Veteranen 45+1
Deze week werden 200 wapen ingeleverd bij het politiebureau in Zaandijk. Ook was er een grootschalige kluisjescontrole na een steekpartij bij winkelcentrum ’t Kalf, waarbij 14- en 15-jarige Zaanse jongens betrokken waren. Wat is er in onze vredige Zaandorpen aan de hand? Iets verderop overleed iemand, doordat een wapen per ongeluk afging bij de opnames van een videoclip. Vroeger was je Jong Snel en Wild, tegenwoordig ben je Jong, Chill en Gewelddadig.

De Orkaan maakt een terechte nuance: Bij de controle op 8000 kluisjes werden maar een handvol illegale zaken aangetroffen. Niks geen vuurwapens en steekwapens, maar een hamer, een taser en pepperspray. 0,038% van de kluisjes blijkt een illegaal wapen te bevatten. Nouja, wapen… Oja, en een paar aardappelschilmesjes. Michiel van Dijk, speler in Spé van de Veteranen, kan tevreden zijn. Maximaal code geel op de openbare scholen.

Als je eenzelfde analyse toepast op de andere cijfers, ontstaat er wel een beeld waarover je zorgen kan maken. Afgelopen week eindigde ook een wapen inleveractie van de Zaanse politie. Mensen die een illegaal wapen thuis hebben, leveren dat niet zo snel in en al helemaal niet bij de politie. Ze hebben dat wapen niet voor niets, zullen we maar zeggen. Volgens de collega’s van Droog levert gemiddeld maximaal 2% van de bevolking haar wapen in bij zo’n actie. In dat licht bekeken is er wel wat aan de hand. 2% van 200 wapens, betekent dat er 10.000 wapens in omloop zijn in Zaanstad. Er wonen hier 154.422 mensen. 1 wapen op de 15 Zaankanters. In Rotterdam werden in 2018 260 wapens ingeleverd. 13.000 wapens in Rotjeknor, maar daar wonen 623.651 inwoners. Een gemiddelde van 1 wapen op 48 Rotterdammers. Je voelt het verschil. In dat opzicht kunnen we in mijn optiek echt wel spreken van code rood aan de Zaan.

We gaan het straks over voetbal hebben, maar eerst moeten we dit varkentje wassen. Er is sprake van een zorgelijke ontwikkeling die ons allen raakt. Sommige kinderen van onder de 16 lopen kennelijk op straat met messen en ander wapentuig. In Amsterdam werden in januari bij een controle rambomessen in beslag genomen. In ’t Kalf was een jongen van onder de 16, die een leeftijdsgenoot neerstak. En nota bene afgelopen vrijdag werden in Rotterdam zes jongens van 11 jaar (!) tot 15 jaar opgepakt na gewelddadige beroving met messen, boksbeugels en bivakmutsen. Binnen die leeftijdsgroep verschuift de norm op een ernstige manier.

Er is misschien niet direct, maar zeker indirect een verband met de rappersscene, die de straatcultuur verheerlijkt. Een groep jongens, die denkt dat je ongestraft een wapen kan dragen en showen. Een verlengstuk van hun kleine pikkie, dat invloed heeft op de doelgroep van die rappers: Inderdaad, kinderen van 12-18. De politie waarschuwt hiervoor en terecht wat mij betreft.

Het is een scene waarin vrouwen bitches zijn en geweld de normaalste zaak van de wereld. Een scene waarin de artiesten zich graag omhullen met weelde van luxe: Dure auto’s en inderdaad wapens. Indirect wordt door deze “straatcultuur” geweld en criminaliteit verheerlijkt. “We tellen die money, we moeten het stelen. Want niemand die geeft het, we moeten het nemen”. Een citaat uit Lowkey, een nummer van de Rotterdammers Qlas en Blacka. Zelf 16 en 17 jaar oud en zwaaiend met kapmessen in hun clips. Ze zeggen over de werkelijkheid te rappen en voelen zich gestigmatiseerd als er door een verslaggever van het AD over de kapmessen wordt gesproken.

