De kerstdagen staan voor de deur, het nieuwe jaar volgt snel. Altijd weer een goed moment om even terug te blikken en vooruit te kijken. 7 januari om 14.00 uur houden wij de nieuwjaarsreceptie, maar voor diegene die daar niet bij aanwezig kunnen zijn, toch even dit schrijven.

2022 is een bijzonder jaar geweest, in alle opzichten. Sportief, qua groei en financieel hebben we zeker niets te klagen. De selectie doet het boven verwachting, mooi om te zien dat het 2e in een klasse hoger(!) het boven verwachting goed doet, mee gaat doen in de promotiepoule en het eerste meespeelt in de top. Boven alles is het doorschuiven van de eigen jeugd eerder dan gepland, een zegen geweest.  De selectie heeft een echte ZCFC signatuur, het plezier en motivatie spat er van af en langs de lijnen stijgt het aantal bezoekers en de lof voor deze teams. Van het eerste tot het elfde elftal (ook deze is bijzonder!), de veteranen, dames, G-team en de jeugd, het plezier van het voetbalspelletje is na Corona weer terug op de velden, kleedkamers en kantine. Mooi om te zien en veel dank aan iedereen (trainers, vrijwilligers, scheidsrechters) die dat week-in-week-uit weer mogelijk maken. Met de club gaat het dus goed en dat moeten we koesteren en bewaken. Iets waar wij met z’n allen vorm en invulling aan moeten geven. Bijzonder was recent ook de huldiging van alle jubilarissen van de afgelopen 2 jaar, met als kers op de taart de 3 Koninklijke onderscheidingen. De foto die hiervan is gemaakt, krijgt een mooie plek in de kantine.

Het jaar begon wel wat gek. Na de turbulente periode van Corona leek alles weer terug te gaan naar het oude normaal, of toch niet? In februari van dit jaar viel Rusland, Oekraïne binnen. Oorlog op het Europese continent, wie had dat in 2022 kunnen bedenken. De impact hiervan raakt ons inmiddels allemaal, vluchtelingen uit Oekraïne hebben ook Zaanstad bereikt, de energiekosten zijn enorm. Wat heeft dat te maken met ons aller ZCFC? Best wel veel. Het verbouwen en verduurzamen van kantine en kleedkamers is in een enorme stroomversnelling terecht gekomen, niet alleen om de toekomstige kosten te drukken, maar ook om te verduurzamen. Veel daarover is al gezegd op de Algemene Ledenvergadering.  Wij zijn gezegend met een energiecontract dat loopt tot maart 2024 (dankzij Rob Vos en Richard de Vos), maar de urgentie is hoog. Ook werd er vrij spontaan een fietseninzamelingsactie gestart voor de Oekraïense vluchtelingen, de fietsen werden zeer welkom ontvangen. Iets later dit jaar de 3-ledige oproep aan de leden: Kun je het lidmaatschap niet meer betalen, laat het ons weten. Wil je douchen (met familie of vrienden) bij de club? Je bent van harte welkom. Dit stuk ging viraal: NOS, Op1, Radio 1 & 5, de Telegraaf, we stonden volop in de spotlight. En als laatste: kijk een beetje naar elkaar om, zeker als mensen het moeilijk krijgen. Ergens een dag of 3 na deze publicatie, kregen we een berichtje van een ouder. “Trots op jullie en een van de jeugdleden heeft de boodschap meegenomen. Die neemt iedere dag een extra broodtrommeltje mee naar school waar door een klasgenoot gebruik van wordt gemaakt. Jullie hebben Vereniging weer betekenis gegeven.”

Dichterbij een kerst & nieuwjaar gedachte kunnen we niet komen. Kijk naar elkaar om, help elkaar, binnen en buiten de vereniging. Bespreek met elkaar aan als dingen niet goed gaan, of geef een compliment wanneer juist wel. Geef een complimentje aan de vrijwilligers, trainers of scheidsrechters. Wees trots om onderdeel van ZCFC te zijn en maak het persoonlijke verschil. Dan gaan we een heel mooi 2023 tegemoet.

Hele fijne kerstdagen, geniet, en alvast een voorspoedig 2023!

 

Het bestuur