Afgelopen donderdagavond is tijdens de training een ZCFC-er onwel geworden. Inzet van de AED (Automatische Externe Defibrillator) was noodzakelijk i.c.m. hartmassage en beademing. Dankzij de snelle hulp van velen is de inzet succesvol geweest, de patiënt maakt het uitermate goed (grapte vrijdag al dat hij zaterdag niet kon komen voetballen). Humor, opluchting en extreem dankbaar.

De rust, verdeling van taken van een groepje ZCFC-ers zorgde ervoor dat heel kort na het voorval met reanimatie en inzet van de AED kon worden gestart. Complimenten vanuit zowel politie en het ambulancepersoneel. Zij waren onder de indruk van jullie snelle en professionele handelen en dat zegt veel, heel veel.

Heel bijzonder om te zien hoe iedereen (hoe klein ook) een taak oppakte: een persoon om 112 bellen, anderen voor de ondersteuning op het veld, 2 personen bij de ingang complex om ambulance op te vangen, weer een ander die de teamleden opving en uiteraard een topper die de AED aansloot en begon met reanimatie en beademing. Diep respect en zeer veel dank. Jullie maken het verschil. Ook politie en ambulancepersoneel was snel aanwezig, een diepe buiging naar hen.

Inmiddels is de AED vervangen en hangt de nieuwe in de kantine. Er hangen op het ZCFC complex 2 AED’s: 1 in de kantine en een buiten aan de hal van AZ (vlakbij de scheidsrechters kleedkamer). Deze apparaten bedienen zich niet vanzelf, samen met de leverancier gaan we daarom nogmaals AED/Reanimatie cursussen aanbieden. We hopen dat er voldoende animo zal zijn om meerdere avonden te organiseren. Binnenkort daar meer over. Uiteraard kunnen we niemand verplichten, maar donderdagavond is maar weer gebleken hoe belangrijk dit is. Alleen door dit veel te oefenen weet je precies wat te doen tijdens een crisissituatie als deze.