We zijn weer drie speelrondes verder en de JO17-1 heeft daarin slechts drie punten gepakt. Schrale troost is wel dat het vermakelijke wedstrijden voor het publiek waren. Maar liefst 23 doelpunten moesten de dienstdoende arbiters in het notitieblokje schrijven !

De mannen van trainer Prinsen namen er daarvan 11 voor hun rekening, dus de overige 12 kwamen van de tegenstanders. Het is een uitvloeisel van de speelwijze, die Prinsen voor ogen heeft. Deze is gebaseerd op die van de grote Noord-Hollandse clubs, AZ en Ajax. Dat betekent dus op de helft van de tegenstander spelen, hoog druk zetten en durven doordekken, zoals dat in modern jargon wordt genoemd.

Hieruit vloeit wel voort, dat de laatste linie van de JO17-1 veel ruimte in de rug heeft. En als het speelplan dan niet goed genoeg wordt uitgevoerd, voelen de aanvallers van de tegenpartij zich als een kind in een snoepwinkel. De vele tegendoelpunten geven dan ook aan, dat het team zich op dat vlak nog moet verbeteren, wil het kunnen aanhaken bij de topploegen in de eerste klasse.
In het uitduel met De Kennemers JO17-1 opende ZCFC de score. Milan kopte een subtiel voorzetje van Franco keurig in de hoek, 0-1. De Beverwijkers draaiden de rollen echter in een mum van tijd weer om. Een snelle counter en een doorbraak door het midden en het was 2-1. Nog voor de pauze kreeg Lex aan de andere kant een vrije doortocht en hij rondde fraai af, 2-2.
In de tweede helft leek de wedstrijd snel beslist. Na de derde Kennemers-treffer benutte de thuisclub ook nog een discutabele strafschop, 4-2. Het was voor de Zaandammers het sein om een groots slotoffensief in te zetten. Dat leverde in eerste instantie alleen gemiste kansen op, maar vlak voor het einde frommelde Noël de aansluitingstreffer dan toch in het doel. In de extra tijd bracht de ingevallen Yariv het Zaandamse contigent helemaal in extase, door met een machtige uithaal voor de gelijkmaken te zorgen, 4-4 !

Helaas was het laatste woord voor de gastheren. Bij een hoekschop stond een Beverwijker ongedekt, deze raakte de bal zoals hij nooit meer zal doen en bezorgde ZCFC daarmee een enorme kater, 5-4.
Ook in de thuiswedstrijd tegen het sterke IJmuiden was het eerste doelpunt voor ZCFC. Een strakke vrije trap van Lex werd door Franco fraai langs de doelman geschoten, 1-0. Daarna ging het helemaal mis in de Zaanse ploeg. IJmuiden profiteerde van de wanorde en liep uit naar 1-3. Lex kreeg nog wel een kans om wat te doen aan deze ruststand, maar zijn pegel teisterde slechts de lat.
Na de rust verving veldspeler Stan de geblesseerd achtergebleven keeper Alex. Al snel moest hij de bal uit het net halen. De ZCFC-defensie week uiteen als de Nijl bij de uittocht uit Egypte en de rechterspits van IJmuiden maakte daar dankbaar gebruik van, 1-4. Een wederopstanding als tegen De Kennemers zat er vervolgens niet in deze dag. Verder dan een benutte strafschap van Lex, nadat Hidde met een voetveeg was gevloerd, kwam de JO17-1 niet, 2-4.

De eerste helft tegen FC Uitgeest JO17-1 was de beste helft van het seizoen. De thuisclub had niets in te brengen en werd van het kastje naar de muur gestuurd. Het afrondingpercentage van ZCFC lag ook hoger dan normaal. Eerst vond linkerspits Milan twee keer beheerst de linkerhoek, nadat hij alleen voor de keeper was gezet door Hidde en Lex. Even later werd hij onderuit gehaald in de zestien en Lex schoot de penalty feilloos in, 0-3. Een tegentreffer van Uitgeest werd in dezelfde minuut beantwoord met de 1-4. Na een schitterende diepe bal van Gijs passeerde Hidde de doelman met een subtiel lobje. Ook Franco deed nog een duit in het zakje en tikte een harde voorzet van Milan knap binnen, 1-5.
Na deze galavoorstelling was het tweede bedrijf een enorme afknapper. Door een combinatie van een fikse tegenwind, een ineens volstrekt onberekenbare scheidsrechter en onsportief spel en gedrag van Uitgeest kwam ZCFC nauwelijks meer aan voetballen toe. De gastheren rendeerden duidelijk beter in de chaos en maakten nog twee doelpunten. De drie punten gingen daarom mee naar Zaandam, ondanks de afkeuring van een glaszuiver doelpunt van Hidde. Eindstand 3-5.
Tot noem ik nog even de volgende namen: Bram, Jochem, Lyndo, Senna, Reef, Yasha, Thomas en Lucas. Zij komen niet voor in het bovenstaande verslag, maar speelden wel degelijk mee !

De Kantlijner