Het dient gezegd, bij de veteranen van ZCFC beleef je elke week een spektakel, dat je op andere velden mist. Hoogstaand voetbal, prachtige goals, het publiek als grootste winnaar. Het wordt tijd dat er nagedacht wordt over het belang van de supporters. Nu moet je op het C-veld zijn om de kunsten van Kamiel van Ginnniken, Martijn Lambrechts en Glenn Helder te bewonderen, maar beter is het om ook de vaste bezoekers van het A-veld te bedienen van oogstrelende acties. De mannen van de Vijfde Kolonne, met oud-veteraan Jan Westrik, Handige Hans Dekker en Erevoorzitter Piet van Tellingen zijn gehecht aan hun plekje rond hun stamtafel, met zicht op het A-veld. Zij zijn ook One Of Us en willen ook wel eens een winstpartij zien op zaterdag om 14.30 uur.


De vijfde kolonne in spé: “One of us”

Mamma mia
Het is moederdag. Het is te merken, ook bij de veteranen. De vrouw heeft een steeds grotere invloed op bijna alle veteranen, in goede, maar ook in slechte zin. Vaste supporter Droog postte vrijdag een gezellig samenzijn voor een kabbelend vuurtje. Geen halve liters bier en grote stukken vlees op de foto, maar Rosé en een ondergaande zon.


Dry met Rosé: “Gimmie gimmie gimmie”

Lex Meijn en Richard Pietens waren vrijdag niet in Summer Night City-café Swart, met een afsluitende Shoarma bij De Piramide, neen, ze waren op een Japans Festival, aten Sushi en dronken groene Thee. Mét partner

Richard P en Lex M: Summer Night City

Overduidelijk moesten ze feministisch wisselgeld betalen na hun voetbaluitje naar Newcastle, dat in het teken stond van bier, voetbal en slechte grappen, zoals het hoort bij een mannenuitje. Milo Smis komt volgende week aan de beurt. Hij vertrok dit weekend naar Dublin voor een Pokertoernooi. Dat moet gecompenseerd worden!


De vier musketiers in betere tijden

FC Amsterdam
FC Amsterdam is een lastige tegenstander. In uitwedstrijden kun je niet winnen door arbitrale missers. Aangezien ZCFC geen thuisfluiters kent, is de thuiswedstrijd een juiste afspiegeling van de krachtverhoudingen. De veteranen kwamen niet goed uit de startblokken. Na drie duels lagen er drie Amsterdammers op de grond, te kermen, alsof ze een bijnadood ervaring hadden. De Amsterdammers kenden voetballend wel een goede start, waarbij middenvelder Martin Maij regelmatig zijn rol als baken van rust moest waarmaken. Met snelle uitvallen dachten de Amsterdammers het verschil te maken. Ze moesten ook wel, ze voetbalden met exact 11 spelers.


Milo Smis: “Money Money Money”

Aadje
Gelukkig kunnen de Oranjehemden altijd rekenen op vaste invaller Richard de Vos. Sinds zijn vertrek, heeft hij nog nooit zo vaak en succesvol gespeeld. Ook nu. Met zijn edele delen liep hij een corner naar binnen: 1-0. De Amsterdammers moesten zich herpakken. Dat kon na een drinkpauze van 2 minuten, waarbij de moegestreden Marcel werd vervangen voor Lex S, maar daar profiteerden de oranjehemden juist van. Nadat Ate, die op zaterdag steevast Aadje genoemd wordt, voor veel meer balans op het middenveld zorgde, kreeg het Zaans Oranje meer grip op de ex-profclub van Dries Roelvink. Na een splijtende pass van Ibi snelde Glenn met een subtiele voetbeweging zijn tegenstander voorbij. Een dropkick later stond het 2-0. Nog een vijf minuten daarna soleerde de oud-international langs de gehele verdediging en schoot de 3-0 binnen. Er leek geen vuiltje aan de lucht. FC Amsterdam vond op het C-veld haar Waterloo, zo leek het.

