De wereld blijft maar opgeschrikt raken door heftige beelden, veroorzaakt door een mafkees die vanuit isolatie en totale afzondering denkt een vredesmissie te zijn gestart. Ook bereikte ons het droevige bericht dat Piet Paulusma nooit meer het weer zal kunnen presenteren. De man die Oant Moarn geïntroduceerd heeft in de Nederlandse samenleving. Denkend aan Piet en Poetin, dan kan de laatste nog heel veel leren van de nuchtere Fries. Piet stond altijd open voor een praatje, samen op de foto, een verbinder.

Hij zou zaterdag 26 maart presenteren als een zonovergoten dag. Optimaal voor de buitensport. En laten wij daar als vereniging nou veel baat bij hebben. Zeker wanneer Z1 en 2 thuisspelen en de 3 bardienst heeft. Maar ook nu gooide het c woord weer roet in dit scenario en gaf HCSC aan niet te kunnen spelen, dus de wedstrijd van Z1 verplaatst naar dinsdagavond 5 april. De omzet en gezelligheid van deze 26e van maart ga je never nooit meer goedmaken op een doordeweekse avond.

Maar ja, ook bij de veteranen gaat het vaak over de nasleep van de pandemie. Zo zijn er 2 teams uit de competitie verdwenen die het niet meer bol konden werken. Doordeweekse wedstrijden en/of zaterdag bezetting maakt het voor hen niet meer haalbaar om de competitie uit te spelen. Na het verlies van Z2 en de dames 1, was het aan de veteranen om toch nog wat punten in Zaandam te houden.

We mochten dit keer aantreden tegen ASV Arsenal. Er werd mij nog gevraagd of dit een satelliet club van het Engelse Arsenal is. Maar nee dat is het zeker niet, al zou je het wel denken met alle Englisch talking spelers in het team. Denk dat als je meneer Google gaat raadplegen dat je in elk land ter wereld wel een club vindt met dezelfde naam. Nee wij zijn als ZCFC pas écht uniek. Vanaf 1931 is er maar 1 voetbalclub over de hele wereld met de naam ZCFC!

Arsenal staat bovenaan en de poule. Een goed spelend team, waar we uit in elk geval geen punten konden pakken. Vooraf hebben we ons laten verleiden om in een 1-3-4-1-2 opstelling te gaan spelen. Maar ja als je als veteraan al jaren in een 4-4-2, of eigenlijk 1-4-4-2 opstelling speelt, moet je daar vlak voor de wedstrijd niets aan veranderen. Vlak voor de wedstrijd kwam ook ineens Richard (alias de grondligger) met zijn tasje aanlopen. Hij zou zijn gestopt na een aanslag, waarna zijn neus scheef stond, een gat in zijn hoofd en een hersenschudding werd geconstateerd. Hij zou zich gaan richten op het zeilen. Moet eerlijk zeggen hij heeft een mooie boot, maar denk dat hij na een klap van de giek, toch wakker werd en realiseerde dat de wereld zonder voetbal niet compleet is.

Met arbiter Schellekens afgesproken pas te vlaggen voor buitenspel als de speler die op moment van spelen buitenspel stond, ook daadwerkelijk de bal aanraakt. Zo is het ook bedacht door de hogere heren van de diverse voetbalbonden. Zo houden we vaart in het spel en zoveel als mogelijk efficiënte speeltijd. Al denkt menig speler nog steeds aan de oude regel te moeten vasthouden en al te appelleren voor buitenspel volgens de regels die tot een paar jaar geleden golden.

Vanaf de aftrap werd al duidelijk dat het een heerlijke middag ging worden. Van beide kanten werd er lekker gevoetbald en werden wij verrast dat linksback Martijn in de 16 verscheen en daar de 1-0 aan liet tekenen.

Kort hierop kwam het antwoord van de tegenstander en was het weer gelijk. Daarna begon de tandem Milo-Ernst te draaien. Hier en daar waren er nog wat misverstanden, maar pakte een van de vele aanvallen goed uit en liet Ernst de 2-1 aantekenen. Weer iets later was het weer onze eerder genoemde linksback die na goed doorzetten zelf 3-1 op het scorebord liet noteren.

Tot aan de rust hielden we de stand en konden we aan de thee. Qua opstelling lieten we het maar even staan, het liep goed. Achteraf bleek dat we van de wissels er 3 niet gebruikt hebben om de flow in het team te houden. Deze waren echter wel belangrijk, want Roland en Herman waren naast geblesseerden Glenn en Besim voor de morele steun actief vanuit de dug-out.

Na de thee dus op dezelfde voet verder werd er afgesproken. Er vielen echter wel wat meer gaten in ons spel, waar onze tegenstander van kon profiteren. Naast dat zij best wel konden voetballen, denk ik ook dat een aantal van hen net een cursus acteerlessen voor Dummies had afgerond en dat in deze wedstrijd wilden oefenen. Dit zorgde er wel voor dat de stand ineens gelijk was en er dus 3-3 op het scorebord stond. Wij waren ook nog en paar keer gevaarlijk voor hun goal en hield hun keeper de stand nog gelijk. Alleen ja, wij hebben Milo. Vlak voor tijd kwam hij net buiten de 16 aan de bal, draaide zich knap vrij en krulde de bal in de lange hoek, 4-3.

Kort hierop floot de goed leidende arbiter Schellekens af. Kan er zelf weinig bij zijn i.v.m. verplichtingen elders binnen de club, maar denk dat dit de beste wedstrijd van het seizoen was. Zelfs als er geen punten waren gepakt vandaag zou iedereen tevreden van het veld zijn gestapt. Maar juist die punten maakte dat het bier na de wedstrijd vele malen beter smaakte op ons zonovergoten terras.

Resume; een heerlijke wedstrijd gezien en Ernst heeft vandaag latje tik gewonnen.

Kort na de wedstrijd bereikte ons vanuit de overheid nog het bericht dat we er in Nederland dit weekend allemaal op vooruit gaan. Het bleek weer het zoveelste zoethoudertje, de klok gaat om 2:00 uur ineens naar 3:00 uur.

 

PeteR