Martin Maij is de veldmaarschalk van de Oranjeveteranen. 

Het lenteoffensief is in aantocht. Ik heb het niet over de strijd in Bachmut, of Chersson, maar natuurlijk de veteranen van ZCFC. Op een zonovergoten sportpark De Kalverhoek traden zij aan voor een kraker in het linker rijtje: Real Srnang. Met een handvol wedstrijden voor de boeg is het tijd om eens een paar kritische noten te kraken over de veteranencompetitie.

Attentie KNVB: Mopperende veteranen hebben altijd gelijk

Junioren en pupillen hebben sinds een aantal jaar een gebroken competitie om ze de kans te gunnen om tegen tegenstanders van hun eigen sterkte te voetballen. Volgens de KNVB is alleen op die manier een eerlijke competitie mogelijk. En aangezien de veteranen in hun ontwikkeling kennelijk niet veel verschillen van een twaalfjarige, moeten die er ook aan geloven. Een geknipte competitie. Dat betekent dat je een half seizoen kennelijk niet op het juiste niveau speelt en een half seizoen kennelijk wel.

Martijn Lambrechts beschermt de kroonjuwelen, vlak voordat ie een Koninklijke speler onderuithaalt in de 16

Het lenteoffensief, zonder de linker- en rechterflankverdedigers, maar   met Ruurd, Alain en Harold als versterkend trio begon bemoedigend op het A-veld. 1-0 door Konijn, 2-0 door Milo. Geen vuiltje aan de lucht.  Wel vlagde de Srananggrensrechter vaak voor buitenspel. Volgens songfestivalliefhebbers Lex Meijn, Richard de V. en Berry van G. vlagde hij valser dan Mia en Dion zingen. Een domme overtreding en een theatrale val zorgde voor een pingel. 2-1, volkomen tegen de verhouding in. Milo kwam bij 2-1 een paar keer vrij voor doel, maar kwam eerst de keeper van Sranang tegen en daarna zichzelf. 4-1 met rust had niet misstaan, het had ook een heel andere tweede helft opgeleverd.

Patrick weet zich geklopt als de bal tegen de touwen slaat

Die gebroken competitie. Het betekent ook dat je ineens tegenstanders treft, waarvan je eerder had opgegeven dat je lioever niet tegen ze speelt. Het betekent ook dat je bijvoorbeeld alleen uit tegen Parkstad kunt spelen of thuis tegen HBC. En je kunt nooit écht kampioen worden. Wie van de tegenstanders we ook spreken, geen van de veteranenteams in onze competitie vindt die gebroken competitie een goed idee. Als je de 50 nadert of passeert is voorspelbaarheid belangrijker dan een half jaar boven of onder je niveau te spelen.  “Hussel het lekker om aan het eind van de competitie”, klinkt het in koor. “En dus niet rond de kerst”

Het massaal toegestroomde publiek vermaakte zich uitstekend op het zonovergoten terras met springkussen

De thee was niet per se nodig. Global warming was ook op de Kalverhoek neergestreken. De terrassen zaten overvol, de Surinaamse Oostamsterdammers namen ook hun tijd. “Als ik dat volgende week ook doe, heb ik direct een probleem”, fulmineerde Konijn, tijdens het wachten. De grote kistenpiloot heeft aanstonds een ritje Paramaribo. Als het doorgaat. SLM staakt en dat heeft effect op heel vliegveld Zanderij. De veteranen steunen de staking. Volgende week kunnen we Konijn hard gebruiken. Berry en Ahmed lieten zich in de rust preventief ruimen. Rich V en Harold kwamen ervoor in de plaats.

Lex Segveld ziet hoe Konijn het net weet te raken.

Toen de tweede helft eindelijk begonnen was, bleek dat de koninklijke uit Watergraafsmeer scherper en frisser was. De achterhoede grossierde in fouten. Toch waren het de oranjehemden die de eerste kans kregen. “Als je die niet maakt, dan doet je tegenstander het wel”, mopperden Ribeye Ate en Kamiel vanaf de zijlijn, die elke week meer op Waldorf and Statler gaan lijken. Een dochter van een zekere veteraan (die ene die in de bakhoek staat) memoreerde dat aanstellerij een mannelijke ziekte is en vroeg de mannen van de bardienst om de ledematen van Lex M te testen. “Hij loopt ineens zonder krukken. Dan kun je dus ook springen”, aldus de bitterbalprinses.

