Zelfs de cornervlag bij Neerlands oudste is koninklijk.
Fotografie:Kamiel van Ginneken

Het predicaat koninklijk krijg je niet zomaar. Volgens de website van het koninklijk huis moet “De bedrijfsvoering onberispelijk zijn. De onderneming, en ook de bestuursleden en commissarissen, moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn. De onderneming moet honderd jaar bestaan en in die periode een goede reputatie hebben opgebouwd.” Het zijn grote schoenen om te vullen. Dat maatje 45 van integriteit had mijn overgrootvader, de laatste molenaar van De gekroonde Poelenburg. De voetballers van de KHFC hebben allemaal kicksen in maat 45.

Het verhaal gaat dat veld 5 van KHFC in 1879 het hoofdveld was, het landhuis erachter zou zo maar het eerste clubhuis geweest kunnen zijn

Omdat de wedstrijd tegen KHFC werd ingehaald en Voetbal.nl dat niet had verwerkt, was lange tijd onduidelijk hoeveel veteranen er paraat zouden zijn op The Green van de koninklijke. Het was tijd om een nieuwe speler te testen. Arko Roepert. Telg van een familie, die het adagium van ZCFC maximaal uitdraagt. Vader Wim is al zijn leven lang lid, zoon Jesper heeft dat in het verschiet. Clubmens Arko wordt tijdens wedstrijden van het derde “Die Ouwe” genoemd, bij de veteranen is hij “Het jonkie”.

De foutloos vlaggende Roepert jr.

Met Marcel, Patrick, Ahmed en Glenn op de reservebank en Ibi, Kamiel, Linda en de familie Roepert als supportersschare, startten de veteranen de wedstrijd op veld 5 van de koninklijke. Het landhuis aan de rand van het veld, verried dat we in het rijke deel van de natie zitten. Hier hebben ze een clubhuis in plaats van een kantine, en er is een heuse ballotage voor nieuwe leden. De hoofdsponsor heeft een auto van ruim een ton neergezet op de oprijlaan. Louter ter promotie. Met de waarde van de auto zou het Zaans Oranje in één klap de duurzaamheidsdoelen kunnen realiseren.

De splijtende passes van Arko, doen denken aan Clarence Seedorf.

Hoe dan ook, Arko startte in de basis en dat was maar goed ook. Na een prachtige combinatie en goed doorzetten van Milo, kreeg hij de bal op een presenteerblaadje en maakte de 1-0. De Ras-ZCFCer combineert loopvermogen, spelinzicht en accurrate passing op een manier die de veteranen hard kunnen gebruiken. De 2-0 en 3-0 (Arko en Milo) waren niets anders dan logisch. ZCFC domineerde in een wedstrijd waar Konijn zijn rentree maakte. Een grote uitslag lag in het verschiet.

Milo Smis is erlangs en passt op Arko: 0-1

De zwakke plek van het team was in de eerste helft de sluitpost. De eerste blunder na nog geen vijf minuten werd hem door de uitstekend fluitende scheidsrechter vergeven. Hij pakte de bal op na een vermeende terugspeelbal. De tweede werd fataal. De kwieke linksbuiten van KHFC kon de bal aanleggen, naar huis bellen en in de rechterhoek schieten, terwijl Richard P op de grond lag. De sluitpost had natuurlijk moeten uitkomen. Na een vrije trap in de 40ste minuut bleek de boomlange Oranjekeeper een meter te ver voor eigen doel te staan. Ook hij had naar huis kunnen bellen, nog even zijn twitter tijdlijn checken, een stapje naar achteren doen en de bal vangen. Niets daarvan. Als een konijn, die in een koplamp kijkt, bleef hij staan. De bal vloog over hem heen in het doel. Tijd voor een wissel.

De Sluitpost is het helemaal eens met de wissel

Je leven lang lid zijn is het belangrijkste doel dat een club kan hebben. Van de Oranjeleeuwen, via de pupillen, junioren, al dan niet selectie, naar een vriendenteam. Eindigend bij de veteranen en op je oude dag de Oldstars en/of mopperploeg. De voetbalclub als plek waar je gelijkgestemden tegenkomt. Mensen, waar je niet altijd bevriend mee hoeft te zijn, maar bij wie je wel altijd jezelf kan zijn. Zo’n plek is ZCFC. In dat opzicht koninklijk.

