Ruim 2 weken geleden: “de wereld van daarvoor bestaat niet meer. Met deze laffe en wrede oorlogsdaad bevindt heel Europa zich in een andere realiteit. Oorlog is terug op ons continent.” Dit waren de woorden van onze minister van Buitenlandse Zaken.

De beelden bereiken ons dagelijks en zijn schrijnend. Inmiddels zijn ca. 3 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Dagelijkse bombardementen op o.a. Mariupol, Cherson, Kharkiv, Kyiv, hele steden verwoest, talloze slachtoffers, doden op straat. De beelden zijn onwerkelijk, niet te bevatten, mensonterend… Oorlog in Europa in 2022, bizar…. Putin’s oorlog tegenover het ‘collectieve westen’ zoals hij het zelf noemt. Waar dit eindigt is nog onduidelijk, maar de wereld is in korte tijd wel een andere geworden. Op een van de nieuwszenders een Oekraïense die haar Russische vader probeerde uit te leggen dat zij wel degelijk gebombardeerd worden, het helemaal geen speciale militaire operatie is, maar gewoon oorlog, dat zij niet zitten te wachten om ‘bevrijd’ te worden door het Russische leger. Toen hij dit niet wilde geloven (want gehersenspoeld door de Russische staats tv) en zijn zin vervatte met “ja, maar…” heeft zij de verbinding verbroken. Een oorlog kent geen ‘ja, maar’.

Op 13 augustus 2019, stonden de spelers van Mariupol (als tegenstander van AZ) bij ons op het trainingsveld. Mariupol waar het theater is gebombardeerd waar tussen de 1.000 en 1.200 burgers dekking zochten voor de inkomende mortieren. Op het moment van schrijven een klein wondertje: verschillende media rapporteren dat de kelder van het theater nog intact is gebleven en dat het merendeel van de personen (voornamelijk kinderen) het waarschijnlijk overleefd heeft. Oorlog in Oekraïne, oorlog in Europa. Letterlijk dichtbij: je rijdt sneller van hier naar Leviv dan naar Barcelona. Ca 8.000 vluchtelingen hebben Nederland bereikt en worden hier opgevangen, vele zullen nog volgen. Vluchtelingen van een oorlog in Europa en dat in 2022. L’histoire se répète…

De veerkracht van de Nederlandse samenleving is groot, allerlei inzamelingsacties, ruim €106 miljoen is er opgehaald, mensen zijn gastvrij. Inmiddels hebben ook de eerste Oekraïense vluchtelingen Zaanstad bereikt. Het overgrote merendeel zijn vrouwen en kinderen die hier arriveren. Vluchtelingen uit een oorlogsgebied die nu worden ondergebracht in sporthallen, hotelkamers en bij mensen thuis. Weg van de oorlog, rust, op adem komen van de verschrikkingen.

Wat kunnen wij als vereniging doen?
Dat is een lastige, de groep vluchtelingen die in Zaanstad zijn aangekomen hebben vooral een dak boven het hoofd nodig, een bed en rust. Veel organisaties coördineren de hulpvraag zoals Vluchtelingenwerk waar vraag en aanbod van zowel spullen als opvang op elkaar afgestemd worden. Of via Zaankanters Voor Elkaar. Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555. Voetbalwedstrijden organiseren is nu niet zo heel zinvol, wellicht later voor de kinderen. Op 4 april zitten we met de KNVB en alle Zaanse voetbalvoorzitters bij elkaar om te bespreken hoe wij kunnen helpen. Suggesties zijn uiteraard welkom via voorzitter@zcfc.nl. Dat we iets gaan doen staat vast, zoals we dat altijd doen. De vraag is alleen op welk moment en in welke vorm.