“Nu lach je nog, maar als we thuis spelen ben ik scheidsrechter”, zegt de kale veteraan van Overbos, nadat zijn team er met 6-0 af is gegaan. Hij heeft twee maal drie kwartier commentaar geleverd aan respectievelijk onze grensrechter en de voortreffelijk fluitende scheidsrechter. Hij draagt nummer 13 en is de meest corpulente van het veld. In de dug out van Overbos wordt ie gekscherend “Piet Bambergen” genoemd. De Hoofddorpveteraan die het laatste half uur vlagde schaamde zich kapot. “Erg, die gasten die je zaterdag verpesten.” Hij had het niet over ons, voegde hij eraan toe. Ik ben benieuwd naar die Piet Bambergen met nummer 13. (tekst gaat verder onder foto)

Hands en buitenspel
Met een dug-out vol reservespelers, een coach, een assistent-coach en een corona-coördinator, combineerden de veteranen er lustig op los. Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Overbos vandaag niet met de punten naar huis zou gaan. Konijn scoort de eerste. De tweede is een verhaal. Een verdediger van Overbos maakt hands in het strafschopgebied en op hetzelfde moment vlagt de grensrechter van Overbos voor buitenspel. Wat gaat nou voor? Welnu, buitenspel is het pas als de speler die zich in buitenspelpositie begeeft de bal aanneemt. Op het moment dat daar hands aan voorafgaat is dat een eerdere overtreding en vervalt de buitenspelsituatie. De KNVB omschrijft het overduidelijk in de spelregelwijzigingen 2019/2020 onder regel 11: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/11267/spelregelwijzigingen-2019-2020

Niet alleen nummer 13, ook de keeper van Overbos moet zich schamen voor zijn gedrag in het veld. Hij wilde de scheidsrechter te lijf gaan, nadat hij de terechte penalty toekende. De Heethoofd mocht van geluk spreken dat het bij geel bleef. De penalty erin en een reservespeler op doel. Nummer 13 (was toen nog wisselspeler) schreeuwde om de twee minuten dat de straftijd van tien minuten voorbij was. Ineens bedacht ik me dat het wellicht vader en zoon waren.

Vader 13 en heethoofdje 13
Het is 1986. Het Nederlands 11tal heeft gefaald in een poging het WK te bereiken, nadat Wim Kieft zich laat provoceren door Ricky Vercauteren. Nederland is volgens premier Lubber ziek, nadat 950.000 mensen arbeidsongeschikt zijn verklaard. Er is veel frustratie in de samenleving. Nummer 13 is zojuist afgekeurd als buschauffeur, wegens een gescheurde teennagel. Op zaterdag is hij voetbalcoach van de D6 van Overbos. Een splinternieuwe club met veel ambitie. Zijn zoon is spits. Nummer 13 verwacht veel van zijn zoon. Hij schreeuwt hem vooruit. Maar spits heethoofd faalt keer op keer. Nummer 13 oefent, traint en drillt zijn zoon heethoofd elke dag als hij uit school komt, maar het mag niet baten. Heethoofd heeft faalangst en durft dat pas tegen pappa te zeggen als hij 18 is. Vanaf dat moment staat heethoofd op doel en commandeert hij er zelf ook lustig op los. De appel valt niet ver van de boom. Althans op het voetbalveld. In het dagelijks leven is heethoofd mediator in echtscheidingen.

Enkel toch niet gebroken
De ijsregen in de tweede helft konden heethoofd en senior de mond niet snoeren. Had ik al gezegd dat zij de Hoofddorpse club geen goed doen? De doelpunten en de agressie tegen de arbiter gingen hand in hand. 3-0, door goed doorzetten van Konijn, nummer 13 wordt boos omdat ie een vrije trap wil. 4-0 Milo, na een schitterende aanval over links, heethoofd die de scheidsrechter weer bijna aanvalt omdat ie een achterbal wil. 5-0 na een prachtige kopbal van Ivar, nummer 13 vindt dat er gefloten moet worden voor buitenspel. 6-0 Konijn na goed doorzetten van Kamiel, nummer 13, die schreeuwend ter aarde valt. Sommigen denken, anderen hopen dat hij minstens zijn enkel gebroken heeft, zo hard schreeuwt hij, maar nog geen minuut later loopt ie weer als een bejaarde kievit en kwettert hij erop los tegen scheids-en grensrechter.

Gelukkig lieten we ons niet provoceren door heethoofd en nummer 13. Bert van Kralingen speelde een ijzersterke pot, Jager was weer uiterst betrouwbaar en keeper Geerts was vooral blij dat ie de warmte weer kon opzoeken. Wat opviel was onze geconstrueerde verdediging. Reinier, Martin M, de Richarden, Marcel en Besim moesten op voor hun onwennige plaatsen staan. Alleen Lex S en Martin T speelden op de plek waar ze hoorden. Met 6-0 was onze aanval mild in deze lichtwedstrijd.

KNVB rapportage
Het is goed te weten dat nummer 13, alias Piet Bambergen de thuiswedstrijd fluit. Voor de sfeer in de wedstrijd is dat alleen maar beter. Als heethoofd dan vlagt, vangen we twee vliegen in één klap. Die dag vragen we wél een KNVB-rapporteur om mee te kijken. Dat is een logische stap, nu Piet Bambergen heeft aangekondigd dat een retourwedstrijd een arbitrale revanchepartij wordt. Misschien moeten zijn teamgenoten maar eens uitleggen dat hij zich volstrekt belachelijk heeft gemaakt en dat hij van geluk mag spreken dat er geen publiek was toegestaan afgelopen zaterdag. Heethoofd en nummer 13 zijn in dat opzicht de enigen die op hun manier hebben geprofiteerd van de coronamaatregelen.