Koning Toto
Even een zijstap in vrouw(on)vriendelijkheid: Voetbal inside. Er zit iets hypocriets in de hedendaagse cancelcultuur. Bedrijven die Voetbal of Vandaag Inside sponsoren, weten dat ze af en toe aan een programma hangen waarin de heren te ver gaan op welk front dan ook. Dat Johan Derksen uit de bocht vliegt is onderdeel van het bestaansrecht van het programma. Hoofdsponsor Toto weet dat dondersgoed. De goksite kent geen moreel kompas, maar is vooral bang voor reputatieschade. Vooral voor die verontwaardigde mensen op Twitter en Facebook. Dat heeft niets met hun normen en waarden te maken, maar alles met opportunistisch geld verdienen. Als ze hun morele kompas hadden gebruikt, hadden ze al lang een statement gemaakt tegen het WK in Qatar, waar duizenden onderbetaalde arbeiders om het leven kwamen bij de bouw van de stadions. Maar nee, dat veroorzaakt geen commotie op de online platforms, dus kun je straks gewoon wedden op de wedstrijd Qatar-Nederland. En over maatschappelijk besef gesproken: Hoe cool is het dat er na de nieuwe kansspelenwet en de talloze reclames voor online casino’s straks honderden verslaafden bijkomen? Koning Toto moet vooral eens in de spiegel kijken voordat het de moraalridder uithangt.

 

Badscheum
In de rust werd door sommige veteranen gemijmerd naar welk uitje ze nu weer zouden gaan met moeders de vrouw. “Shit”, dacht menig veteraan. “Nog geen moederdagkado. Ik kan na de wedstrijd óf gaan drinken met mijn maten, óf naar de Rituals gaan voor weer zo’n veel te duur betaalde rode of blauwe fles geurende badscheum”. Jan de Jager was wél mee naar Newcastle, maar níet mee naar het Japanse festival. Het knaagde bij de centrale verdediger, toen hij met zijn maten aan de thee zat. En in de tweede helft merkte je dat in het veld.

Konijn en Fluitpost, wel drinken, geen moederdagkado: “Does your mother know”

Fleut
Terwijl de fluit van de strenge arbiter al geklonken had voor de aftrap, dacht de kale verdediger nog aan het moederdaguitje dat hij zou willen organiseren. Samen naar de Wellness, of een High Tea met zijn tweeën, Jan kon niet kiezen. Tot de bal ineens voor zijn voeten belandde. De besluiteloosheid vertaalde zich in een slechte balcontrole. Spits Fernando van FC Amsterdam profiteerde direct met een perfecte lob over de tot dan toe foutloze Patrick Bleij.

The Winner takes it all
Gelukkig had Super Trooper Glenn het nog steeds op zijn heupen. Met een vlammend afstandschot in de kruising bewees hij zijn waarde voor het team. Na de tweede drinkpauze ging het op alle fronten fout. De belangrijkste karaktereigenschap van het laatste deel van de tweede helft: Nonchalance. Vooral in de voorhoede, die tot dan toe perfect geleid werd door Glenn. We moeten eraan werken dat we 90 minuten scherp blijven. Het voetbal mag meer ontspannen bij een 4-1 stand, maar het moet wel geconcentreerd. Het was aan onze keeper en de vleugelverdedigers Ben en Roland te danken dat we geen tegengoal kregen. FC Amsterdam had zeker drie keer kunnen, nee moeten scoren. Maar het gebeurde niet: The winner takes it all.

Uitje
Het publiek genoot desondanks met volle teugen. Thank you for the Music, scandeerde de talloze fans van de veteranen, gecombineerd met een ovationeel applaus. Op sommige momenten sprak het publiek zelfs van Samba-voetbal, met veel Dancing Queens. De topfitte Bas Haan zinspeelde over een rentree, daar waar Ivar, Berry, Konijn en Besim vooral kwamen voor de morele support. Die is op 18 juni hard nodig. Het mixtoernooi en de BBQ staan vast. Sommige veteranen zinspeelden op een aansluitend teamuitje naar ABBA in de Bullekerk. Waar dat nou ineens vandaan komt…

 

Fluitpost Chiquitita