Beste ZCFC-ers,

De maatschappij -en daarmee ook ons cluppie- verkeert al geruime tijd in bijzondere omstandigheden. Corona drukt een zeer vervelend stempel op ons ‘zijn’, doen en laten. Makkelijk is het allemaal ook niet: voor de een is het een ver-van-mijn-bed-show, voor de ander heeft corona een directe impact doordat zij zelf, familie of hun bedrijf getroffen wordt, financieel of medisch. Het raakt ons dus allemaal.

Daarnaast lijkt het alsof iedereen zich terugtrekt in een eigen bubbel met eigen waarheden. Robert schreef hier vorige week al e.e.a. over. Een eigen bubbel met eigen waarheden is natuurlijk wel eens lekker om de realiteit te ontlopen, totdat….

Bij Zet lopen wij hier ook tegenaan. Recent hebben we de douches en kleedkamers moeten sluiten omdat tegenstanders, maar ook eigen leden, een eigen waarheid hadden bedacht en met 10+ personen in de kleedkamer/onder de douche stonden.
“Heb je het bordje bij de ingang niet gezien?”
“Ja, maar ik ging alleen maar even…”
“Maar snap je dat dat niet de bedoeling is? Een boete willen wij niet echt en extra besmettingen al helemaal niet.”
“Dat snap ik maar….”

En hier botst het. Kritisch zijn is goed, zelfs een must. Maar met die kritiek komt ook een verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om je te verdiepen in de context, je in te lezen wat nodig is en daar naar te handelen. Ja, maar…. past niet heel erg in het riskeren van een boete (ruim 4000 euro) voor je club en al helemaal niet door een risico te zijn voor een ander. Het aantal besmettingen in het voetbal loopt hoog op, een groep trouwe en oudere supporters kopen niets voor een ‘ja, maar… ‘

Het resultaat is helaas duidelijk: doordat een ‘ja, maar’ groepje het niet kon laten om toch onder de douche te gaan staan, hebben wij de boel moeten sluiten.
Wie niet horen wil…
Of is er nog een andere optie?

Ja, die is er, maar dat werkt alleen als we allemaal, niemand uitgezonderd, hetzelfde doel nastreven. Iedereen doet zijn of haar stinkende best: Horeca, sport, culturele instellingen, allemaal nemen ze veel maatregelen om het virus te bestrijden. Alleen is dat blijkbaar niet genoeg. Het aantal besmettingen in deze regio loopt enorm op en ziekenhuisbedden lopen vol. Vergelijk het maar met een voetbalstadion met 60.000 toeschouwers. 100 hooligans zijn genoeg om de wedstrijd te laten staken, 59.900 kijken lijdzaam toe. Weg plezier, dag vergalt.

Ja, maar… past nu even niet.

Als we er gezamenlijk voor zorgen dat we allemaal -niemand uitgezonderd- de tanden op elkaar zetten en even doorbijten, dan krijgen we het voor elkaar en kan er weer veel meer. Stel je eens voor.. wereldwijd iedereen 3 weken in quarantaine en het virus bestaat niet meer! Dat is uiteraard een utopie, maar laten we als vereniging wel het verschil maken. Jullie bestuur heeft maar 1 doel: de club open te houden en te zorgen voor een veilige en gezonde omgeving. Dat kunnen we alleen samen. Spreek elkaar aan, corrigeer op een positieve manier, fouten maken we allemaal, maar help elkaar en daarmee je cluppie.

Dan doen we die ‘ja, maar’ wel weer als we van het virus af zijn. Deal?

Namens het bestuur

Martijn Jonker & Dirk Slootweg