De JO15-1 heeft nog altijd geen punt laten liggen in de competitie. Ondanks verwoede pogingen van de stadsgenoten uit Zaandijk en Koog aan de Zaan staan de Zaandammers ongeslagen aan kop in de tweede klasse.

Voor de krakers tegen Zaandijk en KFC stond eerst nog de tweede bekerronde op het programma. De JO15-3 van ODIN’59, waarvan het vlaggeschip zo stuntte tegen FC Emmen in het grote bekertoernooi, was echter geen partij voor ZCFC. Na 10 minuten was het al 0-4 en gestaag werd de score uitgebreid naar 0-9. Noemenswaardig was nog wel de eerste seizoenstreffer Martijn, de robuuste verdediger die niet heel vaak mee ten aanval trekt.

Daarna was Zaandijk voor de tweede keer dit seizoen te gast op de Kalverhoek. In de beker werden zij met 4-0 verslagen, dus gebrand op revanche waren ze zeker. In de eerste helft was ZCFC evenwel opnieuw oppermachtig. Al snel lag de bal op de penaltystip, omdat Lyndo bij een hoekschop naar de grond werd getrokken. Hidde benutte het buitenkansje, 1-0. Een kwartier verder stond het 2-0. Hugo legde de bal panklaar neer voor Hidde en deze plaatste hem vervolgens met uiterste precisie in de kruising. Daarna maakte Zaandijk ook een schitterend doelpunt (1-2), maar het slotakkoord van het eerste bedrijf was weer voor de thuisclub. Een vrije trap van Hidde en een een eigen inzet van Zaandijk bracht de ruststand op 4-1.
Kat in het bakkie, zou je zeggen, maar dat pakte in de tweede helft heel anders uit. Een snelle tegentreffer maakte nieuwe energie los bij Zaandijk en ZCFC moest steeds verder achteruit. Ook na de 5-2, een puntertje van Maarten na een geniaal steekballetje van Jochem, bleven de gasten jagen op minimaal een gelijkspel. Tien minuten voor tijd kwamen ze op 5-4, maar met hangen en wurgen wisten de gastheren de zege over de eindstreep te trekken.

Vervolgens togen de mannen van het trainerskoppel Donicie/Van den Dongen naar het eveneens nog ongeslagen KFC. Het was verder een duel tussen de meest scorende aanval (ZCFC) en de minst gepasseerde defensie (KFC, slechts 2 tegendoelpunten). Daarnaast zijn er nog een aantal kruisverbanden tussen beide teams in de vorm van klas- en/of wijkgenoten, dus er stond behoorlijk wat spanning op de wedstrijd.

Snel werd duidelijk dat ZCFC daarmee het beste omging. De Zaandammers namen direct bezit van het middenveld en controleerden daarmee het duel. De achterhoede stond als een huis, met een excellerende Stan, die hun levensgevaarlijke spits aan banden legde. Aan de andere kant liet KFC zien, dat het geringe aantal tegentreffers geen toeval was. Ook voor ZCFC waren de kansen schaars. Eén keer verscheen Jalon alleen voor de doelman, maar hij schoot de bal naast. Daarna raakte Stan nog de paal na een hoekschop, maar bij de rust was het nog steeds 0-0.
In de beginfase van de tweede helft lukt het dan eindelijk om het overwicht om te zetten in een voorsprong. Na een vloeiende aanval behield Jalon het overzicht en legde de bal breed op Emiel, die beheerst de keeper passeerde, 0-1. Even later mocht Hidde aantreden voor zijn specialiteit, een vrije trap vanaf 20 meter. En ja hoor, via de onderkant van de lat verdubbelde hij de marge, 0-2. De Kogers waren daarna mentaal geknakt en de score had nog verder kunnen oplopen. Thomas stuitte na een sterke loopactie echter op de doelman en Hidde miste in de slotminuut nog een strafschop. Uiteraard drukte dat de pret na afloop niet.
De komende weken is het zaak om tegen enkele mindere goden geen averij op te lopen. Op de slotdag van de competitie wacht dan waarschijnlijk het allesbeslissende duel tegen Zwanenburg, dat tot nu toe ook nog alle wedstrijden heeft gewonnen.

De Vlaggeneur