Code Rood is de titel van het boek van Peter Kee en Thijs Broer. De parlementaire journalisten onderzochten het coronabeleid van het kabinet en ontdekten en passant dat het CDA onder leiding van oud-McKinzeyconsultant Wopke Hoekstra de aanval wilde openen op premier Rutte, door middel van “nagative campaigning”[noot1]. Peter Kee speelde in de jeugd van ZCFC. Thijs Broer kan niet voetballen, maar anders had hij zeker het Zaans Oranje gedragen. Zijn vader ging voor in de Doopsgezinde vermaning aan de Westzijde. 31 oktober  presenteerden de Zaanse Boys hun boek in het Haagse Hotel Des Indes, eind november maken ze acte de presence in de Bullekerk, waar de vader van die andere oud-ZCFCer ooit stond.

De brug naar de wedstrijd tegen Bloemendaal is snel geslagen. Iedereen heeft de letters EY op de shirts van de tegenstander kunnen zien. Die staan voor Ernst & Young, accountants, consultants en Tax advisors. Waarschijnlijk is één van de Bloemendalers partner van de EY-consultants, die hun pensioen massaal hebben ondergebracht in het belastingparadijs Guernsey, net als Wopke, toen hij nog consultant was. Stel je voor dat je belasting zou betalen in Nederland. Het contrast met het Zaans Oranje kan niet groter. Wij worden gesponsord door Support Casper en we betalen dat zelf, omdat we dat belangrijk vinden. En onze belasting betalen we gewoon hier…ZCFC 45+-Bloemendaal45+  2-0

De Bloemendaler belastingontwijkers begonnen de wedstrijd als koploper in onze competitie, maar daar was niets van te merken. Ze lieten onze linkerflank ongemoeid. Daar speelden ex-Zaansche Boysspeler Bert van Kralingen en links geweten Roland van Braam een dijk van een eerste helft. In de stromende regen counterde Richard P. via de linkerkant dwars door de Bloemendaler verdediging. De opstomende Jan de Jager schoot de 1-0 beheerst binnen, waarna linksbeen Lex Segveld de marge verdubbelde met een klassieke inswinger. [noot2]

Tomatiño
Voor Roland van Braam was het deze week ook Code Rood. Sinds hij voetbalt bij de veteranen is hij raadslid voor de SP. Zijn bijnaam was tot voor kort Tomatiño. Hij is stijf rechts, maar eist elke wedstrijd de plek als linkervleugelverdediger op. Uit principe. Zijn collega Sp’er Patrick Zoomermeijer is net zo principieel. Hij kan alleen -net als Thijs Broer- voor geen meter voetballen. Hij moest wèl ineens bewijzen dat ie helemaal niet stiekem op een zolderkamer Das Kapital leest en jongeren voorbereidt op een proletarische revolutie. Dat vertikte hij dus en verliet de partij. “Het is gemakkelijker te bewijzen dat elke Bloemendaler belasting ontduikt”, fulmineerde Van Braam naar verluid nog in een zoom-meeting met de partijleiding in Oss, waarna hij zich solidair toonde met zijn collega.


Het oude B-veld was aan het begin van de zaterdag nog in een prima staat, maar halverwege de pot tegen de Duinconsultants leek het meer een modderpoel, met een visvijvertje bij de penaltystip en een pitchheuvel op de doellijn. Scheidsrechter Waij begon ervan te schuimen. Na zijn laatste fluitsignaal was er al drie keer gejuicht op het A-veld, waar het eerste een voorbeeld had genomen aan de veteranen. Een verslaggever van het NHD wist van onze wedstrijd. Hij had zelfs een fotograaf bij zich, maar toen hij hoorde dat Bernard van Gelder en Ate Atsma speelden en niet Glenn Helder, droop hij af. Jammer, hij had ook een paar spectaculaire reddingen van de sluitpost kunnen vastleggen, zoals topfotograaf Judith de Lange dat vorige week ook deed.

Kompasloos
Van Braam had in de tweede helft duidelijk last van de Rode perikelen, want hij raakte geen pepernoot meer. Gelukkig bleken de consultants uit Bloemendaal kompasloze tandenloze tijgers en profiteerden ze nergens van. En dat legt de brug terug naar de twee eerder genoemde politieke partijen. Ik zeg het maar ronduit: Ik vind het een schande dat de SP op deze manier omgaat met mensen, die ik regelmatig  ziel en zaligheid heb zien geven voor deze partij, die overigens niet de mijne is. Als Zaankanter vind ik het ook zorgelijk dat onze gemeenteraad nu voor het grootste deel bestaat uit splinterpartijen.


(Roland van Braam en Patrick Zoomermeijer als enige zonder rode jas)

Ik was enkele jaren geleden in Poelenburg, waar ik opnames maakte, in de buurt van winkelcentrum Gibraltar. Het was er zo koud, dat ik het statief van mijn camera niet eens vast kon houden. Ineens zag ik op een galerij een clubje rode jassen. Daar liep Van Braam met zijn dappere collega’s van deur naar deur om mensen te vragen hoe hij ze kon helpen. Mutsen op, handschoenen aan, gaan. Mensen als Roland en Patrick, die ziel en zaligheid geven aan de samenleving, verdienen een onderscheiding en dus niet een trap na uit eigen kring. Ga je schamen, TomatenTop. Je holt op deze manier niet alleen je partij, maar ook de lokale democratie en het vertrouwen in de politiek uit. Zo, dat is gezegd.

K2 zoekt K3
De tweede helft kon de rest van het team ook niet meer in het spel komen, ondanks de wissels Ibi-Kamiel en Martin-Lex, waarbij Richard de Vos centraal ging spelen. K2 werd  amper bereikt, Ben kreeg het drukker dan ooit. De consultants besloten uit arren moede maar om van afstand te schieten. Milo en Besim zoeken nu nog naar de ballen. Het bleef 2-0. Met drie punten in de pocket begonnen we aan de derde helft, waar de heren van het eerste en de dames van dames 1 zorgden voor een uitgelaten sfeer.

(Thijs Broer en Peter Kee, foto Merlijn Doomernik)

Terug naar Code Rood dan maar. Het boek van Kee en Broer is een aanrader. Op de flap lezen we hoe de bestrijding van de pandemie telkens weer werd bepaald door onvermogen, angst, opportunisme, partijpolitieke belangen en achterkamertjespolitiek, in een land waar niemand de baas is. Veel van deze termen zijn ook van toepassing op het gedrag van de SP-top. Het gaat er gelukkig anders aan toe bij de veteranen van ZCFC. Daar heerst Code Oranje: talent, doorzettingsvermogen, teamgeest en een recht voor zijn raap mentaliteit. We werken nog aan onze praatziekte. De hamvraag is: Wie is de Mark Rutte van de veteranen?

 

Sluitpost

Robert van Tellingen

Noot 1: Het CDA ontkent de plannen voor de negatieve campagne niet, maar stelt dat de top van de partij er nooit van op de hoogte is geweest.

Noot 2: Volgens de toeschouwers scoorde Lex Segveld eerst met een inswinger de 1-0 en counterden Richard P en Jan de Jager daarna naar de 2-0.