2020 Vergezicht van Veteranen
Voetbalvrienden. 2019 is ten einde. Het jaar waarin de veteranen kozen om Caspar te steunen. Het jaar waarin we de kampioensaspiratie uitspraken. Het jaar waarin Peter zijn knie brak, Martin zijn enkel en Robert zijn pink. Het jaar waarin het aantal seniorenteams in de club groeide en we zelfs weer damesteams konden verwelkomen. Het jaar ook, waarin veel veteranen besloten “belangrijk te worden voor de club”. Niet door te scoren, of te passen, maar door zich in te zetten voor de continuïteit van onze mooie vereniging. Een vereniging die groeit en dat is niet voor niets.

Wat brengt 2020 ons?

2020: Het jaar waarop de veteranen net geen kampioen worden. Helaas mannen, maar de rentree van Ivar The Come Back Kid, komt net te laat. Het scheelt overigens een puntje.
2020: Het jaar van The Return of RoboCop. De totaal afgeschreven PeteR de Vries verschijnt ineens in het veld. Voorzichtig, in de laatste twintig minuten van een toch al gewonnen wedstrijd.
2020: Het jaar waarin Ate zijn best doet niet van het veld te lopen, nadat hij een cursus Angermanagement heeft gekregen van Milo.
2020: Het jaar waarin Robert 15 kilo afvalt (Appie Happie), Richard V 5 kilo aankomt en Herman consolideert.
2020: Het jaar waarin Besim zich aan zijn linkerachterbeen laat helpen door Marc Nieuwenhuizen (Konijn heeft zijn nummer Besim)
2020: Het jaar waarin Konijn niet afvalt, niet stopt met roken en ook niet stopt met rennen. Iets met Duracell.

2020 wordt ook het jaar waarin we als samenleving nog meer manieren zoeken om ons te hechten. Het vertrouwen in de politiek daalt nog verder. In de kerk vindt het gros ook geen heil. De sportvereniging verwordt meer en meer tot het cement van de samenleving. Een plek waarbij de bouwvakker en de filosoof elkaar vinden. Een plaats waar de rechtse Droog en Linkse braam grappen maken in plaats van elkaar de tent uit jagen. Een voetbalclub als ZCFC is een nieuwe zuil in een oude gedaante. Daarom moeten we zuinig zijn op onze club, onderlinge misverstanden oplossen en blijven investeren in de levendigheid en identiteit van de vereniging. Een Pubquiz met een wachtlijst. Muziek- en Oktoberfesten. Ruimte voor vluchtelingen. Een G-team. Het is jammer dat het zomerkamp bij ons wegging. Ook zij verrijken de vereniging.

2020: Het jaar waarin Michel nog steeds twijfelt of ie nou wel of niet zal voetballen, wel of niet zal keepen en hiermee de bijnaam getalenteerd knipperlicht verdient.
2020: Ben Beter dan de Rest
2020: Het jaar waarop Roland bekend maakt zijn tomaat in de wilgen te gooien, die gevangen wordt door Martin.
2020: Het jaar waarin Ron Pos keurig doordieselt, net als edelinvaller Jan.
2020: Het jaar waarin Milo als diepste aanspeelpunt de rol van Tadic op zich neemt en hiermee teamgenoten in stelling brengt die regelmatig gaan scoren.
2020: Het jaar waarin Richard P, samen met Reinier elke donderdag trainen op “afmaken op doel” en wedijveren wie topscorer wordt van de Veteranen.
2020: het jaar waarin Reinier toegeeft dat ie eigenlijk voor SC Cambuur is.
2020: Het jaar waarin Kamiel zichzelf omvormt van aanvaller tot middenvelder met diepgang en regelmatig gelanceerd wordt door lex S., die wederom de Alpe d’huez beklimt.

