Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Na negen speelrondes kunnen we dat etiket op de JO17-1 plakken. Wat verliespunten betreft staat de ploeg exact in het midden van de ranglijst. En inderdaad, van de teams erboven wordt verloren, van de lager geklasseerden wordt gewonnen. De afgelopen drie wedstrijden vormden daarop geen uitzondering.

Bij het duel tegen FC Castricum JO17-1 werd de eerste gele kaart al uitgedeeld voor de wedstrijd. Deze was voor de medewerkers van het KNMI, die een zonnetje hadden voorspeld voor de regio Zaanstreek. In plaats daarvan was het onvervalst takkenweer, met kou, regen en wind. Desondanks kwam ZCFC in de eerste helft goed voor de dag. De titelkandidaat uit Castricum nam weliswaar halverwege de leiding (0-1), maar verder speelde het spel zich voornamelijk af op de helft van de gasten. De gelijkmaker van Hidde was dan ook meer dan verdiend. Met een schijnbeweging piepelde hij de doelman, waarna passeren een koud kunstje was, 1-1.
Na de rust lukte er echter weinig meer bij de Zaandammers. Castricum nam het heft stevig in handen en creëerde kans na kans. In de 56e minuut leverde het offensief een strafschop op, maar de ingevallen doelman Maxim stopte de inzet met een fantastische reflex. Het bleek uitstel van executie. Even later werd de ZCFC-verdediging opnieuw helemaal uitgespeeld en heroverde Castricum de leiding, 1-2. Vlak voor tijd werd het nog erger. Gijs kon niets anders dan aan de noodrem trekken, kreeg daarvoor geel, en mocht na onwelvoeglijke woorden richting scheidsrechter Dorjee zelfs definitief vertrekken. De toegekende vrije trap leverde ook nog een doelpunt op, waarmee de eindstand op 1-3 kwam.

Sporting Krommenie JO17-2 was net voor de wedstrijd met ZCFC in vorm gekomen. Hun laatste twee wedstrijden leverde vier punten op. De Zaandammers hadden het dan ook lastig met de laagvlieger. Maar na een ruststand van 0-1 (doelpunt Franco) nam de JO17-1 uiteindelijk toch ruim afstand van Sporting. Eerst verdubbelde Hidde de voorsprong na fraai voorbereidend werk van Bram. Kort daarna lobde Lucas de 0-3 over de kleine doelman van de thuisploeg. Een middenvelder van Sporting leek daarna mooiste doelpunt van de wedstrijd te scoren, toen hij met een geweldige pegel de 1-3 op het bord zette. Die eer ging echter toch naar een ZCFC-er. Centrale verdediger Gijs ging met zo’n tien minuten op de klok maar eens op avontuur. Na een formidabel één-tweetje met Lex stoomde hij op naar het strafschopgebied, legde daar nog een verdediger en de keeper in de luren en schoof de bal uiteindelijk in het doel, 1-4. Bij het sluiten van de markt tikte Yasha ook nog een vrije trap van Lex binnen, 1-5.

Uitgerekend na de week van het racisme-incident rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira reed de JO17-1 naar Amsterdam-Zuidoost voor de wedstrijd tegen FC Amsterdam JO17-2. Zoals de hele vereniging in de Bijlmer bestaat dit team volledig uit spelers met een donkere huidskleur. De ultieme omstandigheden derhalve voor een statement tegen racistische uitlatingen in het voetbal.
De puntloze hekkensluiter maakte het ZCFC niet eenvoudig. Hidde zorgde wel snel voor de openingstreffer (droge knal uit de draai), maar door halfslachtig verdedigen keek de JO17-1 binnen de kortste keren tegen een achterstand aan, 2-1. Gelukkig had Lex vandaag het plan opgevat om veel van afstand te gaan schieten. De eerste keer belandde zijn vrije trap (vanaf 30 meter) nog op de lat, maar de volgende twee pogingen leidden tot treffers. Eerst blunderde de Amsterdamse doelman, waarna Hidde de bal binnen kon tikken. Daarna werd zijn schot dermate van richting veranderd, dat diezelfde doelman op het verkeerde been stond, 2-3.
In de tweede helft was het heel lang spannend. Het spel golfde heen en weer en voor beide doelen ontstonden meerdere hachelijke momenten. Pas in de absolute slotfase wist ZCFC het duel in het slot te gooien. Franco besloot om de bal maar eens voor te zetten, nadat hij verschillende schotpogingen in schoonheid had zien sterven. Dit had het beoogde resultaat, want Yariv hoefde er alleen maar tegen aan te lopen voor de bevrijdende goal, 2-4.

Volgende week krijgt de JO17-1 de laatste kans om ook tegen een topploeg een resultaat te halen. Dan komt koploper Limmen op bezoek.

De Kantlijner