Lexie de Beuker had ook een leuke middag in het springkasteel. 

Aan het veteranen foutenfestival kwam geen einde. Het was de Sranatongosprekende tegenstander, die halverwege de tweede helft de 2-2 binnenkrulde. De 2-3  en 2-4 volgden snel. Martin, Lex en Alain werden gewisseld voor Herman, Robert en Besim. Het was tevergeefs. De dijk was doorbroken. De twee opvolgende doelpunten zijn voor de statistieken.

Chaos voor het doel van de voortreffelijk keepende Patrick

Een geflatteerde uitslag. Graag willen we een revanche, maar dat kan dus niet in dit systeem. Veteranen zitten niet te wachten op een gebroken seizoen. We hebben al twee gebroken seizoenen achter de rug na corona.

Milo trapt, Ruurd loopt in. De grensrechter van Real Sranang in het veld.

De ironie is dat zo’n gebroken competitie nergens voor nodig is. Als je het belangrijk vindt dat er een competatieve competitie is, kun je dat dat ook anders bewerkstelligen.  Als je de data van individuele spelers aan elkaar koppelt kun je aan het seizoen van het jaar een goede inschatting maken welke teams het beste bij elkaar passen. Die data is aanwezig middels de spelerspassen en het digitale wedstrijdformulier. Je kan op grond van de uitslagen inschatten hoe goed een team is, maar ook hoe goed een individuele voetballer is. Een prima basis om een echte competitie te spelen.

Natuurlijk zegt een indeling op grond van resultaten uit het verleden niet alles.  Er zal ook altijd een team zijn dat ineens beter of slechter presteert, omdat iemand ineens goed in vorm raakt, of doordat in het team een nieuwe strategie wordt bewandeld of als bijvoorbeeld een ex-prof in het team komt versterken. Dat kan. En dan heeft dat team een lollig jaar. Het zij zo. Het is uiteindelijk motiverender om een competitie te spelen, waarin je elkaar uit en thuis treft en waarbij je fatsoenlijk kampioen kunt worden.

De koninklijke keeper was kansloos op deze vrije trap van Milo. Helaas tien centimeter te hoog gemikt

En als we dan toch bezig zijn: Waarom stopt de competitie al in mei, terwijl het vanaf die maand pas echt leuk wordt om in de wei te staan? Vroeger werd gezegd dat in juni en juli de velden moeten worden onderhouden en in- of bijgezaaid. Maar tegenwoordig spelen we de helft van de wedstrijden op kunstgras. Dus dat argument is in waarde aan het inboeten. Voetbal speel je omdat het leuk is. En in de warmte voetballen is het altijd fijner dan in de kou, sneeuw en/of hagel. Als de winterstop wat langer wordt en we wat langer doorvoetballen in juni, dan maak je veel veteranen blij. Blijer dan spelen in een verknipte competitie.

Unieke persoonlijke service van Kamiel, Dry en Jan, die halverwege stopte om zijn kleindochter weg te brengen

Tenslotte nog een headsup voor de bardiensters van gisteren. De veteranen Dry, Jan, Kamiel en vervulden hun dienst met verve. De middag werd ingevuld door een excellent team, dat zelfs een springkasteel had verzorgd. Met topweer, verzorgden die een waanzinnig leuke tijd voor henzelf, de aanwezige kinderen en Lex M. Bardienst is een feestje, waarbij je zelf wat slingers op moet hangen. Of een springkasteel. Het is maar net wat je in de auto hebt liggen. Ik vermoed dat er genoeg oudere veteranen zijn, die het leuk vinden om in duo’s de bar draaiende te houden, aangevuld met jonge knapen, die het leuk vinden om te leren tappen. Er zijn intussen aardig wat leden, die tussen veteraan en mopperploeg zweven. De perfecte leeftijd om een swingend barhoofd te worden.

Sluitpost.

 

Richard P en Roland van Braam hadden een romantisch weekendje

Het publiek was de grote winnaar langs het A-veld.

Martin Maij provoceert door de bal hoog te houden in t veld

Jan Jager doet er alles aan om te voorkomen dat de spits van Sranan gevaarlijk kan worden