Groots in plaats van Niets
V&VV45+1-ZCFCV45+1 1-1
Een kauwgompje waar de smaak al af is, een wasmiddelenreclame, de lange leegte, waterschapsverkiezingen, John van Loen. Er zijn veel metaforen voor het woord NIETS. De wedstrijd V&VV45+1-ZCFCV45+1, ziet er uit als een interessante wiskundige formule, maar is net zo zeer NIETS. Geen hoogte-, noch dieptepunt. Geen opinie, geen man of the match, geen blunders. Gewoon NIETS. Een nachtkaars die uitgaat, de reclame van Vattenfall, een grap van Seth Gaaikema, het Nederlandse Curlingteam, De Europese Unie, TOP OSS, ga zo maar door. 1-1.

De makers van het Sinterklaasjournaal zouden afgelopen maand willen dat ze met NIETS te maken hadden, Boris Johnson ook toen hij over de Brexit debatteerde. Ook de NS en Rijkswaterstaat hopen op NIETS als reactie op hun plannen voor Koog aan de Zaan en Zaandijk, waar de A8 in capaciteit gaat verdrievoudigen en een tunnel uitkomt bij de ingang van de Lindenboomschool. (www.deorkaan.nl) NIETS NIETS NIETS.

Het oogde spannend. Wij gehuld in Oranje, Vlug en Vaardig in Argentijnse kleuren. Maar geen prachtige pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp, geen briljante aanname, geen prachtige voetbeweging. Gewoon NIETS.

Is het dan allemaal sombermans troef? Nou, als de veteranen deze ploeg hadden opgerold met 6-0, was het Zaans Oranje Herbstmeister. Nu staan ze derde. De veteranen snakken naar de winsterstop.

Wat deze week wel opviel is dat sommige veteranen fanatisme vermengen met afgunst. Het debat verhardt. In Washington, in Londen, in Den Haag, en nu dus kennelijk ook in de Kalverhoek. Als je fan bent van de ene club en hard moet lachen om de Europese misstappen van een ander team, moet je eens bij jezelf te rade gaan. “Wat u wil u niet geschiedt, doet dat ook een ander niet”, stond lang op een tegeltje van mijn opa. Zijn broer loofde eind jaren veertig geld uit voor ieder kind dat een onvoldoende had voor Duits. Maar hij niet. “We moeten vooral vooruitkijken”, vertelde hij. De opa van de familie Maij verwoorde het als volgt: “Nu het vrede is, praten we niet meer over moffen, maar gewoon over Duitsers”. Groots denken noem ik dat, van een man die met name tijdens de Februaristaking in WO2 voor lastige dilemma’s kwam te staan.

De veteranen horen in hun doen en laten ook groots te denken, verantwoordelijkheid te nemen, het goede voorbeeld geven. Als spelers zijn wij allen de Paters Familias van de club. We nemen natuurlijk al veel verantwoordelijkheid. We kopen niet voor niets onze eigen shirts, laten ons door een goed doel sponsoren en doen daar van alles voor. Sommigen vullen hun verantwoordelijkheid in door bestuursfuncties te nemen of vrijwilligerswerk te doen.
Groots, zo moeten we ook in het veld staan en ten opzichte van elkaar denken. Zo worden we als team sterker en winnen we ook wedstrijden van NIETS. En als ze dat in Den Haag, in Londen en in Washington ook doen, groots denken, dan komt het misschien nog wel goed met de wereld. Maar voor die tijd zijn wij lekker kampioen geworden.

Fijne kerst
De Baron