De vrouwelijke fanschare van de veteranen breidt zich wekelijks uit

“Soms staat de kwaliteit van de club langs het veld”, zei een deel van de vrouwlijke fanschare, die toevallig ook langs de lijn stond.  Daarmee vatten ze de wedstrijd tegen Bloemendaal grotendeels samen. 3-3. Met een paar prachtioge bevliegingen van Glenn en een goal van 40 meter afstand als hoogtepunt.

BIJzaak
Voetbal wordt niet voor niets de belangrijkste BIJzaak ter wereld genoemd. In Zuid Turkije en Noordwest Syrie zouden ze willen dat ze lekker konden mopperen op het veld, elkaar de maat nemen in de eerste, tweede of derde helft. De aardbeving heeft gezeord voor een acopalyptisch aantal slachtoffers. Ook Ibi heeft familie in het aardbevinggebied. In Aleppo. Hij is geblesseerd, maar heeft zeker nu andere dingen aan zijn hoofd dan voetbal.

In de lappenmand: Jan Jager (rib), besim (kuit), Kamiel 

Terug naar de zaterdagse bijzaak. Op die dag leven we allemaal in onze eigen biotoop van 100 meter lang, 50 meter breed en volgekalkt met witte lijnen. Veel teamgenoten hadden er al een dag op zitten met coaching, fluiten, repeteren en bestuurszaken. Het verbindt ons allen. De sores van de week wordt minstens 90 minuten lang ingeruild voor een bal, mooie acties, gemopper en een derde helft.

Alleen het muurtje en Keeper Geerts functioneerden fatsoenlijk in de eerste helft

Het is maar goed dat de vrouwelijke fanschare het eerste deel van de eerste helft miste. Binnen no-time scoorden de Bloemendalers twee maal. De tweede was een ziedend schot van veertig meter. Mooi voor de neutrale toeschouwer, maar die stonden er niet. Er waren louter ZCFC supporters langs de lijn van het C-veld. De veteranen stonden het eerste deel van de eerste helft niet goed. Er werd naar achteren gevoetbald, waardoor in balbezit de voorste linies amper bereikt werden. Duidelijk een teken dat het middenveld niet op orde was. Logisch. Spelverdeler Martin Maij had zichzelf reserve gezet. Nadat Lex S. zijn plek afstond aan de Italiaanse Saendelfter liep het spel beter. De veteranen kwamen naar mate de eerste helft vorderde meer controle op het veld.

Zo ziet “grip op Bloemendaal” eruit

Onze oud-international Glenn Helder haalde een actie uit de kast, waarbij de vrouwelijke fanschare  al “doelpunt” riep, nog voordat hij geschoten had. Vanaf de zijkant kruiste hij naar binnen en schoot de bal vanaf randje 16 in de kruising. Het is een zeer doelmatige actie die we kennen van Arjen Robben. “Glenn is ouder en heeft het recht dit specialisme toe te eigenen”, aldus de kenners langs de lijn. Het tweede deel van de eerste helft hadden de veteranen weer grip op de Kennemer Duinkabouters.

Glenn en Ahmad kappen en draaien de Duinbewoners dol

Terug naar Turkije. Naast alle slachtoffer zijn er ook honderden helden die hun leven wagen om overlevenden in benarde situaties te helpen. Denk aan de witte helmen in Syrie of de mannen van USAR uit Nederland. Bevriend journalist Geertjan Lassche brengt hun werk in beeld en zendt het dinsdagavond uit. Hier een voorproefje.

Bert, Martin T, Reinier (rechtsbuiten op de foto)

De veteranen kunnen dit jaar een heel team opstellen van het aantal permanente, langdurige en kortdurige geblesseerden. Reinier, Martin T, Ibi, Jan, Bert, Bas, Kamiel, Besim, Konijn, Konijn, PeteR, Ivar, en zo verder. Een groot deel van ze stond op zaterdagmiddag ook langs de kant. En passant had onze stermiddenvelder Edward van Gils afgelopen weken theateroptredens. Het is maar goed dat de selectie bestaat uit 25 man.

De duurbetaalde Bloemendaler muurligger bleef op de bank, net als de Kennemer Melvin Platje. Helder profiteerde met een originele krulbal.

In de tweede helft werd duidelijk dat we Glenn meer moesten opzoeken. Dat gaat beter als je de wedstrijd controleert, zoals we dat aan het eind van de eerste helft deden. Nadat de withemden eerst tevergeefs een spervuur aan schoten op uitblinker Erik Geerts afvuurden, werd het tijd voor de oranjehemden. De voortreffelijk fluitende arbiter Konijn gaf een vrije trap op het randje van het 16 metergebied. Een kolfje naar de hand van Glenn, die hem met links om de muur heen krulde. Maar met 2-2 namen de veteranen geen genoegen. Nadat Marcel en Ahmed er via Aatje uit gingen ten gunste van Robert en Berry, kwamen de kansen te over. Een uitval, geleid door Glenn en afgemaakt door Milo werd de Kennemer Geldjutters fataal. Het had de eindstand kunnen zijn, ware het niet dat een klutsbal niet werd afgefloten voor buitenspel toen een net-niet-Haarlemmer zijn teen er op de doellijn tegenaan zette: 3-3. “Soms moet je genoegen nemen met wat je hebt”, waren de wijze woorden langs de lijn. De heren veteranen knikten instemmend, met voorbedachten rade.

Bijna verraste supersub Berry de sterke keeper van de zandgronden 

De voltallige selectie kon met instemming van de vrouwelijke fanschare op stap naar de Chinees van de Peperstraat. De laatste keer, want het pand gaat neer. Vrijwillig. Daarin verschilt Zaanstad van Bloemendaal. Goede huizen gaan hier na vijftig jaar tegen de vlakte. “Typisch staaltje van bestuurlijk geweld”, dacht de foutloze linksback Van Braam vermoedelijk toen ie zijn laatste Babi Pangang naar binnen werkte. De Oranjevoorzitter is al lang geen raadslid meer, maar trekt het lot van de Peperstraatbewoners zich nog altijd aan. Zo ook de Chinees. Het kenschetst hem als politicus die in de raad altijd vanuit het hart opereerde.

Voor de Chinees waren de Veteranenn de laatste der Mohikanen.

Tot zover de bijzaak. De aardbeving in zuid-Turkije en Syrie is een week oud en de reddingswerkers maken plaats voor andere hulpverleners. In Zaanstad kent iedereen wel iemand die familieleden heeft onder de slachtoffers. Sommigen hebben de klap niet overleefd, anderen zijn dakloos geworden. Ook de veteranen hebben iemand in hun midden die onze gedachten verdient. Ibi. Zijn familie woont in Aleppo. De Syrische stad is de afgelopen tien jaar geteisterd geweest door een bloedige oorlog en krijgt er een aardbeving overheen. Alle veteranen wensen hem sterkte. Wellicht is er iets dat we voor hem kunnen doen.

Woensdag 15 februari is er een programma bij de gezamenlijke omroepen voor giro 555, bedoeld om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp. En zondag 19 februari is er een Zaans benefiet voor Turkije en Syrie. In cultureel centrum  de Bullekerk. Zaans Tweedekamerlid Songul Mutluer heeft Zuid-Turkse roots en zal er spreken, net als onze burgervader Jan Hammink. En verder zal er veel muziek en vermaak zijn. Ik zal er ook zijn en geef een rondje aan elke veteraan die ik er tegenkom.

https://facebook.com/events/s/benefietconcert-turkije-syrie/583776086656863/

Sluitpost