Er valt veel over Brabanders te zeggen. Ze hebben de vreemde gewoonte om zich in Februari te verkleden als Pino, oom agent of zuster Clivia, om zich helemaal vol te laten lopen met Bavaria of Dommelsch. Als je een dom persoon wil nadoen, imiteer je een act van Radio Bergeijk of -nog beter- een inwoner van Maaskantje. Voetballen kunnen ze er volgens Amsterdammers niet en ze zijn er massaal besmet met het Coronavirus. Sjoerd Mossou, u kent hem wel, beklaagde zich dit weekend over het feit dat een Zuidhollandse ploeg van JO13 weigerde te spelen tegen zijn zoontje, die bij een Brabantse ploeg speelt. Hij snapt het niet, maar wij wel. Het past in deze tijd van apocalyptische massahysterie. Alle handgels zijn al een week lang uitverkocht, de mondkapjes ook. Geen chinees te zien op de Zaanse Schans. En het wordt allemaal veel erger, wedden? Binnenkort gaan de fluitjes in de ban en moeten de bierglazen in de kantine gedesinfecteerd worden. Wie de bal kust krijgt rood. Het mondkapje wordt verplicht. Mensen die er niet aan kunnen komen mogen een integraalhelm opzetten. Het Burkaverbod wordt tijdelijk opgeheven en nootjes aan de bar worden streng verboden, net als het gebruik van suikerklontjes.

Het virus. Wereldwijde paniek. Minimale gevolgen. In Nederland is nu 0,8% van het aantal besmette mensen doodgegaan. Eén persoon. Hij was 86. Het gemiddelde bij een gewone griepgolf: 2%. Corona: Het is heerlijk om je achter te verschuilen. Konijn deed dat al door te zeggen dat zijn KLM-kist niet mocht landen. Ron, Bert, Roland en Herman probeerden tevergeefs weg te blijven door hun rokershoestje in de strijd te werpen. De rest van veteranen gebruikten het virus collectief als excuus voor een belabberde wedstrijd. De hoestende Lex durfde geen confrontatie aan te gaan. Aanvoerder Maij liep als een grieperige bejaarde. Ate was niet zichzelf en daardoor dus eigenlijk wel. Milo en Ibi probeerden de verdedigers in het gezicht te hoesten, maar zijn overduidelijk te klein en Ben zocht tijdens de wedstrijd op zijn telefoon naar een GIFje van het vaccin. Keeper Geerts wilde alle risico vermijden en gaf de tegenstander een rechtstreekse doelpoging kado. Een presentje dat de Oostzaners van OSV gretig uitpakten. 0-1 met rust.

Deus ex machina

Er was voor de veteranen afgelopen zaterdag een deus ex machina nodig om tot resultaat te komen. Die kwam van de tegenstander, die drie keer doel trof, waarvan tweemaal in het verkeerde doel. Jammer OSV, volgende keer beter. Jan de Jager vatte het juist samen: “Je moet ook je slechte wedstrijden winnen en dan word je kampioen”. Jan verdient hiermee volgens Droog punten voor de Louis van Gaalbokaal, maar mogelijk krijgt ie nog gelijk ook. Want in de kampioensrace krijgen we ook te maken met een deus ex machina. De nepvoetballers van Parkstad zijn uit de competitie gehaald en de behaalde (en verloren) punten tegen de notoire valsspelers worden verrekend. De sympathieke Oostzaners van OSV hebben met succes een protest ingediend. Rein en Bernhard gaan direct bij ze in de leer. Voor 100 euro leggen de Oostzaners graag uit hoe je bij de KNVB iets gedaan krijgt.

Zelf “Priet” roepen

Protest aantekenen hoeft niet bij scheidsrechter Schellekens. De immer verdwaalde (groen)linkse Nijmegenaar voelde zich overduidelijk niet gehinderd door Corona en floot voortreffelijk. Het is een kwestie van tijd voordat de KNVB met richtlijnen komt voor de gedeelde fluitjes binnen een voetbalclub. Het gerucht gaat dat in Brabant de scheidsrechters binnenkort zelf “Prieeettttt” moeten roepen en dat alle arbiters straks hun eigen gele en rode kaarten moeten uitknippen uit een pak Brinta.
We lopen allemaal lekker mee in de polonaise van hysterie. Ik ben benieuwd of de formule 1 en het songfestival begin mei doorgaan, of, voor de cultureel wat hoger opgeleiden, de Matheus Passion in het concertgebouw. Eén ding is zeker. Het jaren tachtig discofeest bij ZCFC gaat wel door. Organisator Martin T verkocht binnen no-time 2 tafeltjes aan de veteranen, met een totaal onbegrijpelijke berekening van de voordelen van vroegboeken. “Besim is de enige die niet hoeft te betalen”, aldus de wanhopige Lex Segveld. “Als ie wat mondkapjes kan meenemen”. De Richarden beaamden dat.

Terug naar de Zuiderlingen. Het is natuurlijk idioot dat het RIVM een hele provincie lam legt alsof het een middeleeuwse Pestkolonie is. Geen voetbal, geen evenementen, de kroegen dicht. Het Brabants volkslied van Guus Meeuwis is intussen ook aangepast:
Ik loop hier alleen in een doodstille stad
Ik heb eigenlijk nooit last van Corona gehad
Maar de mensen, ze hoesten. Mijn hoofd voelt nu licht
En dan denk ik aan Brabant, want dat gaat nu dicht

Robert vT