Een nieuwbouwproject hangt de vlag uit als het hoogste punt van het gebouw is bereikt. Een fles champagne hoort daarbij. Maar daarvan was bij de bouwput die Sporting Martinus heet niets te merken. De rijkeluisclub wil een nieuw “clubhuis”, dat past bij de omgeving. Tot die tijd hebben ze de tenten geleend die kortgeleden nog in het Zaanse Veltpark stonden.  De enige kleedkamer hing metershoog in een hijskraan, zo leek het. Rondom het kunstgrasveld had het sportpark meer weg van een modderpoel. Het was in deze Amstelveense wetlands, waar de veteranen, na een verbeten strijd, de weg omhoog wisten te vinden. Maatschappelijk gezien zijn we ook bezig met de weg omhoog, dus dat matcht mooi. Athans, de coronacijfers stagneren, er is een nieuw kabinet op komst en Nederland stijgt gestaag op de coëfficiëntenlijst. Fragiele lichtpuntjes in de donkere dagen voor kerst.


“Welkom in onze clubtent”

Aanvliegroute Kaagbaan
Rommelig, zo oordeelde de massaal uitgerukte Noordhollandse sportpers over de eerste helft. De verdediging van de veteranen kwam een paar keer goed weg, dankzij voortreffelijk keeperswerk. Patrick Bleij is eigenlijk geen sluitpost. Toch doet ie het helemaal niet onaardig.

Hoewel de Zaanse veteranen de betere op het veld waren, vertaalde dat zich pas in doelpunten toen de Amstelveense sluitpost tegen de eigen speler aantrapte. Dat kadootje pakte Konijn gretig uit. Vorige week vloog ie nog met zijn triple-7 naar Omikronland, we hebben geluk dat Amstelveen op zijn aanvliegroute ligt als ie de Kaagbaan neemt. Het aanvalstrio werd in de eerste helft niet goed bereikt. Het dominante combinatiespel kwam niet per sé goed uit de verf. Het is allemaal minder van belang als je met een voorsprong gaat rusten.


(Niet konijn, maar de Amstelvener centrale verdediger werd aangeschoten. foto’s: Toto Brinkman)

Rust hebben we ook nodig in de maatschappij. Het gaat in Den Haag al de goede kant op. Nieuw elan is ons beloofd, in een nieuw kabinet. Met een geheel nieuwe bestuurscultuur, zonder afgetikte maatregelen in een uitgebreid regeerakkoord. Geen Ruttedoctrine meer. Als je stoom uit de oren van onze linkervleugelverdediger wil laten komen, moet je daar heel positief over zijn (kun je lachen). Voor Van Braam is het oude wijn in heel oude zakken. En natuurlijk heeft ie gelijk. Want als je heel veel door het parlement wil laten beslissen en weinig vooraf wil regelen met elkaar, waarom doe je er dan 271 dagen over om tot een “versimpeld akkoord” te komen? En hoelang denk je dat de ministerraad gaat duren als je geen 20 maar 30 ministers in je ploeg hebt?

 

Ferd Segveld
Richard de Vos stuiterde regelmatig lachwekkend over het veld, hij wordt getipt als minister of Funny Falls. (op de foto is hij dus niet aan het bidden, het is ook geen yoga oefening).  De openingsfase van de tweede helft was voor de Amstelveners. Sluitpost Martijn moest een paar keer gestrekt. Het had zomaar 1-1 kunnen worden. Lex S. ging voorop in de strijd. Hij wordt door de lokale pers getipt als opvolger van Ferd Grapperhaus. In deze fotoserie zie je hoe de strijd van crimefighter Ferd Segveld eruitziet.


“Ferd” Segveld heeft zicht op een Amstelveense Maffiabaas

“Ferd” Segveld blokkeert de toevoer van deze verdachte Amstelvener

“Ferd” Segveld doet een geslaagde interceptie

“Ferd” Segveld doet een geslaagde PlukZe actie

Tot een peptalk in de kleedkamer tweede helft was het kennelijk niet gekomen, want Glenn ergerde zich in de tweede helft terecht aan het gemopper van sommige Zaanse oude zakken. Terecht. Ouwehoeren doe je maar in het Amstelveense clubhuis, het Zaanse praathuis of in het Haagse parlement. In het veld volstaat alleen positieve feedback. Terwijl de gewisslede Konijn in de vliegsimulator dit keer virtueel boven de Kaagbaan zat, zorgde Glenn er met een afgemeten goal voor dat de moraal van de oranjehemden omhoogging en die van de geelrood gestreepten omlaag. Het was tijd voor een momentum:

The return of Milo
Milo Smis is een loyale veteraan. In weer en wind stond hij afgelopen maanden langs de lijn te kijken naar de vaak technische maar soms ook onbehouwen acties van Jan J en Lex M, terwijl hij liefst zelf in het veld zou staan. Maanden geleden speelde hij zijn laatste pot. Geveld door een mysterieuze kwetsuur. Milo, die kwa spel veel weg heeft van Memphis Depay, besloot dat het tijd was voor een rentree, die hij zelf orchestreerde. Een half uur voor tijd kwam hij erin. Nog voor de scheidsrechter voor het eindsignaal floot, had ie er al drie in zitten.

