Het is een weekend waarin je niet in de gaten hebt of je overdag te maken hebt met een minimum of een maximumtemperatuur. Overdag is het nagenoeg net zo koud als ’s nachts. Zeker in het enige Zaanse hoekje binnen de ring A10, waarin OSV zich al jarenlang nestelt en de oosterwind de vlaggen hard doet wapperen.


De Amsterdamse vlag wappert fier op het OSV-terrein

OSV is voor velen een Zaanse club, maar sinds de jaren tachtig hijsen ze er de drie Andreaskruizen in plaats van de vlag met het hippe ZNSTD logo dat niemand snapt of het Oostzaanse, als dat al bestaat. De wedstrijd tegen de Noordamsterdammers werd vervroegd, zodat iedereen naar dat andere Oranje kon kijken. Ook Glenn had wat te doen die avond. Bij Even tot hier.


Glenn: De enige Helder met ballen

De Zaanse Oranjeleeuwen kwamen niet goed uit de startblokken. De TuindorpOostzaners hadden veel drang naar voren, met twee snelle spitsen als troef. De een heet Jack en de ander noemde zichzelf de vader van Zyjech. De achterhoede had zijn handen vol aan de twee, die ook nog eens permanent op het randje van buitenspel liepen.


Jack en de vader van Zyjech

Stelletjesavond
Het halve team was vrijdagavond met zijn liefje wezen dansen in De Bullekerk, het nieuwste culturele centrum van Zaandam, met een verrassend leuke programmering. Het kwam tot uiting in de eerste helft. De stappers speelden als Patricia Paaij in Playboy (je kan er niet naar kijken), maar noemden het provocerende pressing, een term die kennelijk past bij een oranje tenue.


Stelletjesavond in de Bullekerk

In zekere zin kun je als vijftigplusser best trots zijn op het feit dat je in de kleedkamer ontwijkend antwoordt op vragen over de avond ervoor. Deden we dat niet allemaal toen we een jaar of twintig waren? Het verschil met toen en nu is immens. Toen ging je met je maten tot 06.00 uur naar de kltn in de Metropool, Dam8 of De Waakzaamheid, nu is het een brave bejaardensoos tot hooguit 01.00. Het herstel duurt tweemaal zo lang.


Besim was duidelijk niet mee. Hij speelde excellent

Onze voorhoede speelde te veel op een eiland. Kansen waren er wel voor Milo en Glenn. Aatje kopte nog op de lat. Het middenveld, met Herman, LexS, Ate en Besim had niet de gewenste controle. Patrick hield zijn doel schoon, maar Roland, Richard, Lex, JaapJager en Ben maakten de ene na de andere hachelijke situatie mee.


Jack en Lex

Nog even over dat logo. Op de huisstijlpagina van Zaanstad zie je een uitgebreide uitleg van de bedoeling ervan. Wat het bij mij vooral uitstraalt is een tijdsgeest. Aan het begin van het millennium haalden een aantal organisaties in de culturele sector ook de klinkers uit hun naam. HLLNDFSTVAL en BLVD bijvoorbeeld. Wat de makers van ZNSTD niet begrepen hebben is dat de beeldtaal van een stad blijvend moet zijn. Zaanstad heeft eeuwenoude molens, groene houten huizen, de Zaanse Schans, scheepsbouw en Tsaar Peter, genoeg om uit te putten, zou je denken, maar het belangrijkste onderdeel van het Zaanse logo is de blauwe letter N. Ik lees dat die staat voor de verbinding van alle Zaanse kernen. Het voelt als als een mop, die je na afloop moet uitleggen. Misschien snap ik hem na een avondje stappen in de Bullekerk.


De blauwe letter N, hier uitgelegd

De tweede helft kwam Mrtn Mj in het veld voor Lx Sgvld. rk Grts verving Ptrck Bl. Bn Bl maakte plaats voor hmd b Rb. Hrmn Lns nam de vlag ter hand. Met de afspraak dat Ml Sms en Glnn Hldr dichter bij elkaar zouden spelen leek het lek boven. Niet de Tuindorp Oostzaners, maar de Zaandammers waren de bovenliggende partij. OSV kreeg nog een kans in de eerste minuut na rust, maar vond Rchrd d Vs en Lx Mn als hindernis.  t tsm probeerde het van afstand en Bsm Krsnq draaide zijn tegenstander dol. Maar de verdiende Zns goal, die viel maar niet. De laatste tien minuten speelden de Oranjeleeuwen “Va Banque”. Rbrt vn Tllngn en Mrcl vn Vn kwamen erin. Eerstgenoemde draaide zich nog vrij na een subliem geplaatste voorzet van Glnn, maar schrok van de ruimte die hij zelf had gecreëerd.


Helder met ballen: Hier scoort Glenn nog niet, na de wedstrijd wel.

Helder met ballen
Terwijl de halve selectie zag hoe het andere Oranje het team USA naar huis voetbalde, scoorde die andere Helder dan toch de winnende. Bij Even tot hier. Minister Helder is een angsthaas, Glenn is een Helder met ballen.  De minister stopte het overleg in de Tweede Kamer over de compensatie voor sportclubs, omdat ze naar Qatar moest, waar ze geen Onelove band durfde te dragen.

Onze Helder deelde soep en ballen uit bij SVV Scheveningen. Een superleuke club, die overigens een heel leuk Oldstarsteam heeft. Startsein voor een belangrijke actie in het amateurvoetbal. Mensen die hun energiecompensatie niet nodig hebben, kunnen die doneren aan hun amateurvereniging. Zegt het voort!

 

Terug naar Amsterdam-Noord. De OSV-veteranen vormen een sympathiek team. Er zit veel voetbal in. De supporters zijn hier en daar wat te fanatiek, maar in het veld viel geen onvertogen woord en werd gecommuniceerd via de taal van de bal. Volgens de vader van Zyjech komt dat doordat de OSVers allemaal oud-selectiespelers zijn van DWV. De roemruchte Noordamsterdamse club, die op haar honderdste verjaardag fuseerde met De Volewijckers. Ze moeten vaker scoren, net als wij. Maar soms is 0-0 het maximaal haalbare. Ik zou er met dat andere Oranje tegen Argentinie en/of Brazilie voor tekenen.

Sluitpost met ballen