In Hongarije was dit weekend het EK shorttrack. Debrecen was het toneel waar Suzanne Schulting de ene medaille aan de andere reeg. Bij de mannen waren de Hongaren heer en meester. Shaoang Liu werd eerste, Shaolin Liu werd tweede. Niet echt Hongaarse namen, maar ze dragen toch de Hongaarse vlag. De broertjes Liu moeten wat. Ze worden niet als volwaardig gezien. Hongarije voor de Hongaren, zo klinkt het al een decennium onder Victor Orban. Laatstgenoemde dreigde even uit de EU te stappen (Hexit), maar trok zijn keutel snel in, omdat de Hongaren Netto verdieners zijn van de EU. Het was in de tijd dat het land onder vuur lag, omdat de Hongaren stelselmatig weigerden vluchtelingen op te nemen. Orban zei letterlijk dat hij bang was dat het Hongaarse volk gecontamineerd werd met Moslims. Eerder dan Trump heeft Orban een groot hek om zijn land geplaatst, met name in het zuiden van het land. Vluchtelingen zijn niet welkom, toeristen wel.

Het is dit weekend ook exact 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. We vieren het vandaag. Rutte bood excuses aan namens de regering, omdat hij vond dat de Nederlandse overheid er niet genoeg aan gedaan heeft om de holocaust te voorkomen. Een groots gebaar met weinig waarde, want de Nederlandse regering zat natuurlijk in ballingschap in Londen en kon destijds niet zo veel uitrichten. Voor de oorlog, in 1938 en 1939, kon Nederland dat wel, maar deed het niet. Jammer dat Rutte daar geen woorden aan vuil maakte. Toen na de Kristalnacht Joden massaal uit Duitsland vluchtte, weigerde de voorganger van Rutte aanvankelijk medewerking aan de Joodse vluchtelingen. De Nederlandse regering was bang om als neutraal land de band met Duitsland op het spel te brengen en bovendien en wilde niet “Het Nederlandsche ras met het Joodschen ras vermengen”. Een officieel standpunt van de Nederlandse overheid, waar Rutte best aan had kunnen refereren toen hij zijn excuses maakte vandaag. Het wijkt amper af van de houding van de Hongaarse premier Orban.

De Joodse miljardair en filantroop George Soros had een universiteit in Budapest, die hij moest sluiten, omdat er “anti-regeringspropaganda” werd gepraktiseerd. De publieke omroep wordt intussen 100% gecontroleerd door de staat. Alle anti-regeringskranten zijn verboden. Hongarije moet voor de Hongaren blijven en alle criticasters moeten monddood gemaakt worden. Ik kwam vroeger graag in Hongarije, nu dus niet meer. Populisme is levensgevaarlijk.

Het is een grote stap van de Holocast herinnering en Hongarije naar het veld in Amsterdam-west. Behalve dan dat het allemaal kut is, omgeven met veel onrecht en dat er dit weekend iets gebeurde. Maar alles kent zijn proporties en voetbal wordt niet voor niets de belangrijkste bijzaak genoemd, dus ik ga ook zeker het verband niet leggen.

Wat ik wel wil zeggen: Parkstad moet als club onderzocht worden, inclusief die illegale catering van “Tante Toes”. Het is een verkapt afhaalrestaurant, vermomd als voetbalclub, die de term fairplay niet in haar woordenboek heeft staan. Het is “eigen club eerst” op het veld. In ieder geval bij de veteranen. En dat uit zich in dubieuze arbitrale beslissingen, dubieuze spelers op het veld en een situatie waarbij arbiter en Parkstadspelers in hun eigen taal met elkaar communiceren en daarmee de tegenstander uitsluiten.

Soms hebben wij kritiek op de eerlijkheid van onze scheidsrechters, maar bij Parkstad hebben we ervaren dat thuisfluiten kan doorslaan in pure onsportiviteit. Ik ben postuum blij dat wij ook af en toe thuis verliezen. Het laat zien dat we als club een gezonde, sportieve cultuur voorstaan. Bij Parkstad is dit niet het geval. Wie kan zich nog herinneren dat een speler van Parkstad vorig jaar de bal met twee handen uit de kruising bokste, waarna de scheidsrechter wilde laten doorspelen. Wie weet nog dat hun kampioenswedstrijd net zo lang moest duren tot er gescoord werd? Dit weekend was de druppel, nadat de scheidsrechter eerst werd geïntimideerd en later werd vervangen door een eigen speler, die allesbehalve een neutrale houding aannam. Het is heel goed dat we van het veld gelopen zijn na tal van dubieuze beslissingen.

Ik ga er van uit dat de KNVB een grondig onderzoek doet naar de gang van zaken aldaar. Misschien kunnen ze dan meteen een bezoekje brengen aan Tante Toes. De menukaart zit in de bijlage. De bakkeljauw is best lekker. Hoe dan ook, de veteranen van Parkstad mogen wat mij betreft uit de competitie genomen worden wegens onsportiviteit. Net zozeer als Hongarije uit de EU moet. En Jan Dorjee verdient alsnog een lintje.

Robert vT