Milo Smis. Met zijn karakteristieke baardje wordt ie ook wel de filosoof genoemd. Vroeger, toen ie nog lang haar had, vond ie zichzelf de Milo van Venus. Wij vinden hem vooral een buitengewoon behendige voetballer, die met konijn en Glenn een ijzersterk aanvalstrio vormt.

The return of RoboCop
Met een comfortabele voorsprong was het zelfs tijd voor een medisch wonder. PeteR de Vries, van wie we een paar jaar geleden getuige waren dat ie al zijn spieren rondom zijn knie afscheurde, wilde een balletje trappen. Hij hield het 20 minuten vol. Genoeg voor een vermelding in het Guinnes book of records

Voetbalpret met Jeanet
Een wonder zou het ook zijn als Hugo de Jonge weer terugkeert als minister van VWS. Hij wil graag en dat siert hem. De onverstoorbaarheid, waarmee hij de coronacrisis aanpakt, verdient een prijs. Kritiek of niet, hij gaat gewoon door, omdat het moet. Ik ben persoonlijk ook erg benieuwd of de middenvelder van de FC Lisse-veteranen staatssecretaris sport wordt. Jeanet van der Laan is haar naam. Het zou voor het amateurvoetbal een goede zaak zijn.

(foto: Blik op Lisse)

Kaagbaan?
De hamvraag is of er nog een bijzondere rentree komt in de ministersploeg. Iemand die in het verleden al eens minister was. Nou, misschien eentje. Kaag is natuurlijk -terecht- als minister van buitenlandse zaken weggestuurd, omdat ze medeverantwoordelijk was van het niet ophalen van afghaanse tolken, die daardoor direct gevaar liepen. Zij komt waarschijnlijk terug op…. jawel…..het is echt zo…. Buitenlandse zaken (padoem pats). Ze was ook getipt als minister van financien omdat de minister op die post altijd erg populair is en zij wil graag na de volgende verkiezingen de strijd aangaan om het torentje. Ze heeft alleen weinig verstand van geld. Dat is een dingetje. Maar dan BuZa. Ik weet het niet. Ik stel voor dat ze haar ministeriele Kaagbaan pas krijgt als ze in een soort proeftijd ALLE Afghanen, die voor Nederland hebben gewerkt helpt te ontsnappen aan de taliban. Binnen drie maanden. En pas dan mag ze meedoen. Ik zou haar graag willen zeggen: De tijd heelt veel wonden, haalt de scherpe randjes van het debat, maar voor sommige zaken geldt dat niet. Bijvoorbeeld voor die tolk, die in Kabul niet meer naar buiten durft uit angst voor represailles, omdat ie onze jongens heeft geholpen.

Publiek de grote winnaar

De rentree van Milo en Peter markeert een belangrijk punt voor de veteranen dat in een woord te vangen is: Optimisme. De hijskraan, aan de rand van de Amstelveense bouwput, symboliseert de weg omhoog, die we een aantal weken geleden zijn ingegaan. Glenn schoot met wederom een rake vrije trap de 0-6 binnen en is voor de vrije trappen nu officieel de eerste keuze, net als Lex M dat is voor de penalties. En zo werd in Amstelveen het publiek toch nog de grote winnaar. De massaal uitgerukte Noordhollandse sportpers kon genieten en een derde helft in een tent viel best wel mee.

Pas op 22 januari mogen we weer. Tegen FC Amsterdam. Tot die tijd verwachten we een nieuw kabinet, laten we hopen dat de samenleving weer langzaam open kan en dat wij ons goed kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Misschien kunnen we komende zaterdagen een training op zaterdag organiseren, zodat we een legitieme derde helft kunnen beleven.

 

Dat gezegd hebbende, wens ik jullie nu alvast een fijne kerst

 

Tot snel

Sluitpost
Robert van Tellingen

Fotografie:
Veld: Theo Brinkman
Clubhuis: Martijn Jonker