Kansloos had een kleur afgelopen zaterdag: Oranje. Afgedroogd door de Geelblauwe bollenboeren uit Lisse: 3-7. Niet vaak krijgen we klop met meer dan drie doelpunten verschil. Het is daarom tijd om 54 jaar terug te gaan in de tijd.

1966
Met veel bombarie werd in 1966 de Coentunnel geopend door koningin Juliana. Of ze dat deed in haar gouden koets met koloniaal paneel is me niet bekend, maar het had een treffend tafereel geweest. Het leidde direct tot files. Niet in de richting van 020, maar omgekeerd. In dat jaar werd ook de clignateur verplicht gesteld in auto’s, in China ontstond de culturele revolutie en na de executie van de president der Molukken, Chris Soumokil, besluiten de Molukken in Nederland tot de vorming van een regering in ballingschap. In Egypte wordt Said Qubz, de oprichter van het Moslimbroederschap opgehangen. The Black Panter party wordt na de moord op Malcolm X in de VS opgericht en in de Nederlandse politiek is er ook de nodige commotie. Na de nacht van Schmelzer valt het kabinet Cals en de installatie van een lid van de boerenpartij wordt verstoord omdat hij wordt beticht van NAZI-sympathieën. Tegelijk is er een revival van Nederlandstalige muziek. De Top40 kent voor het eerst een Nederlandstalige nummer 1. Het is maatschappelijk een rommelig jaar. Veel krantenkoppen van toen kunnen met speels gemak in de krant van vandaag.

Maatschappelijke onrust is voer voor populistische politici. Nu het Forum van Democratie van Thierry Baudet, toen de Democraten ’66 van Van Mierlo. Beide groot voorstander van het referendum, beide groot voorstander van het gebruik van filmpjes. Power to the piepel!

Je zou je af kunnen vragen wat deze historische verhandeling te maken heeft met de wedstrijd tegen Lisse. De meerderheid van de spelers was al geboren in 1966, sommigen niet. Ons middenveld, dat normaalgesproken de motor is van ons dominante voetbal, werd regelmatig overlopen. Ivar (1971) moest na een sprintje alweer terug in de lappenmand. Double A Atsma (1964) scoorde in zijn debuutwedstrijd van het seizoen. De triple 7 van Ernst (1971) vloog om half tien expres nog een rondje laag over de Keukenhof, voordat ie zijn kist naast zijn brommert landde en linea recta naar het B-veld stoof. Hij had nog exact een minuut banktijd over voordat ie erin kon voor de geblesseerde Ben (1965). Ook SP-raadslid Roland(1970) kreeg kramp van het moordende tempo. Nog voor het rustsignaal had het Zaans Oranje al drie keer gewisseld, ruststand 1-3.

Oranjeleeuwin temt oude grijze tandeloze tijgers
Een opvallende verschijning is de technisch begaafde rechtshalf van Lisse. Een dame. Een vluchtige rondgang leert ons dat het de oud-international Jeanet van der Laan (1980) is. 25 caps, ambassadeur van de KNVB in de bollenstreek. In Lisse is Van der Laan namens D’66 ook wethouder en loco-burgemeester. Zij is voor de Democraten’66 de gedroomde staatsecretaris voor Sport in het kabinet Kaag. Oranjeleeuwin, schrijver van het manifest “Sport en Bewegen” (2019), waarbij ze overigens in een introductie-“column” schamper doet over grijze oude mannen, die wat D’66 betreft al jaren niet meer mee mogen doen. Zij passen namelijk niet onder de paraplu van inclusiviteit. Gelukkig mogen grijze oude mannen wel voetballen. #wijdoenwelmee.

Familieteam
De loco-burgemeester was niet de enige Van der Laan die meedeed. Haar broer Michael (1977) en haar vader “Nestor” (geschat 1949) deden ook mee, net als haar partner Kevin Winter (1979), waarvan het gerucht gaat dat ie eigenlijk een Zaankanter is. Laatstgenoemde deed drie jaar geleden nog mee met het eerste dat toen Tweede Divisie speelde, Michael van der Laan scoorde een paar jaar daarvoor nog een beslissende goal in de strijd voor het algemeen kampioenschap van Nederland. Er zit behoorlijk wat talent bij de familie Van der Laan. Er is één probleem: Op Nestor na mogen ze niet meedoen in de 45+ competitie, maar ze dachten: #wedoenstiekumtochlekkermee. Foei, ambassadeur.

