Er zijn best wat overeenkomsten tussen ZCFC en ASV De Dijk. Een gezellige kantine, een actief veteranenteam en een verzorgd complex achter de dijken. Maar een belangrijk verschil is toch wel de clubcultuur. ZCFC houdt zich aan de opgelegde coronarichtlijnen, De Dijk gooit er met zijn pet naar. Ze zijn er naar eigen zeggen “nog niet aan toe”. Persoonlijk vind ik dat prima als het puur gaat om eigen spelers en supporters, maar de Dijkers zadelen hun bezoekers ook op met hun eigenwijsheid. Stel je voor dat je op de snelweg rijdt en de borden 70 knipperen. Dan is er dus wat aan de hand en moet je 70 rijden. Als je “daar nog niet aan toe bent” breng je niet alleen jezelf, maar ook je medemens in gevaar.Polsbandje vs Tomatensoep

De bovenstaande foto zegt alles. ZCFC investeerde vandaag in een beveiliger. Kosten 500 euro. Iedereen die naar binnen wilde, kreeg een polsbandje om als bewijs dat hij gecontroleerd was. De kleedkamers bleven dicht. Niet in Schellingwoude. De kantine van De Dijk was gezellig vol, de tap stroomde volop, de tomatensoep van tante Jannie was overheerlijk. Niemand controleerde op de coronapas. “We kijken het nog even aan”, zei een vertegenwoordiger van de Noordamsterdamse club, toen onze aanvoerder Martin deze week belde met de vraag waar we ons op moesten voorbereiden. De kleedkamers van De Dijk zijn nog kleiner dan onze ballenhokken en gewoon open. Hij bedoelde: “Het kan ons niet zo veel schelen, want we worden toch niet gecontroleerd”

Wereldgoals
Met drie wisselspelers, vier geblesseerde toeschouwers en vijf geïnteresseerden langs de lijn begonnen de elf Oranje matadoren aan wat op papier een gemakkelijke wedstrijd zou moeten zijn. De sympathieke spelers van De Dijk staan stijf onderaan. Helaas. Na tien minuten stond het 1-0, nadat de spits van De Dijk als een Zeeleeuw de bal enkele malen op zijn hoofd liet stuiteren en prompt het doel vond. Het was Bensil Bumfries, die voor het eerst dit seizoen mee naar voren stormde en met een timmermansoog Ibi vond. Die controleerde de bal op de borst en volleerde magnefique in de rechterbovenhoek. “Goed voorbeeld doet volgen”, dacht Lex Meijn, die het maar eens vanaf dertig meter probeerde. In de linkerkruising. Na afloop gaf Lex toe dat hij die wereldgoal alleen maar maakte om indruk te maken op de vrouwelijke toeschouwers. Hij kreeg een staande ovatie van Glenn, Dry, Besim en Milo. Martin Maij profiteerde van fout uitverdedigen en zo werd het 1-3. Nadat Konijn zich preventief had laten ruimen floot de scheidsrechter voor de thee. Tachtig jaar is hij. Floot een tikkie partijdig, maar hield het goed in de hand.In de rust roemde onze geblesseerde international Glenn de veerkracht van de veteranen en vertelde in eigen woorden dat we best af en toe een station over mogen slaan. De ESPN-coryfee kan niet wachten tot hij weer volledig mee kan doen. Er was in de rust overigens gewoon thee in de veels te krappe ruimte. Op hetzelfde moment dat de Oranjeleeuwen het hete nat kregen ingeschonken, werd bekend dat die zaterdag in Nederland een recordaantal besmettingen gemeld is: 12.778.

NIMBY
Net doen of er niets aan de hand is. Het past in het plaatje van hoofdstedelijke arrogantie. Regels en maatregelen vinden ze belangrijk, maar die moeten vooral niet voor henzelf gelden. Het is de NIMBY-mentaliteit. Not in My BackYard. Denk aan de run op de beste scholen, die in Amsterdam al direct na de geboorte van een kind begint. “Eigen kind eerst!”. Of de windmolens, die tussen Durgerdam en IJburg moeten verrijzen. “Natuurlijk is het milieu belangrijk. Er moet subsidie komen op mijn Tesla, maar die windmolens, die motten we niet”.

020 vs 075
Burgemeester Femke Halsema kondigde eind september aan dat ze de controle op het coronatoegangsbewijs in Amsterdam niet actief zou handhaven. D66 kamerlid Jan Paternotte werd eind oktober woest toen hij ontdekte dat er in de hoofdstad NUL keer een boete was uitgedeeld, terwijl er legio signalen waren dat je in veel Amsterdamse horecagelegenheden tot voor kort zonder controle naar binnen kon. “Goed voorbeeld doet volgen”, moet de voorzitter van De Dijk gedacht hebben. “De regels gelden voor iedereen, behalve hier in Amsterdam”. Overigens had Amsterdam op de recorddag de meeste besmettingen van het land. Dan woon ik liever binnen de Zaanse stadsgrenzen. Daar zegt burgemeester Hamming dat ie gewoon op gaat treden en doet het ook. Niet leuk, maar wel terecht. In virusbestrijding geldt, net als bij voetbal: Eén voor allen, allen voor één.

Positief geladen
Het Oranjelegioen zag dat Herman in de tweede helft zijn debuut maakte ten koste van Marcel. De Bleije keeper werd vervangen door Martijn. Met Lex S, Ate, Martin en Bernard op het middenveld stonden we als een huis. Ate vond een manier om zijn duurzaam opgewekte energie positief om te zetten en veegde het hele middenveld schoon. De goal die hij maakte was een beloning voor de vele kilometers die hij aflegde op de Schellingwouder hectare. Een misser aan de linkerkant die Roland en Jan niet viel te verwijten zorgde voor de eindstand: 2-4.

Er is genoeg reden voor een optimistisch slot van dit verslag. We staan derde, spelen met veel vertrouwen en onze geblesseerde aanvallers Glenn, Milo, Besim en Ivar zullen komende weken één voor één wedstrijdfit worden. Volgende week hfc EDO. We komen dan omgekleed naar de club. Geen feestelijk vooruitzicht. Het is ook niet leuk dat de kantine alleen geopend is voor het afhalen van drank, maar gelukkig hebben we een verwarmd terras. En we mogen nog. Minder leuk zou het zijn als we niet meer kunnen voetballen en als het Bokketoggie wordt gecanceld. De Amsterdamse NIMBY’s hebben dat een stukje dichterbij gebracht.

KLOTEVIRUS
Ik had in het voorjaar de hoop en het vertrouwen dat we tegen deze tijd wel klaar zouden zijn met dat Klotevirus, als een groot deel van de Nederlanders gevaccineerd zou zijn. Het wordt anders. Ook voor ons veteranen. Het is een kloteboodschap, maar iedereen voelt het aan zijn water. Het is Groundhog-herfst. Er komen meer maatregelen als de cijfers blijven stijgen.

De voorzitter van AFC voorspelde afgelopen vrijdag dat de competitie binnen drie weken zou worden stilgelegd. Ik wil hem nog niet geloven, omdat ik nog niet toe ben aan die gedachte. Ik zou wel graag willen pleiten voor een tussenstap. Sluit eerst alle clubs die vertikken mee te doen met de maatregelen en laat de rest tot de winterstop ongemoeid. De probleemgevallen wonen niet aan de Zaan, maar in Amsterdamse achtertuinen.

Sluitpost
Robert van Tellingen