Een muurtje met gaten, zonder muurligger. Normaalgesproken een kolfje naar de hand van Glenn Helder 

Het was vroeg in de ochtend dat ik het authentieke puntertje voor het laatst zag. Terwijl Herman Lens al bezig was de velden uit te zetten, speelde de allerjongste jeugd authentiek kluitjesvoetbal. Fanatiek aangemoedigd door hun ouders, die nog net niet “schop hem neer” riepen, met uitslagen die korfbal doen vermoeden. Het is een kleine stap naar de veteranen. Het puntertje, kluitjesvoetbal en schreeuwende ouders. Hoewel, die schreeuwende ouders staan bij de veteranen binnen de lijnen in plaats van erbuiten.

Kraker in de eerste klasse
Met een bijna halfgevulde tribune speelden de veteranen om 14.30 uur op het A-veld de kraker tegen koploper HBC. De gure noordoosterwind teisterde de 22 noeste spelers. Later kwamen er slagregens bij. De geblesseerde Ben, Besim, Martijn en Ibi trotseerden als toeschouwers de kou. Net als de inderhaast opgeroepen arbiter. Die floot een wedstrijd, die verloren ging, maar toch alleraardigst was om naar te kijken. Het publiek de grote winnaar, het Zaans Oranje als verliezer. Dat kon de referee nog niet weten toen HBC de toss won.

Spits Milo Smis imiteert Maradona, terwijl keeper Molendijk zichtbaar op het verkeerde been staat

De Rooms-katholieke Sportvereniging Heemstede Berkenrode Combinatie kent dezelfde clubkleuren als ZCFC, waardoor ze ook het Kennemer Oranje genoemd kunnen worden, of het Oranje van het grootkapitaal. Een club ook, met een absurd grote jeugdafdeling. Jongens en meidenteams, soms onderverdeeld in een zaterdag en zondagcompetitie. HBC is een vitale club, met een gedragscode, waarin het woord respect bijna in elke zin terugkomt. Op regel 5 na. “Draag je club altijd positief uit”.  Als je je er niet aan houdt, kun je disciplinair aangepakt worden. “Noordkoreaanse clubcensuur”, zo noemen wij dat in Zaandam. Ingesteld door de lokale Kim Yong Un. Ik ben benieuwd welke HBCer me dat na durft te zeggen. Het kost hem een schorsing, of een maand lang terreindienst, of nog erger, een jaar lang de veteranen fluiten.

Je kon afgelopen zaterdag duidelijk zien dat zowel HBC als ZCFC graag naar de kantine toe speelt. In de eerste helft domineerde HBC, maar counterde ZCFC via Glenn Helder een paar keer gevaarlijk, op zoek naar de 1-0, maar die viel uiteindelijk aan de andere kant. Vrolijke Frits had die ochtend inspiratie opgedaan bij de Mini’s en punterde van 20 meter de bal langs de verbouwereerde Keeper Patrick. “Dit soort afzichtelijke acties moeten verboden worden op onze velden.”, fulmineerde de jarige keeper. “Ik ga de Zaanse gedragsregels erop aanpassen. De boete is een blaadje bier”.

Punterspecialist vrolijke Frits heeft er graag nog een blaadje voor over

De veteranen hebben een duidelijke ondergrens van 45 jaar, maar een bovengrens is er niet. Dat verschil is soms bepalend. De sierlijk spelende bijna zeventiger Bert kreeg het in de eerste helft zwaar te verduren door het fysieke spel van zijn ruim twintig jaar jongere opponent. Een val na een duw werd door de weifelende arbiter niet gezien als ernstig, waarna de Heemstedelingen hun tweede tegen de touwen joegen. 0-2 ruststand. Niet eens heel erg onverdiend.

