Deze week op de kop af 50 jaar geleden speelde ZCFC tegen IJmuiden: hieronder het historische verslag uit de Typhoon.

IJMUIDEN, door een verdiende 1-0 overwinning op IJmuiden is ZCFC er in geslaagd om aansluiting  bij de kopgroep te houden. Zodoende zijn de kansen blijven bestaan voor het behalen van het kampioenschap temeer daar 2 medekandidaten voor deze titel een punt verspeelden.

Trainer Eshuys was zeer tevreden met deze krappe maar zwaar bevochten overwinning. Het elftal van ZCFC kwam voor deze belangrijke wedstrijd zo sterk mogelijk in het veld. Na de teleurstellende resultaten  (2x 0-0)in de laatste competitiewedstrijden was de oude voorhoede bestaande uit Duyvis-Meyer-Rep weer opgesteld. Rep deed  na enkele weken absentie weer mee.

Het verloop van de wedstrijd was zeer sportief en er werd door beide partijen goed gevoetbald. Tot aan het laatst fluitsignaal is de wedstrijd spannend gebleven omdat beide partijen elkaar geen duimbreed toegaven. IJmuiden viel veel in de fout om de bal te lang bij zich te houden waardoor zij meest al vastliep op de ZCFC-verdediging met aan het hoofd de goed voetballende Boorsma.

In de tweede heft probeerden de IJmuidenaren door enkele snelle aanvallen een overwicht te forceren. Dit mislukte . Trainer Eshuys adviseerde zijn spelers om net “lande ballen” de verdediging van IJmuiden uit elkaar te spelen. Na 10 minuten spelen kwam zo’n “lange bal” terecht bij Hans Rep en hierdoor verkreeg hij een redelijke scoringskans. Zijn schot werd gekeerd door keeper Kwak, maar de bal sprong van zijn handen af voor de voeten van de goed meegekomen Rob Meyer die met een hard schot de bal in het net joeg (0-1).

Dekker vervangen
Hierna moest Hans Dekker het veld verlaten en werd vervangen door Kees Krom. Dekker had weer last van een knieblessure . De strijd werd grimmiger en ZCFC liet zich meer en meer in de verdrukking duwen. Het middenveld werd min of meer geheel prijs gegeven .Het spel moest onderbroken worden voor blessures van Gep Laks en Boorsma. Beiden konden de wedstrijd uitspelen. Vijf minuten voor het einde  moest Hans Rep zich laten vervangen door Clerc omdat hij opnieuw last kreeg van zijn liesblessure. Met man en macht moest ZCFC verdedigen om het hoofd te bieden aan de vele en felle IJmuidense aanvallen. Tot schrik van vele supporters liet scheidsrechter Musch nog 7 minuten te lang spelen omdat deze tijd bijtrok wegens blessure-tijd en in deze laatste minuten ondernam nog een solo waarbij hij in het strafschopgebied werd gevloerd. De scheidsrechter oordeelde het beter nu maar af te fluiten en kende geen penalty toe.