De JO17-1 is de tweede seizoenshelft sterk begonnen. De eerste drie duels werden in winst omgezet, wat de ploeg voorlopig koploper maakt. Enigszins vertekend is het wel. Ondanks de miljoenen, die in het voetbal omgaan, kan de KNVB namelijk geen fatsoenlijk computerprogramma voor het wedstrijdschema aanschaffen. Daarom kan het gebeuren, dat de JO17-1 drie thuisduels op rij mocht afwerken. Nu volgen evenzovele uitwedstrijden, waarin de mannen van het technisch hart Prinsen/Stor/Keijzer/Van den Dongen kunnen laten zien of ze de eerste plaats echt waard zijn.

Nog een bug in het ICT-syteem van de bond: ZCFC treft maar liefst vijf tegenstanders, die ook voor de winterstop bij het team waren ingedeeld. En tegen twee van deze teams moet opnieuw een uitwedstrijd worden gespeeld. Van dit kwintet ploegen werd overigens vier keer verloren, dus het wordt nog een hele uitdaging voor de Zaandammers om het in 2020 beter te doen.
De overige zes ploegen komen uit de top van de tweede klasse.

Vóór het verslag van de herstart van de competitie gaan we nog even terug naar de laatste wedstrijd van 2019. Daarin speelde de JO17-1 tegen het derde G-Team van FC Uitgeest, met daarin een neef van teammanager Bas Keijzer. De wedstrijd werd gespeeld in de hal van AZ, wat voor de mannen van Uitgeest een bijzondere belevenis was. Voor de spelers van ZCFC was het leerzaam, omdat duidelijk werd dat sommige dingen in het leven niet vanzelfsprekend zijn.
Vooraf was er een gezamenlijk maaltijd, die mogelijk werd gemaakt door ZCFC. Een mooi gebaar van onze club !

Op 18 januari was er weer een wedstrijd ‘voor het echie’. Olympia Haarlem JO17-2, kampioen in de tweede klasse, heette de tegenstander. Deze gaf al snel het visitekaartje af, want in de tweede minuut lag de bal achter doelman Dylano, 0-1. Niet lang daarna maakte ook de thuisploeg zijn bedoelingen kenbaar. Lex kopte een hoekschop van Milan in de verre hoek, 1-1.
Deze status quo duurde tot halverwege de tweede helft. Met een onvervalste klutsbal zette Noël toen ZCFC op voorsprong. Daarna ging het hard. Eerst brak Hidde door het Haarlemse centrum om vervolgens de uitlopende doelman te passeren, 3-1. Even later zette Lex met een subtiel stiftballetje Hidde opnieuw alleen voor de keeper, en ditmaal trof de middenvelder met een volley doel, 4-1. Frustraties kregen daarop de overhand bij de Haarlemmers, waarna de prima leidende arbiter Kiel besloot om het eindsignaal maar enkele minuten naar voren te halen.

VSV JO17-2 versloeg de JO17-1 voor de winterstop met 4-1. In de eerste helft van de ‘return’ vroeg menigeen zich af hoe dat mogelijk is geweest. ZCFC was heer en meester op het veld en de ruststand van 3-0 was nog een magere afspiegeling van de krachtsverhouding. Franco (van richting veranderd afstandsschot), Senna (eindstation van een fabelachtige aanval) en Lex (droge knal na solo) waren de doelpuntenmakers.
Helaas stond de tweede helft in schril contrast met de galavoorstelling van voor de pauze. Yariv zorgde nog wel voor de vierde Zaanse treffer, maar de gasten kwamen steeds beter in de wedstrijd. Hun inhaalrace stokte bij 4-2, maar veel langer had de wedstrijd niet moeten duren voor ZCFC.

Afgelopen zaterdag kwam de tweede voormalige tweedeklasser op bezoek, Bloemendaal JO17-2. En ook deze zette ZCFC al snel op achterstand, 0-1. En weer was het voor de pauze gelijk, al duurde het dit keer wat langer. Nadat Thomas even daarvoor een bal van de lijn had gehaald, sloeg Milan in de daaropvolgende aanval genadeloos toe. Zijn schot zorgde voor schroeiplekken op de handschoenen van de doelman, 1-1.
Vroeg in de tweede helft nam Bloemendaal voor de tweede keer de leiding. Een klassieke aanval: achterlijn halen, terugleggen en intikken, 1-2. De stormachtige wind had inmiddels alle kwaliteit uit de wedstrijd geblazen. Tot vloeiende combinaties kwamen de teams niet meer. Het was dan ook geen verrassing, dat de gelijkmaker uit een individuele actie kwam. Hidde schudde zijn bewaker bijna achteloos van zich af en knalde vervolgens raak, 2-2.
De wedstrijd leek met deze stand te eindigen en dat zou ook een terechte uitslag zijn geweest. In de minimale extra speeltijd kwam er echter toch nog een winnaar uit de bus. Na een voorzet van Noël schoot Milan bij de tweede paal de 3-2 binnen, wat leidde tot een grote vreugde-explosie bij alles en iedereen wat de JO17-1 een warm hart toedraagt.

De Kantlijner