Beste Ferd, goede Just en lieve Femke,

Goed nieuws. Het virus is verdwenen in Amsterdam Noord. Althans in ieder geval bij de voetbalclub, waar we als veteranenteam van ZCFC afgelopen zaterdag tegen speelden. Het was als vanouds. Op de achterkant van het toegangshek hing nog een vergeten poster van de gemeente Amsterdam. “Wees geen plakband, blijf niet plakken”. Leuk verzonnen Femke! Voor de rest was er niets aan de hand. We mochten met al onze 15 spelers gewoon omkleden in een kleedkamer van 3 bij 5 meter en gezellig met zijn allen douchen. Op de deur was nog met krijt geschreven dat we anderhalve meter afstand moeten houden. Dat leek ons sterk. In de kleedkamers van deze club passen dan precies drie spelers. Voor de rest: geen instructies, noch maatregelen in de kleedkamer. Heerlijk, dat oude normaal.

Fijn toch, goede Just, dat alles weer als het oude is! Gelukkig maar. Het is dit jaar exact 100 jaar geleden dat op deze grond de eerste vrouwenvoetbalwedstrijd is gespeeld. Heel bijzonder. Het historisch besef voel je overal. De wedstrijd zelf verliep overigens prima. De schrijvende keeper hield de nul, spits Milo scoorde zijn negende van het jaar en de mooiste goal was een briljante aanval over 12 schijven, die na een overstap van Martin werd afgerond door aanvoerder Lex. Ruststand 0-6, eindstand 0-9. Ivar als opvallende debutant.

Maar dat is wat mij betreft niet het verhaal van deze wedstrijd beste Ferd, goede Just en lieve Femke. Er was ook een speler in ons team, die de wedstrijd niet kon afmaken. Hij is als zorgmedewerker in het voorjaar besmet geraakt met het virus met de letter C en kwam aan de beademing te liggen. Het is onze sterkste speler. Echt een beer van een kerel, maar nog steeds heeft hij last van de naweeën van de besmetting.

Een groot deel van ons team had na afloop van de wedstrijd geen zin om te douchen in die veels te kleine kleedkamer. We wilden snel weg uit de kleine hokken, maar we moesten nog de lege jerrycans terugbrengen. In de kantine was het overvol. Als vanouds, alsof er niets aan de hand is. Oergezellig. Het bier vloeide rijkelijk. Zou het virus dan echt verdwenen zijn uit Amsterdam-noord? Is iedereen hier familie van elkaar, zoals in Volendam? Of waren we per ongeluk beland bij het hoofdkwartier van de viruswaanzinnigen?

Ik zal jullie zeggen hoe ik het ervoer, beste Ferd, goede Just en lieve Femke. Ik ervoer het als een klap in het gezicht van onze Coronaspeler. Het is ook een klap in het gezicht van mijn schoonfamilie uit Brabant, waarbinnen er twee zijn overleden aan het virus. En het is een klap in het gezicht voor de medewerkers van de IC’s, die zeggen dat ze nog lang niet toe zijn aan een nieuwe golf. Toen ik de klapdeuren van de kantine inliep wist ik het al: Dit is foute boel. Ons hele team besloot linea recta Amsterdam-noord te verlaten.

Bij ZCFC doen we er alles aan om onze verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het virus. Het aantal mensen in de kantine is beperkt, je moet omgekleed op de club komen en je moet jezelf registreren. Het is niet leuk, maar het moet. Natuurlijk gaat het niet altijd goed, maar we doen ons best. Je moet weten, beste Ferd, dat onze club uit hetzelfde hout is gesneden als jouw cluppie. Onze oud-voorzitter was ooit jullie eerste fractievoorlichter. Maar Femke, niet getreurd, er zitten ook een hoop mensen die groene en linkse gedachten hebben. Er zit genoeg maatschappelijk engagement in het Zaans Oranje.

Zijn wij als geëngageerde club onnodig het braafste jongetje van de klas? Bestaat het virus echt niet meer in Amsterdam-noord? Of is er iets anders aan de hand? Lieve Femke, denken ze bij de betreffende club dat de regels niet voor hen gelden? Of hebben ze in Amsterdam nooit regels meegekregen? Zal toch wel! Of denken ze wellicht dat ze er toch wel mee wegkomen als er gecontroleerd wordt, vooral omdat jij, beste Ferd, er ook mee wegkomt? Beste Just, zijn er eigenlijk landelijke richtlijnen vanuit de KNVB opgesteld, waar amateurclubs zich aan moeten houden? En als die er zijn, zijn er dan KNVB-vertegenwoordigers, die amateurclubs begeleiden en controleren? Is het een idee dat de voetbalbond een keurmerk uitdeelt aan clubs die het goed doen en vervolgens open mogen (en anders dus niet)? Laten we dat regelen, voordat de competities weer beginnen.

Beste Ferd, Ik denk dat de meerderheid van ons team jou tot een paar weken geleden best een goeie minister vond. Duidelijk, rechtlijnig. Iemand die staat voor zijn zaak. Prima. En laten we wel wezen, een paparazzo, die je verlinkt op je bruiloft, dat gun je niemand. Maar als jouw bruiloft nu ook door voetbalclubs wordt aangegrepen om de teugels maar lekker te laten vieren en het oude normaal weer te omarmen, dan denk ik dat we het verkeerde pad bewandelen. Ik kan me niet voorstellen dat Femke, als voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam, geen regels heeft meegegeven aan de voetbalclubs. Toch, Femke? Ik vraag het nog maar eens. Veiligheid voor alles in coronabrandhaard Amsterdam, nietwaar?

Beste Ferd, goede Just en lieve Femke. Dit was onze eerste uitwedstrijd. Op het veld hebben we ons best vermaakt. Ik denk zelfs dat we de beste wedstrijd speelden van het jaar. Maar we maken ons dus wel zorgen over de volgende 10 uitwedstrijden. De eerste staat volgende week op het programma. Tegen DRC, ook in Amsterdam. Misschien moeten jullie komende week eens een kop koffie met elkaar gaan drinken. Praten jullie eerst even dat akkefietje op de dam uit (Je weet wel, die drukke bijeenkomst van BLM, waarbij Femke haar mondkapje vergat). Dan trommelen jullie daarna een peloton BOA’s op om al die Amsterdamse sportclubs op zaterdag te bezoeken. En als dat niet werkt, beste Ferd, omdat ze blijven refereren aan jouw privézaken, dan ehh, nouja. Bij ons ben je altijd welkom.

Robert -geen familie van de paperazzo- van Tellingen