2020: Het jaar waarin we ons gaan realiseren dat we maar één aarde hebben en dat we daar zuinig op moeten zijn. Het rentmeesterschap vertaalt zich in tal van initiatieven. Startups zoals die van Ate A. en Richard de V gaan de strijd aan met de groten der aarde: Nuon, Eneco en winnen regelmatig, omdat grote partijen het contact met de samenleving al lang verloren hebben. Voor de immense veestapel in Nederland komt een oplossing. Er komt een minimumtarief voor melk, eieren en vlees, in ruil voor maatregelen die ten goede komen aan het milieu en diervriendelijkheid. Nederland is hiermee het eerste Europese land dat een agrarische sector heeft, die geleid wordt vanuit de overheid (ipv gedicteerd door de retailbranche). Meer biomassacentrales sluiten de poorten. Het kabinet Rutte komt in de problemen doordat ze met verkeerde aannames 11,4 mld euro subsidie gegund hebben aan de meest vervuilende bedrijven van Nederland.

2020: Het jaar dat Droog een linkse vrouw aan de haak slaat en ineens van gemberthee houdt.
2020: Het jaar waarin de Veteranen wel herbstmeister worden, nadat Martin M een beslissende vrije trap in de (linker)kruising jaagt.
2020: Het jaar waarin Berry dreigt met juridische stappen na weer een tendentieus artikel van een teamgenoot.
2020: Het jaar waarin Ibi ineens ABN spreekt en de enige speler wordt, die in één seizoen de Nul houdt, een assist geeft en een doelpunt maakt.
2020: Het jaar waarin Lex M. verdacht vaak gefotografeerd wordt terwijl hij danst op ABBA.
2020: Het jaar waarin Jan de Jager weer opa wordt, maar hiervoor geen verlof krijgt van zijn teamgenoten. Die smoes heeft ie te vaak gebruikt.
2020: Het jaar waarin Martin T zijn rentree maakt en zich nadrukkelijk meldt als speler/manager van de veteranen.

2020: Het wordt het jaar waarin we definitief afscheid nemen van de verheerlijking van het individu, zoals we dat in de Paarse jaren negentig deden en afleerden in de crisisjaren 2008-2014. De gedachte dat de vrije markt een oplossing biedt voor alle maatschappelijke kwalen blijkt een luchtkasteel. In 2020 wordt dat als eerste pijnlijk duidelijk in de zorgsector, als wordt berekend welk percentage van de verzekeringspremie verdwijnt in de zakken van aandeelhouders. Meer medicijnen dan ooit worden in 2020 geproduceerd door idealistische farmaceuten. Voetbal wordt wel commerciëler. AZ en PSV strijden om plaats twee en drie. AZ reikt tot de kwartfinale van de UEFA cup. Met de absurde bedragen die onze buurman verdient aan TV gelden en de verkoop van Boadou, Idrissi en Stengs zijn ze in één keer verlost van de schuldenlast van DSB en kopen een nieuw dak. Ze hebben zelfs geld over om ZCFC uit te kopen, maar gaan het gesprek nog niet aan.

2020; Het jaar waarin Bert besluit nooit meer naar de kapper te gaan en zijn haar tijdens de wedstrijd in een knot te dragen.
2020: Het jaar waarin we voor het eerst echte trainingen krijgen, verzorgd door Ate en PeteR.
2020: Het jaar waarin Ron en Gert vaste waarden blijven in de vijfde colonne van de veteranen en samen met Droog en menig spelersvrouw zorgen voor een levendige ambiance van het team, dat regelmatig het mooiste voetbal laat zien, maar daar niet altijd voor beloond wordt.
2020: Het jaar waarin Jan W definitief te boek staat als vader van Merel, Bea en Anja muzikaal doorbreken, Frankie vdD zijn debuut maakt bij de veteranen, de Cocquelon culinair hofleverancier wordt van de veteranen, Jan, Fedor en Maarten besluiten ons toch weer te fluiten en de mopperploeg meer dan ooit in het zonnetje wordt gezet.
2020: Het jaar ook, waarin de stille teamgenoten ineens langs het veld staan. Erik Geerts voor de foto, Geert Blees voor spitsvondige opmerkingen, Erwin voor de politieke balans in het team en Bas Haan om de metafysische dorst te lessen van de zaterdagamateurs. Zoals hij alleen kan zeggen: ”Samen schreidend zijn jullie Metusalem mannen!”, daarmee doelend op de optelsom van de leeftijd van alle veldspelers. Hij bedoelt daarmee: “Loop een beetje door, stelletje ouwe lullen!”. Een belediging kent meerdere gedaantes. Ook in 2020.

Heb het mooi in 2020, teamgenoten!
Appie H.