Het fluweel waar zijn passes uit bestaat is gemaakt van puur zijde, dat de oorsprong kent in rupsen, die alleen voorkomen in Khotan. Het elastiek, dat de wedstrijdbal onzichtbaar verbindt aan zijn voet laat de bal soms rollen, maar meestal zit ie aan zijn voet. Watervlug, inzicht. Streetking Edward van Gils was on fire op de dag dat de veteranen tegen het lastige FC Amsterdam moest, dat fysiek speelt. Op de grens en soms erover.

De grens is ook bereikt voor veel huishoudens. De gasprijs is historisch hoog, veel mensen komen in de problemen. Inflatie is het gevolg, waarna de rente stijgt, waardoor nog meer mensen in de problemen komen, wier hypotheek afloopt. De groep traditionele armen wordt aangevuld met mensen, die nooit eerder problemen ervoeren. We gaan een bijzondere tijd tegemoet, waarbij leed vaak niet zichtbaar is, maar meer en meer om ons heen ontstaat. Maar op de zaterdag voor Prinsjesdag ging het soms over pure voetbalkunst en soms over randzaken.

Balvirtuoos in actie

Het was een sleepbeweging van Ed, gevolgd door een schijntrap en een versnelling vlak bij de achterlijn, die het publiek op de banken kreeg. Als het geplaatste gekrulde schot had gezeten, was het nu al het doelpunt van het jaar. En dat is precies wat er mis was in de lastige thuiswedstrijd op het B veld. Terwijl ZCFC 1 er naast ons lustig op los scoorde, speelden de veteranen soms de sterren van de hemel, maar vergaten de trekker over te halen. Was dat maar wel een paar keer gebeurd in de eerste helft, dan had de wedstrijd misschien niet zo gelopen als ie liep.

Solidariteit
Op zaterdag wordt er niet gedoucht door mensen die het niet kunnen betalen. Door de week zijn ze wel welkom. En dat hebben we geweten. ZCFC is vanaf nu een landelijk fenomeen, dat bekend staat als een club met een groot sociaal hart. Dat heeft de club in het verleden overigens ook meermaals bewezen, bijvoorbeeld in 2015 toen Syrische vluchtelingen een heenkomen zochten. Het gratis douchen, ik geloof dat er niet veel mensen gebruik van gaan maken, maar het signaal dat er van uit gaat is natuurlijk wel pregnant. De solidariteit spat ervan af. En dat is precies wat de samenleving nodig heeft.

Glenn in actie

De 1-0 was een fraaie combinatie tussen Glenn en Milo. Er mochten er kort daarop minstens drie bij. De acties van Glenn, Milo en Edward voorin gaven er wel aanleiding toe. FC Amsterdam was alerter in de rebound en scoorde 1-1. Kort daarop sloeg de vlam in de pan. Naar verluid werd eerst Bert en daarna Ben de huid vol gescholden, bedreigd zelfs. De scheidsrechter hoorde het niet, geen speler maakte het tot die tijd aanhangig bij de arbiter. Wel zag hij een ontoelaatbaar opstootje ontstaan tussen Ben en de aanvoerder van de oude club van Dries Roelvink. Ahmad kwam erin voor de getergde rechtsback. Bernard voor Bert.

Polarisatie
Het voetbalveld is de spiegel van de samenleving. En die is momenteel doorspekt van polarisatie. Je ziet het in de stikstofcrisis en in de asielcrisis en tot vorig jaar in de coronacrisis. Juist in dit soort periodes zijn signalen van verbinding nodig, ook binnen onze voetbalclub.  Een voetbalvereniging is niet alleen een plek waar je lekker kan sporten, het is ook een organisatie die zorgt voor sociale verbindingen en structuur. Voor velen onderdeel van de identiteit. Een plek waar je niemand laat vallen en mensen een tweede kans geeft als ze de fout zijn ingegaan.

We vragen ons nog altijd af wie er heeft geposeerd voor deze briljante cartoon uit het NHD

De tweede helft zonder Glenn, maar wel met Konijn en Ibi, verliep bij vlagen grimmig. De Amsterdammers scoorden uit een counter de 1-2 en verdedigden die met hand en tand. En die verdediging had soms niets met voetbal te maken. De fluwelen linkervoet van Ed werd met gestrekt been getorpedeerd door de nummer 5 van FC Amsterdam. Het is dat er een bal tussen zat. Ed concentreert zich altijd op het spel, accepteert alle beslissingen van de scheidsrechter, maar liet na deze charge van zich horen. Voor het eerst. Veelzeggend. Daarna liet hij zijn voeten weer spreken. Een vlammend schot ging net naast. Herman kwam er nog in, maar kon geen potten breken. Acties van Lex S en Martin M hadden ook geen succes. Achterin hielden Marcel, Martijn en Jan de boel dicht.

Verbinden
We gaan een barre winter tegemoet. Het gratis douchen staat voor mij niet alleen voor solidariteit. Het staat ook voor een open houding, waarbij we als club met elkaar het gesprek met andersdenkenden aangaan in plaats van ze verstoten. Waarbij we verbinding zoeken met mensen en verenigingen waarden delen als ZCFC. Een front van verbinding is beter dan een eiland van polarisatie.

De wedstrijd werd vroegtijdig beëindigd. Ibi moest met de ambulance van het veld, nadat zijn knieschijf aan de verkeerde kant van zijn gewricht was beland. Pijnlijk. Ook dit gebeurde na een overtreding, die op het randje was. Jantje Jager is de topper die met hem meeging naar het ziekenhuis. Solidariteit bestaat soms uit kleine daden, maar zorgt voor grote waardering. Positieve energie komt niet uit het stopcontact, maar uit het hart.

Focus
In mineur, of met afschuw, wil ik daarom  niet op deze wedstrijd terugblikken. Ik heb acties, passes en combinaties gezien, die van ons team een grote kanshebber maken in de competitie. Natuurlijk gaat niet alles goed, anders hadden we wel voorgestaan in de eerste helft. Het gaat in het veld vooral om het plezier in de combinaties, de liefde voor het spel en de beleving als team. We hoeven zelfs niet alles te winnen, maar als we ons focussen op het spel en niet op de randzaken, dan smaakt het biertje na afloop altijd beter.

Fluitpost