AFC 45+1 – ZCFC 45+1 Heerlijk aftrappen als je weet dat je voetbalt op de duurste grasmat van Nederland, omgeven door bedrijven die hun voetsporen hebben verdiend in de financiële sector. AFC. Club met een fantastische historie. Spelers spreken over een clubhuis en niet over een kantine. Er staan Porshes en Ferrari’s op de parkeerplaats. Je kan er een salade Nicoise bestellen naast de vaasjes Amstel. Altijd als je die kantine binnenloopt, hoop je dat je voetballers tegenkomt, waarvan je vroeger het Paniniplaatje spaarde: Marco, Frank, Ruud, Sjakie. Soms loop je ze echt tegen het lijf, maar meestal niet.

Het is ook niet vreemd dat de club van de Zuidas algeheel amateurkampioen werd, nadat ze eerder kampioen werd in de tweede divisie. Ze hadden recht om dit jaar in de Keuken Kampioendivisie te spelen, maar zagen daarvan af omdat -naar eigen zeggen- het complex daar nog niet klaar voor was. Het betalen van spelers is natuurlijk geen probleem voor de Amsterdammers. Als je omgeven wordt door Van Lanschot bankiers, Binckbank, Ernst&Young en ABN AMRO, hoef je geen ingewikkelde sponsorlopen te houden om de financiering van je club te organiseren. ABN AMRO heeft de grootste toren, maar in stilte is die aan het afbrokkelen. Follow the money is bezig met een grootschalig onderzoek, waarbij fraude bij dividentbelasting in heel Europa het onderwerp is en ABN AMRO één van de boosdoeners. Het is verbazingwekkend dat de Nederlandse media hier nog niet massaal bovenop zijn gesprongen en ook de collega’s van Droog hebben het te druk met gaten vullen om de bankiers hun verdiende loon te geven. Wie meer wil weten tikt CumEx files in op google en ziet dat het gaat om miljarden en snapt wel waarom Rutte zich zo hard maakte voor de afschaffing van de Dividentbelasting in Nederland. Geen belasting, geen probleem, moet hij gedacht hebben toen hij met zijn goede vriend, partijgenoot en CEO van ABN AMRO ten tijde van de grootschalige fraude besprak dat die belasting op de helling zou moeten. We hebben het over Gerrit Zalm.

Zeker is dat Zalm niet vanuit zijn ivoren toren naar veld 6 keek toen om kwart voor drie de veteranen aftrapten voor -op papier- een onevenwichtige wedstrijd. AFC, tweede van onder, ZCFC, tweede van boven. Bij AFC bestaat een ballotage, waarbij geldt dat als je de club verlaat, je er niet meer bij komt. Het is daarom niet verwonderlijk dat de lange spits (waarover later meer) elke zaterdag uit Amersfoort komt gereden en één van de verdedigers al jaren in Haarlem woont.

Follow the money. Dat dachten onze verdedigers direct na het eerste fluitsignaal en vergaten daarbij dat hun man vrijliep. Kinderlijk eenvoudig liep AFC uit naar een tot dan toe verdiende 2-0 voorsprong. Dit terwijl bij ons Triple A in het veld stond en Double B op de bank. Het was Lexie Meijn die zich de verdedigingsfouten persoonlijk aantrok en een duit in het zakje deed door een corner in te koppen. Milo Smis zorgde voor het nodige evenwicht door in twee instanties de bal in het doel te frotten. “Voor geld kun je de duvel doen dansen”, riep hij de keeper toe. Voor hetzelfde geld waren we gaan rusten met een dikke achterstand, die we niet meer te boven kwamen, zoals vorige week.

De thee in de zeecontainer, die kleedkamer heet, heeft ons gered. Tot dan toe hadden we, inclusief vorige wedstrijd al 135 minuten intern gemopper achter de rug. Een kwartiertje theedrinken en praten alsof we een kantklosclub zijn, heeft wonderen verricht. De kritiek heet sindsdien feedback, complimenten in plaats van gemopper. “Goedzo Lex S”, klonk het direct na het begin van de tweede helft. Martin Maij strooide niet alleen met prachtige steekpasses, maar ook met complimenten. “Hup mooie jongen”, zei hij terwijl hij Besim de diepte in stuurde. Sommigen moesten er nog aan wennen, zoals Richard P, die -doordat hij niet meer op zijn teamgenoten kon mopperen, de scheidsrechter van repliek diende. Het kostte hem een tijdstraf.

Met Double B bedoelen we natuurlijk Ben B., die de tweede helft op de lange en snelle rechtsbuiten van AFC werd geposteerd. Alle waar is van zijn geld. Ben is na Kamiel de kleinste speler van ons team. Maar, met onnavolgbare bewegingen wist Ben de Amersfoorter uit de wedstrijd te spelen en zelfs tot tweemaal aan toe de bal te blokkeren voordat die in een leeg doel zou worden geschoten. Double B werd door triple A terecht tot man of the match gebombardeerd.

Lexie M. moest zijn mond houden en had daardoor zoveel opgekropte woede in zijn lijf dat hij een terecht gegeven penalty bijna dwars door het doel schoot “Jij Arie Haan van de Zaan”, grapte Ron Pos hem toe . Reinier J. besloot dat we genoeg gevoetbald hadden toen hij in zijn eentje een kudde buffels imiteerde. Door roeien en ruiten stormde hij door de Amsterdamse verdediging en legde de bal bijna als een volleerd rugbyer achter de lijn. “Goed doorgezet”, complimenteerden Richard de V en Jan J hem. Milo dartelde in de tweede helft als een Frankie de Jong de Amsterdamse verdedigers dol. Het leverde hem een verdiende schouderklop op van Herman en Ibi. Met 2-5 wisten de Zaanse veteranen drie gouden punten mee te nemen naar de Zaan. “Goed gefloten”, complimenteerde Jan de Jager de scheidsrechters. “Als u na elkaar was geboren, had één van jullie de eerste wereldoorlog nog meegemaakt en het eerste vliegtuig zien vliegen”. Een goed bedoeld compliment aan de scheidsrechters, die samen opgeteld ruim 140 jaar oud waren. De rode rakkers Roland en Martin hadden een goede dag. Bij de SP krijg je bonuspunten als je bankierszonen een ongelukkige zaterdagmiddag bezorgt en dat geschiedde in hun ogen. “Geld verzoet de arbeid”, is hun adagium, waarna het bier op de zaterdagavond bij café Swart goed smaakte.