De legende gaat dat in 1832 een jonge speler, William Webb Ellis genaamd, het spel voetbal wilde proberen en met de bal in de hand de doellijn passeerde. Toen hij aan de scheidsrechter vroeg of hij gescoord had, antwoordde hij “No but it was a nice try”. Sindsdien heet een rugbygoal een Try.
Met fabuleus rugby werd Zuid-Afrika zaterdagochtend wereldkampioen. De Springbokken verpletterden favoriet Engeland met maar liefst 32-12. Ze namen in Japan een allesbeslissende voorsprong door vier penalties te benutten. Het had een voorbode kunnen zijn van de wedstrijd GeuzenveldMiddenmeer 2-ZCFC 1, maar er is een belangrijk verschil. Tijdens de slijtageslag in Amsterdam vielen meer mannen geblesseerd uit. Ook is de arbitrage in Japan beter en wisten de Springbokken de bal, ondanks de vreemde vorm, wél tussen de palen te krijgen.
Dat het 0-0 stond met rust mocht een wonder heten. Met oogstrelend voetbal werden de Geuzenvelders regelmatig het Middenmeer in gespeeld. Richard P speelde de hoofdrol door eerst een kans om zeep te helpen na prachtige combinaties van Richard V en Bert (Nice try Richard). Kort daarop probeerde hij hetzelfde op aangeven van Milo. Hierbij vloog de keeper hem boven de gordel aan, waarna hij zichzelf blesseerde. Er dient te worden aangetekend dat de keeper voor de wedstrijd in de file stond (ook hij), waarna de arbiter besloot dat de wedstrijd een kwartier later gespeeld mocht worden. Ook bij de aanslag op Richard P hield de scheidsrechter hem de hand boven het hoofd. Omdat de keeper geblesseerd uitviel, volstond de arbiter met een hoogtebal in plaats van een penalty.
Het grootste wonder van de eerste helft ontstond aan de andere kant van het winderige kunstgrasveld, tot groot ongenoegen van wisselspelers Herman en Ate. Een verdwaalde bal werd de diepte ingeschoten, passeerde voorstopper Lex en gelegenheidslaatsteman Martin M. Voor het eerst stond onze keeper oog in oog met een Geuzenvelder. Met een flitsende reflex wist hij de bal over het doel te werken. “Nice try Middenvelder”, riep hij hem toe. Het was de enige keer dat hij in actie hoefde te komen.
Besim bleek teveel passeerbewegingen te hebben ingezet en moest in de rust geblesseerd achterblijven in de kleedkamer. De stormloop op het Middenmeerse doel ging in de tweede helft voort, maar het mocht niet baten. Zelfs Ben en Martin T hadden het vizier niet op scherp. Milo kreeg een scrum op zijn kuiten te verduren, waarna Martin M een volkomen mislukte vrije trap door de benen van de invalkeeper van de tegenstander zag verdwijnen. De slijtageslag kreeg kort hierop een apotheose. Linkervleugelverdediger Roland en spelverdeler Martin T vielen geblesseerd uit met respectievelijk kuit- en enkelproblemen. Zij keken toe toen een Middengeus zich opzichtig liet vallen in het strafschopgebied, waarna de man in geel naar de stip wees. Penalty try. Het was voor de keeper de tweede keer dat hij in actie moest komen. In twee instanties werkte hij de bal weg, waarna kort daarop de sierlijk spelende Bert aan de andere kant wel het doel vond. Hij was al lang gewisseld, maar omdat het water koud was, vond hij het niet nodig om te douchen, waarna hij snel weer zijn oranje shirt aan kon trekken. De keeper blesseerde zijn pink bij het stoppen van de penalty, maar gelukkig tiept hij met twee vingers. Het speelde wel een rol toen de bal kort voor tijd hoog voor werd geslingerd. De kleinste Watergeus, we noemen hem Faf, torende ver boven Ben uit en kopte de bal keurig in de hoek. 1 kans, 1 goal. Niks geen try. Wat dat betreft en kwa postuur leek hij wel op de sterspeler van de Zuidafrikaanse Rugbyploeg Faf de Klerk, die de cup op hetzelfde moment in Yokohama boven zijn hoofd mocht houden. “Laat ook dit een voorbode zijn”, riepen de meegereisde Kamiel en Droog. Volgende week De Meteoor. Ze staan onderaan, maar na de slijtageslag van afgelopen zaterdag zal het niet meevallen een representatief team op te stellen. Misschien moeten we een veelscorende 46+gastspeler uitnodigen. Suggesties zijn uiteraard welkom.
Pinkeltje