Lex, Desi, Dino en Romano in ZCFC 45+1
Als scribent van het veteranen voetbalteam loop je een grote kans allerhande verwensingen naar je hoofd geslingerd te krijgen. Soit. In het veld is het erger, denk ik altijd maar.

Niemand viel het op, maar mij wel. Een Surinaamse vlag op de schouder van het RCZ shirt. Niet dat ik iets tegen de Surinaamse vlag heb, maar wel over het symbolische karakter van zo’n vlag in het algemeen, als je die op je kleding naait. Het dragen van de Nederlandse vlag op de schouder leidde in de jaren negentig tot onenigheid in Rotterdam en Den Haag en het heeft heel wat anti discriminatie wetgeving gekost om dat recht te krijgen. Nog steeds is de -gelukkig gemarginaliseerde- Nederlandse Volksunie te herkennen aan het roodwitblauw op hun mouwen.

Die Surinaamse vlag zegt mij ook iets over het Suriname van nu. Een prachtig land overigens, met leuke mensen. Maar ook het land dat in 2010 een veroordeeld moordenaar, drugsdealer en nepotist als president koos. Een man, die deze week op bezoek in China verklaarde dat het doden van demonstrerende studenten in Hongkong een interne Chinese aangelegenheid is. Desi Bouterse heeft minstens 470 kilo cocaïne verhandeld voor het Colombiaanse FARC, met een interessante wapendeal vanuit Libië in het kielzog. Het betekent dat Bouterse naast de decembermoorden ook nog eens tientallen doden in Colombia op zijn geweten heeft en enkele honderden cocaïneverslaafden in Europa verslaafd heeft gehouden. Zijn zoon Dino, die eerder ook al veroordeeld was voor cocaïnesmokkel, maakte hij in 2012 leider van de Surinaamse Counter Terrorisme Unit en eigenaar van Surinaamse goudexploitatierechten. In 2015 liep Dino in Panama tegen de lamp bij een door de CIA opgezette wapendeal. Hij is in dat jaar in New York veroordeeld tot 15 jaar cel. In datzelfde jaar werd de zoon van Dino namens Suriname jeugdambassadeur bij de VN. Romano Meriba, de stiefzoon van Desi Bouterse, die in 2005 veroordeeld werd voor 15 jaar celstraf wegens roofmoord en het gooien van een granaat naar de Nederlandse ambassade, kreeg gratie van Bouterse in 2011. In datzelfde jaar werd de minister van onderwijs ontslagen, omdat Bouterse in een schoolboek als betrokkene van de decembermoorden werd vernoemd. Vier andere daders van de decembermoorden werden respectievelijk coördinator van het rijstorgaan, ambassadeur in Frankrijk, president-commissaris van de Staatsolie en adviseur van de President. Pleegzoon Romano kwam in September van dit jaar in opspraak wegens zware mishandeling, na een mislukte drugsdeal. Bouterse komt uitgebreid voor in Wikileaks, maar volgens hem zijn alle beschuldigingen tegen hem ingegeven door Nederlandse complotten. Het kan in het Suriname van Desi Bouterse.

De ironie is, dat we speelden tegen het Surinaamse team van RCZ op de dag na de veroordeling van Bouterse en een dag voordat hij als held door duizenden fans werd onthaald in Paramaribo. Het kan verkeren. Ik weet zeker dat als we de spelers van RCZ voor de wedstrijd hadden gevraagd wat ze nou van die situatie vonden, er een flinke interne discussie was ontstaan. Het had geleid tot tweespalt binnen hun team, net als in de Surinaamse samenleving. De tweespalt ontstond zaterdag niet bij Racingclub, maar bij de veteranen van Zet. Al vanaf de eerste minuut begon het mopperen op teamgenoten. Aangetekend dient te worden dat centrale verdediger Lex Meijn nog danspasjes van George Michael in zijn lijf had. Hij werd vrijdagavond dansend gefotografeerd in café Glenn Miller, dat tot vijf uur open is. Wat dat betreft lijkt hij op Bram Moszkovicz, die in Paramaribo dansend werd gefotografeerd met Desi Bouterse. Afijn, het was bij Lex te merken. Drie keer een buitenspelval die niet werkte: 0-3 bij rust. Het kwam het mopperen niet ten goede. Hoogtepunt van de wedstrijd was toch wel de goal van Richard Pieters, die na een prachtige assist van Bert de bal van 35 meter over de keeper heen joeg. Het mocht niet baten. De wedstrijd eindigde in 2-4, terwijl wij meer balbezit en genoeg kansen hadden. Soms krijg je niet waar je recht op hebt, maar de competitie duurt nog lang en recht zal uiteindelijk zegevieren. En dat geldt ook voor Bouterse.

Pinkeltje