Een industrieterrein, druilerige regen, een achterafveld en corona. Het valt niet altijd mee om veteraan te zijn. 1-0 verlies, ook dat nog. Omkleden onder een hippe tarp, een scheidsrechter die twee penalties had moeten geven, missers van respectievelijk Milo, Martin T, Ernst, Milo, Marcel, Ernst en Milo. Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Ook HBC houdt ervan om lekker achterover te hangen en af en toe er snel uit te komen. Ook HBC heeft arbitraire arbitrage. Ik zie een zorgelijk verband. Als je in de regio Kennemerland speelt moet je er kennelijk voor zorgen dat je dik voor (of achter) komt te staan. Als het een dubbeltje op zijn kant is, of de tegenstander gaat leunen, dan is er altijd nog een twaalfde man, met een fluitje in zijn hand. We zagen het bij de RKSV Van Nispen en nu ook bij de Roomsch Katholieke Sport Vereniging Heemstede Berkenrode Combinatie.

Een andere treffende overeenkomst tussen HBC en Van Nispen is de Heerenclub. Wie het opzoekt op Google komt uit in De Zilk, het dorp van Van Nispen én bij HBC in Heemstede. Meer treffers zijn er niet. De Heerenclub. Het klinkt als een vrouwonvriendelijk, conservatief-katholiek bolwerk, met gedragsregels die aanschurken tegen het Leidse Minerva. Een club mannen, die veel in de melk te brokkelen heeft in de voetbalclub. In de gedragsregels van HBC staat dat je je altijd positief moet uitlaten over je eigen club (https://svhbc.nl/over-hbc-voetbal/) Het is gedragsregel 5. Gedragsregel 6 is dat je de tegenstander moet respecteren. Ofwel: Censuur gaat boven respect voor een ander. Fraai. Wat heeft HBC te verbergen? Misschien ligt het antwoord wel in De Zilk. En waarom prijkt er boven de overkapping van De Heerenclub langs het A-veld van HBC een regenboogvlag? Is dat compensatie, of greenwashing van zaken die het daglicht niet kunnen weerstaan?

Heerlijk, even mopperen over de tegenstander als je een onnodige en onterechte verliespartij hebt gespeeld. Overigens is alles in de eerste twee alinea’s waar. In de derde alinea doe ik iets dat exemplarisch is voor de tijdsgeest. Opruien door het stellen van quasi-onschuldige vragen.

Bij deze vorm van opruiing doen feiten er niet toe. Vragen stellen, die passen in het profiel van je bubbel, zijn veel belangrijker. Zo word je populair in je eigen virtuele omgeving.  Je ziet het op onschuldig niveau in appgroepen van voetbalsupporters (Waarom knipoogt de Kroaat na 0-7 verlies?, zou het omkoping zijn?), voetbalverslagen van amateurvoetbal (ik zei de gek in alinea 3), maar dit jaar zie je het helaas ook op een heel ander niveau.

Groepen die zich op zorgelijk niveau schuldig maken aan deze vorm van opruiing zijn de viruswaanzinnigen (viruswaarheid), die weigeren te geloven dat het virus bestaat/dat het virus gevaarlijk is, Nation of Islam, die de demonstraties van dit voorjaar hebben aangegrepen voet aan grond te krijgen in Nederland en Qanon, de club die gelooft dat regeringsleiders kindermisbruikers zijn en dat 5G het virus verspreidt. Lange Frans is hier sympathisant van (“ik wil Rutte niet doden omdat ik mijn Karma schoon wil houden”).

Clubs als deze zijn nu nog marginaal, maar door hun agressieve manier van opereren ontstaat groepsdruk en dan komt er een tijd dat ze ineens groeien als kool. En dat is eng. Journalisten die kritisch zijn worden belaagd en bedreigd door een leger social media trollen. Ze worden bestempeld als racist, leugenaar, omgekocht of onderdeel van de “mainstream media”. Het FVD-journaal en de podcast van Lange Frans worden eerder geloofd dan NPO Radio 1, RTL nieuws en zelfs De Telegraaf. “Mainstream” is het sympathieke, maar gevaarlijke  scheldwoord dat wordt geplakt aan meningen die niet in de eigen bubbel passen. “Mainstream” mensen halen hun nieuws uit traditionele nieuwsbronnen, bubbelaars halen hun nieuws van een social media platform die de bubbel in stand houdt.

Zinsneden als “Luister naar het Volk” en groot vlagvertoon duiden op de ambities van deze clubs. Ze willen groot worden en tot die tijd schuilen ze in hun bubbel. Er dreigt  een nieuwe tweedeling in de maatschappij te ontstaan. Bubbels versus Mainstream. Het traditionele Links versus Rechts is binnenkort een achterhoedegevecht geworden in de mainstream-wereld. Naast die wereld staan bubbels die een heel eigen waarheid kennen. Helaas zijn er ook politici die zich graag afficheren met dit soort opruiende clubs. Sherry Baudet zegt dat ie Willem Engel van de viruswaanzinnigen op de achtergrond steunt. Trump heeft zijn waardering uitgesproken voor Qanon. The Nation wordt gesteund door extreemlinkse activisten. De democratie zal de komende jaren in haar voegen kraken.

Illegale feestvierders zoals in Haarlem en Het Twiske, mondkapjesweigeraars, het zijn mensen die regels en adviezen in de wind slaan en daarmee een dikke middelvinger opsteken naar “mainstream” politici en mensen die het goed bedoelen. Een deel ervan voelt zich verwant aan de viruswappies en Qanon. Ook bij ZCFC lopen ze rond, helaas. Een aantal Tegenstanders, maar ook ZCFC’ers bespraken afgelopen week hun grondrechten toen ze -tegen de huisregels in- gezellig met zijn allen onder de douche stonden en daarom gaan alle douches per heden dicht. Bedankt namens de rest van de club. Wat mij betreft hoeven deze leden en tegenstanders dit jaar niet meer terug te komen.

Ook al gaan huisregels niet boven grondrechten, je steekt met je gedrag ook een middelvinger op naar je medesporters, die het nog steeds zwaar hebben door het virus met de letter C, dat -by the way- nog steeds in omvang groeit. Zoals het ZCFC-lid dat nog steeds gezondheidsklachten heeft na een besmetting in april, het ZCFC-lid dat als ZZP’er ten onder dreigt te gaan, het ZCFC-lid dat deze week 25% van zijn inkomen heeft moeten inleveren, het ZCFC-lid dat in zijn Brabanste schoonfamilie drie mensen heeft moeten afleggen. Ook steek je je middelvinger op naar ZCFCers die zich kwetsbaar voelen en angstig zijn en alle mensen die niet het precies weten, omdat ze simpelweg geen viroloog zijn en daarom liever de regels volgen die gesteld worden. Bravo clubgenoot en tegenstanders. Ik hoop dat jullie fijn hebben gedoucht. Ik wens jullie voor altijd de scheidsrechter van HBC en een avondje HBC Heerenclub toe.

Robert van Tellingen