Glenn moest eerst zijn drumstel nog plaatsen voor hij in de tweede helft met een dubbele panna en een lob zijn stempel op de wedstrijd drukte

In de tweede helft mocht Patrick het proberen op doel. Glenn kwam de voorhoede versterken, Ahmed voor Ate. Berry haakte geblesseerd af. Na de snelle 4-2 leek er geen vuiltje aan de lucht. Tot principieel linksback Van Braam zijn rechterbeen gebruikte. Hij completeerde het drietal doelpunten door blunders. Daar waar de Koninklijke in de eerste helft nog een handvol kansen had gekregen, leek het in de tweede helft een gespeelde wedstrijd. De reservebank verlangde al naar het bier, toen Glenn het op zijn heupen kreeg. Het begon met een dubbele panna, daarna scoorde hij met een uitgekiende lob uit onmogelijke hoek. Scoren is voor een spits het belangrijkste dat er is. Milo stond al een tijdje droog, maar maakte dat in de wedstrijd tegen KHFC ruimschoots goed. De 6-3 werd niet geobserveerd door uw scribent.

De hoek is zo onmogelijk, dat Glenn niet eens op de foto past. 

De Sympathieke veteranen van KHFC maken hun koninklijke status waar op en buiten het veld. Ook de referee, waar van sommigen dachten dat hij betrokken was bij de oprichtingsacte van de Koninklijke, speelde een positieve hoofdrol. Het koninklijke clubhuis loopt wel op zijn einde. Dat is waarschijnlijk in de vorige eeuw neergezet door een van de veteranen, wiens dochter de tap van de buitenbar hanteert.

De sympathieke Koninklijken doneerden de Oranjeveteranen na afloop nog een emmer bier

Het koninklijk debuut, de blunders van de sluitpost, de rentree van Konijn, het bier aan de buitenbar: Het bleek allemaal niet het verhaal van deze wedstrijd. Onze Russische tank, Lexie de Beuker, de altijd goedlachse happy bulldozer, slot op de deur, de Zaanse Couto zonder haar, de Jaap Stam van de Kalverhoek, denderde kort voor de derde helft op een bal af, net als de spits van KHFC. Beide waren zeker niet van plan de rem te hanteren en vlogen tegelijk met hun rechterbeen op de bal af. Je wist dat het fout zou gaan.

Spectaculaire zweefduik van de scorende Milo, helaas buitenspel gegeven

Parende potvissen zwemmen tien kilometer lang op elkaar af. Ze weten elkaar precies te vinden in de woelige oceaan en weten ook wat er gaat gebeuren als ze elkaar treffen. Ze zwemmen harder en harder naar elkaar toe. Als ze binnen een kilometer van elkaar zijn worden ze hitsig, respectievelijk ontvankelijk. Exact op het moment dat ze elkaar tegenkomen springen ze uit het water. Op ruim een meter boven zeeoppervlak verrichten ze de daad. Het is een spectaculair gezicht.

Met gebroken kuitbeen liep Lex gewoon door, ondersteund door Linda en sluitpost

Lex en de Haarlemmer spits raakten de bal tegelijk op een meter van de grond. De Haarlemmer spits kwam redelijk terecht op het stuifzand van het Koninklijke veld. Lex kwam neer en wist dat het fout was. Later die dag bleek dat hij een breuk in het kuitbeen had. Jan Jager en Linda Pietens waren voor hem de Florence Nightingale

Ingezwachteld deed Lex’ knie nog meer pijn. Veelzeggend.

Een Russische tank, die een parende potvis probeert na te doen, het is vragen om problemen. Het debuut van Arko was geslaagd. De veteranen hopen dat de voormalig selectiespeler nog veel wedstrijden mee kan doen. Het moet voor hem ook leuk zijn om één van de jongste, de snelste en beste te zijn op een koninklijk veld.

Ook bij ESPN is de blessure van “De Zaanse Kuitenbijter” niet onopgemerkt gebleven 

Als je “Lachen als een boer met kiespijn” opzoekt in het spreekwoordenboek, zie je deze foto naast de uitleg.

Ook Berry verliet het veld vroegtijdig. Helaas was zijn blessure te klein om breed uit te meten

De enige fout van de koninklijke scheidsrechter was dat ie de voortreffelijk vlaggende Jesper ten onrechte overrule. Ibi zou in de tweede helft de vlag overnemen.

Konijn kwam een paar centimeter tekort om zijn rentree op te sieren met een goal