Voetballend ging het in de tweede helft helemaal niet slecht. Alleen de paar keer dat de Lissenaren versnelden, werden de oranjehemden overlopen. Van de drie subtiele lobjes vielen er twee precies tussen keeper Geerts en der lat. Voor de rest een paar slimme combinaties en een rommelgoal. Konijn en de gehavende Lex Meijn deden wat terug. Eindstand 3-7.

1980
Begin jaren tachtig speelde Nestor ook tegen ZCFC. Het waren de eerste wedstrijden op het huidige complex. ZCFC was een bloeiende club en speelde in de hoogste divisie van het zaterdagvoetbal tegen IJsselmeervogels, Sparta Nijkerk en het FC Lisse van Nestor van der Laan. Jeanet en Michael hebben ongetwijfeld vanuit de kinderwagen meegekeken hoe Nestor Jan Duyvis dolde en zelf gepoort werd door een piepjonge Hans Manuputy.

Het familietafereel uit de jaren tachtig zagen we zaterdag ook bij het B-veld. De (klein)kinderen Van der Laan keken mee hoe pappa, mamma, oom Michael en Opa de oren wasten van die Zaanse grijze oude mannen. Tandenloze Oranjeleeuwen. Ze waren ongetwijfeld onder de indruk van de trainingshal van AZ en vonden ons tribunetje maar klein. Vast wel.

Als familieman vind ik dit een leuk tafereel, maar ik vraag me ook af hoe eerlijk het is om met minstens drie begin-veertigers mee te doen in een 45+ competitie. Zonder hen was het misschien wel een gelijk opgaande wedstrijd zijn geweest. De corpulente centrale verdediger had dan ook geel gekregen van scheidsrechter Janssen (die voortreffelijk floot) en de Lisser spits met nummer 8, die vond dat hij bij een 1-6 voorsprong de grensrechter van ZCFC voor mafkees moest uitmaken, had waarschijnlijk het einde van de wedstrijd niet meegemaakt wegens heethoofderigheid. Lisse heeft overigens een sympathiek team. Het spel is sportief, buiten het veld hartelijke mensen.

2020
Het is september 2020. We zitten aan de vooravond van weer een lockdown. We vragen om leiderschap in de stad, de regio en in het land, maar de hete corona-aardappel wordt voortdurend doorgeschoven. Het is niet alleen crisis, maar ook campagnetijd en in mijn ogen is dat een giftige cocktail, waarbij moeilijke (impopulaire) maatregelen altijd te laat komen. Deze gezondheidscrisis is afgelopen weken al over gegaan in een maatschappelijke crisis, getuige de influencers die #nietmeermeedoenoftochweerwel. Bij gebrek aan daadkracht op lokaal en nationaal niveau wordt dit ook een leiderschapscrisis en dan zijn we helemaal ver van huis, ook als je in Lisse woont. Misschien ben ik roepende in een Zaanse woestijn, maar ik doe toch een oproep. Dit is het moment om de verkiezingen uit te stellen, over te gaan op een nationaal kabinet en de politieke neuzen tijdelijk dezelfde kant op te zetten. Als het virus onder controle is, kunnen we weer debatteren over meer of minder biomassa, -Marokkanen, -boeren, -werk en -dividentbelasting (in willekeurige volgorde).

Thierry Baudet kreeg deze week een terechte reprimande van kamervoorzitter Arib. Hij dient nooit een voorstel in, debatteert als een dweil en gebruikt zijn spreektijd om met slim knip- en plakwerk #fakenews te verspreiden, omdat zijn achterban smult van zijn filmpjes. Pieter Omtzigt, slachtoffer van Baudets knip en plakwerk, ging helemaal uit zijn plaat. Je kan het nalezen op twitter. Fakenews verspreiden via filmpjes is politiek vuil spel en maatschappelijk onverantwoord. D’66 bestrijdt Baudet en zijn methodes door de week met verve. Terecht. We willen fairplay in de politieke arena. En dat willen we ook in het veld. Zo lang het nog kan. #wedoennogsteedsmee. #friedepiepel `#samenkrijgenwedebalondercontrole.

RobertvT (1971)