de lat werd gevolgd door een schot in de hoek. 1-1 bij rust.


Lex en Berry 

Geïnspireerd door de speech van Zelenski in de Tweede kamer, had Jan de Jager een toespraak voorbereid, die hij in de rust wilde proclameren. Zelenski, acteur van origine, weet hoe hij een zaal in vervoering kan brengen. Omdat alle westerse politici zich onwijs klote voelen omdat ze wel wat willen doen, maar niets kunnen, maakt het niet eens veel uit wat ie zegt. Zo werkt dat ook de veteranen, dacht Jan. Ze willen wel goed spelen, maar weten niet hoe, dacht hij, terwijl hij zich door de Geuzenmeerder bezemkast wurmde, die kleedkamer heet. Toen hij een teug limonade nam, snoerden Martin en Ate hem de mond.  In enkele woorden legden ze de vinger op de zere plek. Spel is goed, tempo te traag. Berry moet op t middenveld blijven. Zo geschiedde.


Zelenski’s speech, inspiratie voor Jan J

Met Milo Smis in het veld vonden de veteranen in de tweede helft vrij snel het doel. Nadat ie al een paar pogingen om zeep had geholpen, waarbij hij zelfs een klassieke Richard de Vosval maakte, draaide Milo zich elegant vrij en schoot de bal onberispelijk in de rechterbovenhoek. Kort daarop liet Willy van zich horen. Terwijl de bal al achter was, liet hij zich opzichtig vallen. De tot dan toe onberispelijk fluitende scheidsrechter trapte erin.  Lothar Mattheus kan het, Luis Suares kan het, Antony kan het, dus Willy, de Maradonna van het Geuzenmeer kan het zeker. De stemverheffing van de arbiter verried dat hij een verkeerde beslissing nam, die hij niet terug kon draaien. Willy, de meest onsportieve speler van het veld, werd beloond voor zijn onaangepaste gedrag. 2-2. Iets later probeerde hij het nog een keer, het leidde tot grote -en terechte- gêne bij zijn medespelers.

Berry en Martijn zijn een uitstekende tandem van diepgaande middenvelders. Hun doorzettingsvermogen leidde tot de bevrijdende 2-3 van Berry, waarvan rechtsback Ben de assist opeiste. De Pools-Oekraiense rechtsback speelde sterk.


Berry: As my knee burns

Milo Smis kan heel genuanceerde discussies aangaan. Dit deed hij tien minuten voor tijd bij de scheidsrechter, die zich nog steeds niet helemaal lekker voelde bij de toegekende penalty. Met stemverheffing dwong de arbiter de -ook in het veld onberispelijk geklede- centrumspits tot een wissel. Het was het antwoord op de vraag van Milo of hij het een goed idee vond dat de centrale verdediger hem al enkele malen op niet-reglementaire wijze had geraakt. Supersub Herman nam zijn plaats in. Toen Milo er in minuut 98 weer in mocht, nam hij sportieve wraak. 2-4. In de tweede kamer gebruik je woorden, in de oorlog gebruik je tanks, in het theater is ruimte voor Willy’s acteerwerk en op het veld gebruik je je voeten als ultieme wapen.


Milo zonder ballie pattas 

Onder leiding van Lex Meijn, gingen de veteranen op stap in de Bullekerk, waar de voetjes van de vloer gingen. Lex’ bijnaam in het veld is sexy lexie. Op de foto’s is te zien waarom. Lex en onze trouwste supporter Dry namen het voortouw op de dansvloer. Terwijl Willy in foetushouding luisterde naar The very best of ACDC, klonk uit de speakers van de Bullekerk “Burn baby Burn”, refererend aan de brandwonden die de veteranen eerder die dag opliepen. Het was nog lang onrustig in Zaandam.


De Bullekerk als nieuwe kantine

Sluitpost