Hoe normaal moeten wij dit vinden? Als we dit als de norm beschouwen, is het dan niet gewoon wachten tot pubers domme dingen doen? De Kalfstekers, de Rotterdamse Kinderrovers, ze worden aangemoedigd door Boef, Qlas en consorten. Kijk eens wat er op Spottify het meest gedraaid wordt? Juist, Nederlandse rappers. Toegegeven, er zitten ook best goeie nummers tussen over liefde en het klimaat, maar vaker wordt er geweld verheerlijkt. En het gebeurt onder onze ogen, gewoon thuis. Code Oranje is wat mij betreft op zijn plaats.

Het is echt niet zo’n grote stap naar het voetbalveld als je denkt. Veel van onze voetballers hebben kinderen in die leeftijd. De mijne is 12. Ik heb zijn playlist gecheckt en een ernstig gesprek met hem gevoerd over geweld op straat en school. Gelukkig vinden pubers het stom om naar Pappa’s voetbalkunsten te kijken, want soms schaam je je diep over hoe veteranen met elkaar omgaan in het veld. Afgelopen zaterdag kon ik het spel als scheidsrechter bewonderen. Het was net of ik met het b-kamp van GJC te maken had. Je bent meer politieagent aan het spelen dan het spel aan het volgen. Overigens, het waren vooral de “veteranen” van Meteoor, die hun mond gebruikten. Ik denk dat onze jongens enerzijds bang zijn om met verbaal geweld hoofdpersoon te worden in een verslag, anderzijds zij ze gewoon liever.

Gelukkig spelen wij bij een club die iets heeft met normen en waarden. Die verheerlijkte straatcultuur, we hebben er bij ZCFC een broertje dood aan. Geweld wordt direct bestraft. Met een mes op zak word je geroyeerd. Weg met die flauwekul. Onze voeten zijn onze wapens. Soms spelen we scherp, maar altijd fair. Dat is de code van het Zaanse Oranje. Het is niet gek dat er alweer een team gevraagd heeft om zich bij ons aan te sluiten. Als we volwassen spelers aan ons kunnen binden, komen vanzelf ook jeugdspelers en zal het eerste uiteindelijk ook weer eens winnen. Misschien moeten we dat team eerst eens uitnodigen op het Jaren 80 en 90 feest. The Pet Shop Boys in plaats van Boef, Frankie Goes to Hollywood in plaats van Qlas, Madonna in plaats van Blacka. Veel drank, weinig drugs. DJ Aart. Take it away.

Het was best een spannende wedstrijd tegen de Meteoor. Een terechte 1-0 voorsprong in de eerste helft, kreeg gelukkig snel een vervolg in de tweede helft. Maar één van de spaarzame tegenstoten van een behoorlijk jonge tegenstander met een iets te fanatiek uiterlijk, bracht de spanning terug in de wedstrijd. Gelukkig werd het in de laatste minuut 3-1.

Eminem Maij strooide passes, Ate als gelegenheids-Jager. Notorious Big Geerts had het op zijn heupen en neutraliseerde behoorlijk wat kansen. Rabbit Rap, Snoop Dog Smis en 50 cents Ibi scoorden. Legio kansen, laag rendement. Zoals het hoort bij de Veteranen. Jay Z Janssen en Coolio Kamiel buffelden als vanouds, evenals Dr. Dre van Braam, Ben Rapper, Ronnie P., Lil’ Wayne Segveld en KenRich Lamar de Vos. Bert en Herman speelden ook verdienstelijk, maar zijn te oud om een rappersnaam te dragen. De stoere mannen van de wedstrijd: Ronnie Flex Meijn en Lil’ Richard Kleine P, die om 11 uur uit Aruba landden en direct doorgingen naar ZCFC. Dat zijn de echte Oranje helden.

Puff Diddy Van Tellingen