Deze week op de kop af 50 jaar geleden speelde ZCFC tegen IJmuiden: hieronder het historische verslag uit de Typhoon.

Veel spanning in Zaanse derby – Clerc schiet Zaandammers naar 2-1 zege

Het Wormerveerse Blauw-Wit is er niet in geslaagd een voortdurend aanvallend ZCFC te bedwingen. De ploeg van trainer Venbroek hield aanvankelijk nog stand, maar na rust moest doelman Co de Vries het hoofd buigen voorinzetten van Rob Meijer en Joop Clerc. Het werd een volkomen verdiende 2-1 voor de thuisclub, die hierdoor gegadigde voor de titel in de 3e klassen blijft.                                                                                                                               

ZCFC speelde aanvallend duidelijk beter. Het had meer stootkracht in de aanval en vooral de dieptepass was een gevaarlijk wapen. Blau-Wit moest zich in de 1e helft voornamelijk beperken tot het ontregelen van die aanvallen. Aan opbouwen kon niet worden gedacht. Gep Laks, de stuwende ZCFC-middenvelder, speelde een goede partij. Zijn techniek stelde hem in staat zich vrij te spelen en Laks deelde goede passes uit. Toch wisselde hij sterke met zwakke momenten af. Te individueel spel (voor rust) was er de oorzaak van, dat hij de bal vaak op simpele wijze van de tegenstander verspeelde.

Bij  Blauw-Wit viel het technische goede spel op van het Ambonenese  kwartet Louhatepassy- Supusepa-Palyama-Lewerissa. Vooral Mingus Louhatepassy vestigde als verdediger nogal eens de aandacht op zich. Hij liet sterke staaltjes voetbal zien en beschikte over een goed schot. Voor rust was de strijd vrij pover. ZCFC was de betere ploeg en in de Wormerveerse voorhoede stond alleen Woudsma scherp opgesteld. Schoten van Duyvis en Meijer waren veelal te hoog gericht. Vlak voor rust kopte ZCFC-verdediger Boorsma buiten bereik van Co de Vries op de deklat.

Meyer scoort    

Na rust bood Blauw-Wit meer tegenstand . De beste kansen kwamen echter voor de thuisclub. Clerc schoot alleen voor de Vries eenmaal te zacht in. Na 10 minuten schudde Rob Meijer enkele tegenstanders van zich af en recht voor de Vries staande , lepelde hij het leder met een ”vallend”schot over de voor zijn doel staande doelman, die als aan de grond genageld bleef staan. 1-0 Met nog meer elan viel ZCFC aan. Een vrije trap van Gep Laks  werd door Meijer voor doel gekopt en de inzet van Duyvis veroorzaakte paniek in de Wormerveerse  verdedigingslinie. Vijf minuten later kwam het doelpunt dat de spanning terugbracht. Bij een vrije trap lieten de ZCFC-verdedigers de kleine Supusepa volkomen ongedekt staan. Tegen zijn schuiver was Stronks kansloos 1-1. Blauw-Wit putte uit deze treffer het nodige zelfvertrouwen en Sierat veroorzaakte met zijn goede traptechniek gevaarlijke momenten voor ZCFC-veste. Toch was de kopbal van Clerck, die doel trof uit een voorzet van Jan Duyvis volkomen verdiend. Het betekende een 2-1 voorsprong voor ZCFC, dat qua ploeg de betere was geweest. In de laatste fase drong Blauw-Wit nog wel aan. Een vrije trap, genomen door Sierat, werd door Stronks (een opvallend goede doelverdediger) fraai onschadelijk gemaakt, waarmee het gevaar voor ZCFC was geweken.

img002