Er valt wat te kiezen deze week. Geert Rijken of Piet van Tellingen. Meer keuzes zijn er als echte ZCFCer niet. Nouja, er zijn echt wel andere gemeenteraadsleden die het beste voor hebben met de stad. Kerkhoven en De Groot zijn bijvoorbeeld erg gedreven, maar die zijn dan weer geen lid van onze club en aangezien dit een wedstrijdverslag is, hoef ik niet objectief te zijn (sorry twittertrollen). Geert of Piet dus. Ik vind het zelf altijd leuk om de kieslijst van A tot Z te analyseren. Bij RoSa lijden ze een beetje aan grootheidswaan met 37 kandidaten (Hoe dan). De PVV kon maar 6 geschikte kandidaten vinden. Elke partij heeft wel iemand onderaan bungelen, die vurig hoopt dat er wel een beetje, maar niet te veel op hem of haar gestemd wordt.

Zo verliep de wedstrijd van de veteranen ook. Iedereen die in het veld stond hoopte vurig dat de bal niet naar hem geschoten werd. 11 konijnen keken in de koplamp van HBC, dat echt niet ingewikkeld speelt. Een beetje ingezakt en razendsnel in de omschakeling. Het beste wat je dan kunt doen is zelf ook een beetje inzakken en compact spelen. Dan kunnen ze in ieder geval niet meer diepgaan. Binnen twintig minuten had de buitenspelval al twee keer gefaald en stond de teller op 0-2.  Ook grensrechter Marcel kon daar niets aan doen. Het zou een lange middag worden.

BVO’tje
De meest geniale lijstduwer aller tijden is toch wel André Hazes, die nu exact 20 jaar geleden werd gekozen en geïnstalleerd voor de partij Ronde Venen belang. Het gebeurde ook Tim Coronel, die liever in een autostoel zit dan in een raadszetel. In Zaanstad geen BN-lijstduwers. Daar staan bijvoorbeeld de uitstekende wethouder van de CU en het PvdA kamerlid onderaan de lijst. Bij D66 hebben ze de wethouder, die verstrikt raakte in een leugen, als lijstduwer. Graag had onze linksback ook onderaan gebungeld bij de SP, maar door zolderkamergate zat dat er niet in en kon hij eerder dan gepland voorzitter worden van ZCFC.

Dat de wedstrijd om 16.30 begon was niet per se de keuze van de veteranen. Sterker: Het was buitengewoon ongelukkig om de veteranen dit tijdslot te gunnen. Onze international Helder zat tijdens de wedstrijd achter zijn drumstel solo’tjes te oefenen, terwijl hij dat natuurlijk beter op het veld had kunnen doen. Oude rotten werden van stal gehaald: Ron Pos en Kale Rob zonder achternaam, die nog best aardig tegen een bal aantrapt als zijn hamstrings het houden. Met wat training zie ik hem wel lustig combineren met Milo en Martin. Laatstgenoemde stond met Ricahrd P. als gelegenheidsduo achterin. Al met al niet ideaal.

Over het spel kan ik helaas niet met zoete inkt schrijven. Het plezier en de overtuiging ontbraken. Bernard liep de longen uit zijn lijf, dat viel op. Er waren kansen in de eerste helft, maar de uitstekende keeper van HBC werd nooit echt ongerust. Lex S en Ben B konden zich met hun gemopper niet op een ochtendhumeur beroepen. Ate liep weer eens weg, ditmaal als supporter. De ruststand: 0-2.

Niet zeiken
Natuurlijk tuurt niet iedereen op de lijst voordat ie gaat stemmen. Ikzelf twijfel tussen mijn lieve vader (nummer 14 CDA) of ons clubmens Geert Rijken (nummer 5 PvdA). Ik neig naar de laatste, ook al breng ik mijn erfenis daarmee in gevaar. Piet wil niet per se gekozen worden, maar Geert wel en hij staat op een wankele plek 5. Idioot, als je ziet wat hij over heeft voor de stad en als je bekijkt wie er kansrijker zijn gekozen te worden. Zowel Piet als Geert waren actief in de vluchtelingencrisis van 2015 en ook nu hoor ik Geert over de opvang van Oekraïners.  Bovendien heeft Geert een sporthart. In de huidige energiecrisis moeten sportclubs ineens gaan nadenken over het beperkt aanzetten van lichtmasten. Als de energierekening van een voetbalclub door het dak gaat, moet de contributie omhoog en dat gaat ten koste van het aantal leden. Dat moet gecompenseerd. Geen ander raadslid heb ik daarover gehoord. Geert is ook oud-GJC. Als boer Kodden uit Ommen op hem kon stemmen had ie het gedaan: “Niet zeik’n stemt Rijk’n”.

In Heemstede kun je op twee lokale partijen stemmen en voor de rest PvdA, D66, VVD en CDA. Lekker overzichtelijk. Zo georganiseerd als de Heemsteder kieslijst, speelden de HBCers ook. Altijd wel een mannetje vrij en voortdurend diepgaan. De nummer 5, met een onnodige midlife-knot op zijn hoofd, was altijd aanspeelbaar. In de tweede helft liepen de Heemsteders gemakkelijk uit naar 4-0, toen Konijn eindelijk zijn hoofd gebruikte. Slechts één speler kreeg vandaag last van kortsluiting, ditmaal de rechtsbuiten van HBC, die terecht geel kreeg. Met oog op de energieprijzen floot de arbiter om 18.00 af, zodat de lichtmasten uit konden blijven.

Democratie moet winnen
Het is oorlog en dat zit de gemeenteraadsverkiezingen behoorlijk in de weg. Het is begrijpelijk. Het hondenpoepbeleid verbleekt behoorlijk bij de raketten die nu op Lviv vallen. Maar toch, de democratie moet zegevieren, juist nu het oorlog is in Europa. Dus veteranen, stemt massaal.

 

Sluitpost

nb
iedereen moet lekker zelf weten op wie hij stemt

nb2
uiteraard hebben we ook nog ZCFCers die bij de CU op de lijst staan.