De JO15-1 is door de KNVB uitgeroepen tot kampioen van de tweede klasse 04 ! Het laatste competitie-duel tegen OFC wordt niet meer ingehaald, omdat er geen ruimte in het programma meer is. In combinatie met de puntendeling tegen rivaal Zwanenburg, vlak voor de Kerstdagen, betekent dit dat ZCFC de titel heeft binnengesleept.
De memorabele kampioenswedstrijd onder de rook van Schiphol werd onder lastige omstandigheden afgewerkt. Door de harde wind, die dwars over het veld blies, was goed voetbal bijna niet mogelijk. Dit was ontegenzeggelijk in het voordeel van Zwanenburg, dat het vooral moet hebben van opportunistisch spel. Het spel van ZCFC daarentegen is gebaseerd op het collectief en het daarbij behorende combinatievoetbal. En dat kwam op deze kille zaterdag dus nauwelijks uit de verf.
De drie pijlers van de thuisploeg waren een voortreffelijke keeper, een reus van een centrale verdediger en een razendsnelle linkerspits. Na zo’n tien minuten kon deze aanvaller alleen onreglementair worden gestuit door de Zaanse defensie. De aansluitende vrije trap werd knap binnengeschoten, 1-0. Even later probeerde Hidde hetzelfde trucje uit te halen. De Zwanenburg-doelman wist zijn inzet echter met zijn vingertoppen te raken, zodat de vrije trap uiteindelijk op de lat belandde.
Vlak voor de pauze veranderde het spelbeeld ingrijpend. Een verdediger van Zwanenburg hield de doorgebroken Maarten opzichtig vast en de scheidsrechter toonde hem tot ieders verrassing een rode kaart. Theoretisch had de leidsman gelijk, maar op dit niveau wordt dit toch amper in de praktijk gebracht, zeker niet bij een thuisploeg. Dat kreeg hij ook duidelijk te horen in de pauze, waardoor hij in het tweede bedrijf nog maar zelden in het voordeel van ZCFC floot.
De wedstrijd werd er ook niet leuker op, omdat Zwanenburg zich massaal terugtrok en alle mogelijkheden om tijd te rekken ging benutten. Een kwartier voor tijd lukte het de gasten toch om langszij te komen. Na goed doorzetten van Emiel schoot Maarten de bal met zijn chocoladebeen tegen het net, 1-1.
Met nog tien minuten op de klok toonde de Zwanenburg-doelman zich ook een volleerd toneelspeler bij een actie van Emiel. De arbiter wist niet hoe snel hij een gele kaart moest trekken, zodat de teams in de slotfase weer evenveel spelers telden. De thuisploeg dirigeerde direct de verdedigende reus naar de spitspositie om als breekijzer te fungeren. Echt gevaarlijk werd Zwanenburg echter niet meer en ZCFC trok het cruciale gelijkspel dan ook over de eindstreep. Zoals nu is gebleken was dit namelijk genoeg voor behalen van de titel !

De Vlaggeneur