Reservaat
We moeten het toch even hebben over politiek. Daar waar ZCFC een maximale representatie is van de Nederlandse bevolking, is het voor HBC een stuk eenduidiger. De VVD is en was de grootste in Heemstede. Waarom zou je je druk maken over sociale ongelijkheid of boerenproblemen als je het goed hebt in je geldpakhuis? De BBB komt al helemaal niet voor in de beleving van de gemiddelde Heemstedeling. De boerenlobbyorganisatie profiteert electoraal vooral van mensen die om welke reden dan ook teleurgesteld zijn in de overheid, maar die niet de capaciteit hebben na te denken over hoe de samenleving dan wél ingericht moet worden. Dat er boeren op stemmen is logisch. Veel van hen worden in het voortbestaan bedreigd. Maar die zijn er amper in Heemstede. En ook de maatschappelijk teleurgestelden zijn er op 1 hand te tellen. Heemstede is een reservaat van oud en nieuw geld, dat door VVD te stemmen maximaal profijt heeft van een versplinterde samenleving.

Ausputzer Jan Jager met gestrekt been richting grensrechter Lens. 

Terug naar de kleedkamer dan maar. In de rust bepaalden de oranjeveteranen de tactiek voor de tweede helft. Van HBC is bekend dat ze, analoog aan hun stemgedrag, niet zo veel wilden veranderen. Ze zaten goed in de wedstrijd, hoewel onze Russische tank Lex Meijn de balvaardige nummer tien midlifeknot, goed in zijn zak had. Soms weliswaar wat lomp. Het Zaans Oranje moest de tweede helft uit een ander vaatje trappen. Warmtepomp- en zonnepanelenspecialist Richard de Vos kwam erin.

XXL sponsoring
Je ziet het politieke verschil tussen HBC en ZCFC overigens ook in de shirtsponsoring. De Oranjeveteranen steunen kankeronderzoek via hun shirtsponsor Support Casper, waarbij de tenues betaald zijn door sponsor Grillhelden (zonder vermelding). Het HBC shirt telt liefst vier sponsoren. Al die namen passen alleen op XXL-shirts, maar dat is bij de veteranen gelukkig een gangbare maat. Met deze sponsorinflatie is het Oranje van het Grootkapitaal een winstgevende onderneming. Het Zaans Oranje speelt en sponsort vanuit het hart.

Zelfs de kerstboom van Blonde Sien was minder versierd dan het shirt van HBC 

Een wedstrijd kan soms twee gezichten hebben. In de tweede helft combineerden de veteranen als vanouds. Glenn zakte af en toe in, ten gunste van Milo en Ahmed. Martin en Lex S eisten de bal vaak genoeg op. Het spel speelde zich af op de Heemsteder helft, de kantinezijde. ZCFC speelde zoals ze dat zo vaak doen. Controlerend, met balbezit. Het leidde helaas niet tot de verdiende doelpunten. HBC counterde. Een mislukte buitenspelval leidde tot een onterecht afgekeurde goal, een zeldzame mispeer van Berry werd nog gekeerd door de Oranjesluitpost, maar een derde counter werd door knot vakkundig afgewerkt. 0-3.

Knot, maar dan zonder midlifeknot. De lichtvoetige nummer 10 van HBC

Het massaal toegestroomde publiek genoot van een ware topwedstrijd. Maar het was ook een wedstrijd, waarin Jan Jager en Lex Meijn een aanval met hands om zeep hielpen, een dubieus afgekeurd buitenspeldoelpunt aan de kant van onze doorgaans excellent spelende linkervleugelverdediger Roland en het was een wedstrijd waarbij onhandige veteranentackles op het middenveld te zien waren. Zo’n wedstrijd dus, kan ook zomaar uit de hand lopen. Het gebeurde niet. Wat dat betreft zijn het Oranje van het grootkapitaal en het Zaans Oranje gelijkgestemd. Oude mannen, die van het spel houden en niet van gedoe in en rondom het veld. Oude mannen die van de eerste, tweede en derde helft houden. Dat is een instelling, die geen gedragscode nodig heeft. De Bier Bitterballen Beweging.

Sluit en fluitpost