Deze week op de kop af 50 jaar geleden speelde ZCFC tegen Zwaluwen: 21/11/1970, hieronder het historische verslag uit de Typhoon.

ZCFC kon stunt niet herhalen

Hoornse formatie technisch beter

ZAANDAM. ZCFC heeft zaterdagmiddag op het koude, winderige sportpak Oostzijderveld geen kans gekregen de “stunt van Hoorn” te herhalen. Toen wonnen de Zaandammers nl. in de eerste de beste competitiewedstrijd met 0-3 van het versterkte Zwaluwen’30, dat als een belangrijke kampioenskandidaat in de derde klasse A mag worden beschouwd. Eergisteren werd het 0-0 tegen de technisch beter voetballende bezoekers en daarmee mocht ZCFC zich gelukkig prijzen. Intussen verspeelde de thuisclub, die zo uitstekend van start was gegaan, andermaal een kostbaar punt in een thuiswedstrijd.

Zwaluwen ’30 had o.m. in Harm de Haan, Verell en vooral “spielmacher” Wim Groot (allen ex-Hollandia) krachten van importantie. De Hoornse zaterdagvoetballers vonden elkaar gemakkelijker in combinaties, maar op het punt van afwerking hadden ze tekortkomingen. Dit werd mede in de hand gewerkt door de resoluut ingrijpende ZCFC defensie. De gaten hanteerden het 4-4-2 systeem, waardoor ze vaak een tekort aan mankracht in de voorhoede hadden. Het middenveld was echter goed bezet en daarop werden verwoede duels uitgevochten. Voor het publiek, dat liever ander voetbal ziet, was dit allemaal niet zo aantrekkelijk. Als we 1 punt mee naar Hoorn nemen, zijn we tevreden”, zei een Zwaluwen-leider ons voor de aanvang. Kennelijke durfden de roodzwarten geen risico’s te nemen. Maar dit hadden ze gezien het spelbeelden technisch overwicht, best kunnen doen. Door het gegroepeerd Hoornse middenveldspel kreeg Gep Laks het bijvoorbeeld zwaar te verduren. Zijn acties haalden ditmaal weinig uit. Aanvallend was ZCFC bepaald zwak. Een behoorlijk schot kwam er nauwelijks los uit de aanvalslinie.

Aanmoedigingen
De jeugd van Zwaluwen ‘30moedigde haar favorieten voor rust enthousiast aan. Tevergeefs echter, want voor de Hoornse formatie wel voor een sterke middenveld bezetting maar kon het met de spitsen De Haan en Verell tegen de stevig ingrijpende Zaanse achterhoede toch niet bolwerken. En kwamen er kansen dan was er nog altijd de betrouwbare doelman Ben Stronks, die geen fout maakte. Aan de andere kant moest doelman Hans Hagenaars slechts eenmaal een save verrichten bij een inzet van Rob Meijer, die als linksbuiten volledig faalde Spitsspeler Kees Krom kon het alleen niet bolwerken tegen de overmacht van roodzwarte verdedigers, die elk risico vermeden. Kennelijk heeft trailer Jan Eshuys tijdens de rust inspirerende woorden gesproken want ZCFC kwam na de hervatting beter voor de dag. Er werden meer aanvallen opgebouwd en de strijdlust was groter. Toch kwam ZCFC eenmaal goed weg, toen Verell tegen de lat knalde en Hans Dekker (prima partij) vervolgens beheerst redde. Toen Gerrit-Jan Voorthuizen het veld ruimde en ZCFC de beschikking kreeg overeen echte linksbuiten- de vaak bekritiseerde Jan Duyvis – kwam er toch meer gevaar voor het Hoornse doel. Rob Meyer stond toen rechtsbuiten en het vlotte wat beter. Het ontbrak echter aan een schutter en daarom bleef het 0-0. ZCFC mocht overigens met dit resultaat in zijn nopjes zijn. Mogelijk dat het een volgende maal met Rep (geblesseerd) en Welbedacht (verhinderd) in de gelederen b e t e r zal gaan.